Theesommelier Linda geeft thee tips

Ik drink de hele dag door (losse)thee. No joke. En ik wil er alles over leren; van heilzame kruidenmengsels tot de impact van plastic in theezakjes. Toen ik een jaar of twee geleden voor het eerst van Mevrouw Cha hoorde, het bedrijf van theesommelier Linda, was ik meteen enthousiast. Een theesommelier, dat klinkt als iets wat ik later ook wel wil worden. Genoeg redenen om Linda naar de beste thee tips te vragen. In dit blog beantwoord ze mijn én jullie vragen die ik via Instagram kreeg.   

Theesommelier Linda van MEVROUW CHA. ©fotokm.nl

Zeg Linda,

Wat houdt het in om theesommelier te zijn en hoe ben je erbij gekomen dat te worden?  

Linda: “Mijn interesse in thee begon in China. Iedereen drinkt daar thee, ongeacht hoe arm of hoe rijk je bent, er is thee voor jou. Toen ik terug kwam in Nederland en iedereen zag hengelen met een zakje in het theeglas, dacht ik; dit kan anders.  

Het idee van Mevrouw Cha was er, alleen nu de uitvoering nog. Ik besloot de opleiding tot vinoloog te doen. Vervolgens werd ik barista. En niet veel later kwam de Belgische herborista Ann Vansteenkiste op mijn pad. De opleiding van Ann gaf me een mooie basis en vanuit daar ben ik de stijl van het kwalitatieve theemerk MEVROUW CHA gaan ontwikkelen.   

Wijn, koffie en thee zijn allemaal natuurproducten waarbij de groeiomstandigheden en het productieproces veel invloed hebben op de uiteindelijke smaken. Deze smaken in combinatie met eten, dat is waarvoor ik leef. It’s not a job, it’s a lifestyle. Het is een kwestie van doen, doen, doen om die levensstijl eigen te maken. Theesoorten die zacht van smaak zijn en zonder nare bitters in combinatie met heerlijk eten: dit kan je ervaren tijdens een theeproeverij workshop onder begeleiding van mijn als theesommelier.”

Je maakt regelmatig reizen om de oorsprong van je thee te kennen. Welke theereis heeft de grootste impact op je gemaakt en waarom?

“De theereis naar Malawi heeft een grote impact op mij gemaakt. We leven in dezelfde tijd, alleen de leefomstandigheden zijn daar dusdanig anders dan in Nederland. Thee bestaat voor 99% uit water en de basisbehoefte water is in Malawi nog een dingetje. Niet voor niets dat er NGO’s bestaan die geld inzamelen voor waterpompen en waterputten.”  

Mijn eerste verveine plantje voor op het balkon.

“Tijdens deze reis ging ik ook op bezoek bij een theeboer die verveine teelde. Ik zag op zijn stukje land mooie volle bossen verveine staan. Waar ik er in Nederland een zomer over doe om dit formaat te krijgen, groeiden zijn verveine struiken als kool. Binnen twee weken behaalde hij het resultaat waar ik in Nederland een seizoen over doe. In een mooi gesprek zei hij dat de mensen hier arm zijn, maar dat de grond rijk is. “

Feit of fabel: In veel theezakjes zitten (micro)plastics.

“Dit is een feit. Kies altijd voor losse thee zonder papier, nylon of biodegradeble zakje. Dat laatste zakje klinkt goed alleen vraag de producent dan ook gelijk even over hoeveel jaar het duurzame theezakje is verteerd. Nadat je van je losse thee hebt genoten, kun je de theebladeren als compost voor in je tuin gebruiken. Lekker afvalvrij! 

Onze losse thee is verpakt in een plastic verpakking, deze is te recyclen bij het plastic afval. Dit omdat kwaliteit van de thee behouden blijft wanneer een verpakking luchtdicht en donker is. Veel thee die verpakt wordt in papier, heeft nog een plastic laag aan de binnenzijde van de verpakking. Zo’n verpakking lijkt beter, alleen vaak zijn deze twee materialen aan elkaar verlijmd waardoor deze helaas alleen bij het restafval kan. Mocht je een mooi verpakkingsmateriaal voor de thee van MEVROUW CHA weten, let me know! Het kan altijd duurzamer.”

