Voor Dag en Dauw: een fotografie avontuur op de Hoorneboeg

Het gras is nog nat wanneer ik Jumpy de camper parkeer. De regenwolken zijn geleegd en de zon schijnt boven Buitenplaats de Hoorneboeg. Een perfecte start van de beleving Voor Dag en Dauw, waarbij we met een klein groepje outdoor- én fotografieliefhebbers samenkomen om je raad het al te kamperen en te fotograferen. Een weekendje ertussenuit o nder leiding van fotograaf Chris König en avonturier Sonja Bongard.

De geur van warme chocolademelk mengt zich met dat van haardvuur en het bos. Ik sta op de veranda met de warme mok tussen m’n handen geklemd en kijk hoe enkele andere deelnemers hun tent opzetten. We zijn met een klein groepje van zes avonturiers. Wanneer iedereen is verwelkomt met (plantaardige)chocolademelk en gebak, verzamelen we rond de kachel. Voor Dag en Dauw is begonnen!

Een van de pipowagen bij Buitenplaats de Hoorneboeg.
Behalve in je eigen tent kon je ook in een pipowagen slapen.
Jumpy de Camper bij Buitenplaats de Hoorneboeg.
Zelf sliep ik natuurlijk in Jumpy. Lees hier meer over het ombouwen van een camper.

Fotografie theorie in de natuur

Bij het voorstelrondje praten we over onze uiteenlopende fotografie ervaringen en wat ons hier brengt. Zelf ben ik vooral toe aan rust en in de natuur zijn. Dat dat dit weekend kan met een gezellige groep gelijkgestemde én dat we in alle vrijheid, op een speelse manier meer leren over fotografie is extra fijn.

We starten de avond met een korte theorieles van Chris. Altijd goed om de technische aspecten weer even door te nemen en daar bewust mee aan de slag te gaan. Dit weekend staat niet in het teken van het perfecte plaatje schieten voor mezelf of een opdrachtgever, maar om te spelen, te verwonderen en technisch beter te leren fotograferen. Chris praat ons bij over ISO instellingen, sluitertijden en diafragma en beantwoordt wat vragen voor we op pad gaan.

Een spiekbriefje met diafragma, sluitertijd en iso uitgelegd.
Een spiekbriefje wat we van Chris kregen. © Sonja Bongard
De groep rond het kampvuur in de avond.
After-dinner fotografietips rond het kampvuur. ©Sonja Bongard

Avondeten rond het kampvuur

Uiteindelijk draait het allemaal om oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen. Ik ben van mening dat je zonder alle technische kennis ook een goede fotograaf kunt zijn. De technische kennis kan het echt wel een stuk makkelijker maken. We vertrekken naar de Hilversumse hei, waar de zon langzaam ondergaat en ons trakteert op een warme gloed over de net uitgebloeide heide. De bosrand licht op. De witte koeien steken af op de ietwat dorre omgeving. Vooral de grote paddenstoelen trekken de aandacht van onze lenzen.

Nadat we met verschillende composities hebben geëxperimenteerd, ploffen we neer rond het kampvuur. Bij de Tuinman, het vegetarische restaurant van Buitenplaats de Hoorneboeg, heeft een heerlijke curry voor ons bereid die boven het kampvuur staat te pruttelen. Het donker valt en wij genieten van de warmte van het vuur, mooie gesprekken en een mini concert van een van de deelneemsters; zangers Meike van de Veer.

Twee grote paddenstoelen in het gras.
Reuze paddenstoelen op de Hilversumse Hei © Chris König
Twee camera's fotograferen vanaf een hoger perspectief.
Spelen met verschillende perspectieven.

Voor dag en dauw op de Hilversumse Hei

Na een kort nachtje klinkt m’n wekker. Het eerste wat ik doe is de achterdeur opengooien zodat de kou me kan wakker kussen. Maar het is verassend warm voor dit vroege uurtje. Vanuit m’n bed kijk ik naar de maan. Soms zou ik willen dat mijn ogen als fototoestel kunnen dienen. Dat het frame precies dat is wat zich in mijn gezichtsveld bevindt. Fotograferen heeft mijn perceptie van de wereld beïnvloed. Positief welteverstaan. Ik kijk met andere ogen naar plekken of gebeurtenissen waar veel mensen de schoonheid niet direct van zullen zien. Of misschien deed ik dat al en ben ik daarom gaan fotograferen. Dit is een beetje het kip of het ei verhaal, ik weet niet zo goed wat er eerder was. Maar wel dat ik de maan al sinds jong af aan bewonder en haar nog nooit zo op beeld heb gekregen zoals ik haar op mijn netvlies zie.

