Het verhaal van de levende godin Kumari

Ik staar beduusd voor me uit. Het schitterende Durbar Square, het monumentale centrum van Kathmandu, is nogal veranderd sinds de laatste keer dat ik het bezocht in 2014. Tempels worden ondersteund door pilaren en stenen liggen her en der opgestapeld. De aardbeving van vorig jaar heeft duidelijk haar sporen nagelaten. Desalniettemin blijft het een schitterende plek en zo dacht Ranjan Mishra er ook over. Hij neemt me mee naar de levende godin Kumari.

Zoals wel meer Nepalezen doen, kwam Ranjan naast mij zitten en begon een praatje. Hij vertelt het een en ander over de tempel waar we tegenaan leunen en vraagt of ik geïnteresseerd ben in een rondleiding. Normaal ben ik niet zo van de tourguides, maar Ranjan komt erg sympathiek over en aangezien ik Durbar Square ook al binnen ben gekomen zonder entree te betalen, besluit ik op zijn aanbod in te gaan.

Durbar life
Durbar Square na de aarbeving
Yalou voor een tempel in Durbar Square, Kathmandu, Nepal

Tourguide Ranjan in Durbar Square

Al kauwend op tabak vertelt hij mij de gehele geschiedenis van Katmandu’s Durbar Square, één van de acht plekken in Nepal die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Gedetailleerd vertelt Ranjan welke tempel wanneer gebouwd is en welke functie het heeft. Ook legt hij vele interessante dingen uit over het Hindoeïsme en Boeddhisme en de verschillende stromingen daarbinnen.

Het leuke aan het hebben van een tourguide is dat zij oog voor detail hebben waar je anders te makkelijk overheen kijkt. Zo wijst Rajan mij op uitgehakte figuren in het hout van de tempels en kleine raampjes die een speciale functie hadden voor de koning en de prinsessen. Nog een leuk weetje is de naam Katmandu is afgeleid van Kasta Mandap, wat houten tempel betekend. Die naam doet zich op deze plek zeker eer aan.

Ranjan guide Durbar Square
Mijn tourguide Ranjan Mishra

De geschiedenis van kumari

Om vier uur is het tijd om naar de Kumari te gaan, ook wel bekend als the living Goddess. Ranjan vertelt me het bijzonder maar tegelijkertijd weerzinwekkend verhaal van deze Godin. De Kumari is een jong meisje -de huidige Kumari was slechts vier toen ze werd gekozen als uitverkoren- die als levende Godin wordt aanbeden. Zodra een Kumari de pubertijd bereikt wordt ze teruggebracht naar haar ouderlijkhuis en is zij godin-af.

Het is dan tijd om een nieuwe Godin te zoeken en die moet aan een aantal eisen voldoen. Bijvoorbeeld het ontbreken van moedervlekken en het bezitten van een bepaalde mate van schoonheid. Zodra een geschikte kandidaat is gevonden moet zij drie rituele examens volbrengen om aan te tonen dat zij nergens bang voor is. Een van die examens wordt afgenomen tijdens het Dashain festival, waarbij 108 buffels en geiten worden geslacht. De hoofden van de dieren worden in de paleistuin gelegd en verlicht door kaarsen. Mannen met maskers dansen er omheen.

Tijdens dit tafereel wordt de kandidaat-Kumari naar de tuin gebracht en wordt er van haar verwacht niet angstig te zijn. Is zij dit wel, dan is het de beurt aan de volgende kandidaat. Meerdere rituelen volgen voordat de nieuwe Kumari wordt gekozen (echter schijnen een paar van deze verhalen tegengesproken te worden in het autobiografische boek From Goddess to Mortal van een ex-Kumari. Een boek wat ik zeker nog ga lezen!).

Kumari Ghar
Kumari Ghar, het huis van de Kumari. Ondersteund door balken n.a.v. de aarbeving.

Op bezoek bij de Kumari

Terug naar Durbar Square, waar om vier uur de Kumari even haar gezicht kwam laten zien door een raampje in haar huis. Het is ten strengste verboden om foto’s te maken van de Godin. Toen iemand dit toch stiekem probeerde was de Godin snel verdwenen en werd de camera van de toerist afgepakt voor inspectie.

Dagelijks laat de Kumari twee keer haar gezicht zien door het raampje, om de mensen te zegenen. Verder komt zij slechts één keer per jaar haar huis uit om een festival bij te wonen. Hierbij wordt zij gedragen, aangezien ze als Godin niet op de straat mag lopen.

Durbar Square bezoeken

Het was bijzonder om deze tour met Ranjan te doen, aangezien hij mij heel veel informatie gaf en al mijn vragen beantwoorde. Zijn Engels is uitstekend en ik raad iedereen dan ook erg aan om, mocht je van plan zijn Durbar Square te bezoeken, even contact op te nemen met Ranjan.

Op deze manier help je niet alleen jezelf met het verkrijgen van veel informatie, het zien van bijzondere plekjes en het hebben van een leuke dag, maar je helpt ook meteen een vader van drie kinderen met het verdienen van een inkomen. Door de aardbeving zijn er minder toeristen en is er dus minder werk voor de tourguides. Zonde! Hoewel veel tempels beschadigd zijn en hoewel het niet meer zo is als voor de aardbeving, blijft het een magische stad die je maar op één manier het beste kan zien; met een gids.

Durbar Square is een kleine twintig minuten lopen vanuit Thamel. De entree bedraagt 1000 roepies (€8,33), echter kan je ook binnenkomen door steegjes die zich naast de hoofdingangen bevinden. Wanneer je de paleistuinen binnen wilt vragen de bewakers wel om je toegangsbewijs.

Contactgevens tourguide Ranjan

Je kunt Ranjan Mishra bereiken door een mailtje te sturen of hem te bellen:
Email: mishraranjan_123@hotmail.com
Mobiel: 9721339338

Lees meer van mijn Nepalese avonturen!
Zo sliep ik een week in een Boeddhistisch klooster, bracht ik een dag door op een biologische boerderij en vertel ik je in dit blog alles over het openbaar vervoer in Nepal.

3 comments

  1. Oh heerlijk dit verhaal….
    Ik was er ook na de earth quake en wat een bijzonder gezicht alle damage te zien. On
    Ook werd er net een nieuw uitgekozen Kumari geïnstalleerd waar ik getuige van was.
    Ik heb als aanvulling dat voorkomen moet worden dat de Kumari gaat bloeden.
    Dit omdat bloed als onrein wordt gezien dus ook geen wondje of iets derg.mag zij oplopen.
    En wanneer zij ongesteld wordt is het de tijd om af te treden als Kumari.

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close