©fotokm.nl

“De eerste stap is overigens al gezet. Een nieuw thee proefpakket dat we samen met een Roelfke van de HAS Hogeschool hebben ontwikkeld. Dit pakket bestaat uit aluminium blikjes, papier en echte thee. Een mooie manier om de smaken van MEVROUW CHA te ontdekken.

Hoe bepaal je eigenlijk de kwaliteit van losse thee?

“Ik vind het altijd belangrijk om te zien wat ik eet en drink. Dat mijn voedsel te herleiden valt op alle vlakken. Dit is dan ook de grootste tip die ik je kan geven op het gebied van thee. Weet jij hoe theebladeren eruit zien? Spiek eens in je theepot! In een zakje zit thee gruis, vaak amper échte thee. En erg bewerkte losse thee is ook moeilijk te herleiden.”

©fotokm.nl

En hoe komt een theesommelier tot de perfecte thee samenstelling?

“Random proberen is een methode. Je zou ook naar het land van oorsprong kunnen kijken. Zo gaan Japanse theesoorten over het algemeen super goed in combinatie met Japanse gerechten. Of blijf in dezelfde smaakstijl, zoals bijvoorbeeld bloemig aards en kruidig. Deze termen staan bij sommige theesoorten ook vermeld in onze online theeshop waar je echte thee kan kopen.”

Soms is een thee erg bitter. Hoe komt het dat?

“Dit kan veel verschillende factoren hebben. Uiteraard speelt kwaliteit hierin een rol. Koop echte thee en vervolgens kan je gaan spelen met de temperatuur van het water. Iedere temperatuur zorgt weer voor een andere smaak in je theekopje. En sta ook eens stil bij het soort water dat je gebruikt. Weet dat echte thee niet bitter hoeft te zijn, dus mocht je jouw smaak nog niet hebben gevonden, please continue your search of neem contact met ons op en we helpen je graag op weg.”  

©fotokm.nl

Maakt de temperatuur van het water echt verschil in het vrij komen van hulp stofjes?  

“Zeker, zo zorgt de cold brew zetmethode bijvoorbeeld voor minder cafeïne in jouw theekopje. Hier lees je er meer over; heerlijke ijsthee recepten. En om de werkende stofjes van bepaalde kruiden echt in je thee te krijgen, kun je het best kokend heet water gebruiken.”

Tot slot, heb je een tip voor mensen die hun thee gedrag willen verduurzamen?

“Zoals Lou Niestadt heel mooi zegt: LESS IS LUXE. Koop kwalitatieve losse thee, gebruik minder, laat het langer trekken. Ja je leest het goed, lang trekken!

Wist je dat na 15 minuten de goede werking van thee in het water komt? Ik test al mijn theesoorten door ze 24 uur te laten trekken. Wanneer deze na dit tijdsbestek nog steeds zacht van smaak zijn, zonder nare bitters, dan heb je goede thee.  

Verder valt er op het gebied van thee en duurzaamheid nog veel te winnen, en jij kan hierin het verschil maken door alleen thee met een goede oorsprong te kopen. You’ve got this!



Dankjewel voor het delen van al deze thee tips Linda!
Ook zin in echt goede thee gekregen? MEVROUW CHA staat voor echte thee met oorsprong. Je kunt een thee abonnement afsluiten om maandelijks de lekkerste theeën thuis te krijgen. Kies zelf je favoriete thee in de webshop of ervaar een Theeproeverij in de Theeboerderij in Stompetoren (nabij Alkmaar). Aanrader kan ik je vertellen! 😉

En zoals Linda al haar mailtjes zo mooi afsluit;

Har-thee-lijke groet,

Yalou  

Ps, heb je nog een extra thee tip? Deel hem hieronder in een reactie!

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close