Tijd om op te staan.

We beginnen onze ochtend in stilte en wandelen in het donker achter Sonja aan. Zij kent de weg. Voor dag en dauw zijn we op pad. Met het opkomen van de zon worden de contouren van de hei en het bos steeds zichtbaarder. Mijn andere zintuigen staan op scherp. Vooral de geur van het bos in alle vroegte; heerlijk!

Yalou in fotografeert een boomstam.
© Chris König

Wolken verschijnen terwijl de zon opkomt, wat ervoor zorgt dat we geen spectaculaire zonnestralen over de hei kunnen vastleggen. Dat mag de pret echter niet drukken. Dit herfstweer creëert de perfecte omstandigheden om de herfstsfeer te vangen: de kleurrijke bomen, de paddenstoelen, de regendruppels in spinnenwebben en af en toe een verdwaalde zonnestraal zorgen voor taferelen waar menig (fotografen)hart sneller van gaat kloppen. Tijd om buiten te spelen!

Blijven spelen als fotograaf

Deze ochtend was er even geen besef van tijd. Ik vond het heerlijk om zo vroeg buiten te zijn en te experimenteren met de juiste instellingen om iets op zo’n manier in beeld te krijgen zoals ik het ook zie. En zeg nou zelf, wanneer sta je zo vroeg op om lekker buiten te zijn? En wanneer was de laatste keer dat je in de natuur ging spelen?

Sinds februari sprokkel ik mijn huur bij elkaar als freelance fotograaf. Iets waar ik heel blij mee ben en ook wel een tikkeltje trots. Maar door dit weekend realiseerde ik me dat ik het fotograferen voor de lol helemaal vergat. Ik ben van m’n hobby m’n beroep aan het maken, maar dat betekent niet dat ik in mijn vrije tijd niet op een speelse manier verder kan leren.

Het leuke aan met een groep gaan fotograferen is dat iedereen min of meer hetzelfde fotografeert, maar de resultaten zo anders zijn. Dat is niet alleen afhankelijk van je apparatuur, maar ook van het oog van de fotograaf. Het is inspirerend om al die kennis en kunst naast elkaar te zien en met elkaar te delen. Chris nam ook uitgebreid te tijd om iedereen van advies te voorzien en vragen te beantwoorden. Ik ben dan wel fotograaf, maar ik heb nog een hoop te leren. En dat heb ik dit weekend zeker gedaan!

Met ietwat bevroren vingers, maar met een warm hart, was het tijd voor ontbijt. Bij de Tuinman verzorgt nogmaals het eten en wij proosten op een gezellig en leerzaam weekend.

De maan door de bomen.

Ga mee op Voor Dag en Dauw

Zin gekregen om zelf op pad te gaan met een groep outdoor- en fotografieliefhebbers onder begeleiding van Chris König en Sonja Bongard? Dat kan! Ieder seizoen is er een editie van Voor Dag en Dauw, waarbij outdoor fotografie centraal staat. Nieuwsgierig naar de volgende?

De wintereditie van 2023 is van vrijdag 6 t/m zaterdag 7 januari.
De voorjaarseditie van 2023 is van vrijdag 14 t/m zaterdag15 april.

Kijk voor de actuele informatie op de website van De Hoorneboeg.

Buitenplaats de Hoorneboeg vind je midden in het bos, aan de rand van de Hilversumse Hei. Het is een plek waar ze mensen willen verbinden met zichzelf, met anderen en met de natuur. Dit gebeurd door lekker eten bij Bij de Tuinman, samen werken in het voedselbos en met talloze evenementen in het kader van bezinning en natuur. Sonja organiseert hier ook andere belevenissen, zoals Ontdek jouw Vuur. Benieuwd naar het werk van Chris? Dit is zijn Instagram.

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close