Brandnetelthee tegen hooikoortsklachten

Geen pillen, neussprays en zakdoeken die zijn vol geniesd. Geen rode ogen of kriebelende neus. Mijn hooikoortsklachten zijn weg met slechts één à twee kopjes thee per dag. Brandnetelthee wel te verstaan, want dit ‘onkruid’ is een kruid vol geneeskrachtige werkingen. 

Al jaren had ik last van hooikoorts. De geur van verse bloemen of gemaaid gras was killing. Net als de pollen die die door de lucht waaien. In mijn dorp soms zo groot dat je ze kon zien vliegen. Vaak werd ik niezend wakker en ging ik met dikke ogen slapen. En als je neus toch al wegloopt, dan werkt neusspray ook niet meer..

Brandnetel is geen onkruid

Toen ik ergens las dat brandnetelthee tegen hooikoorts zou helpen, vond ik het een gek idee. Het is onkruid waar je het liefst met een grote boog omheen loopt, toch? Hoe dan ook, mijn nieuwsgierigheid was aangewakkerd en ik struinde het internet af opzoek naar informatie over deze plant. En het blijkt een erg veelzijdig kruid te zijn, wat nogmaals bevestigd wordt tijdens het bushcraft weekend wat ik deed, waarbij we ook gingen wildplukken.

Behalve dat je thee kan zetten van brandnetels, kan je ook brandnetelgier maken als plantenvoeding (werkt!), kan je de bladeren als sla vervanger gebruiker (nog niet getest), maken sommige mensen brandnetelsoep (best lekker!) en gebruiken weer anderen brandnetelzalf het tegen huiduitslag.

losse brandnetelthee in een theekop

Toch vind ik de geneeskrachtige werking tegen hooikoortsklachten het interessantst. Behalve tegen hooikoorts, is een kopje brandnetelthee ook goed tegen huisstofmijt klachten. Dit komt dankzij de verschillende immuun versterkende stoffen in de brandnetel. Het plantje bevat onder andere vitaminen A, C, B1, B2, B5, B11 en vitamine E en K.

Zelf brandnetels plukken

Met het idee ‘baat het niet dan schaad het niet’ ging ik het park in, opzoek naar brandnetels. Lang hoefde ik niet te zoeken. De brandnetel groeit tussen juni en grofweg oktober wel op iedere straathoek. Vergeet zeker geen handschoenen en snoeischaar mee te nemen als je brandnetels wilt gaan plukken. Wanneer je de stengel van onderaf naar boven uit de grond trekt, heb je het minst kans de brandharen aan te raken.

Wanneer je de brandnetel afspoelt met heet water geven de brandharen geen reactie meer op je huid.

Let bij het plukken wel op waar je ze plukt. Ga bijvoorbeeld niet naar een hondenuitlaat veld en pluk ze ook zeker niet in de buurt van een grote weg waar veel verkeer is. De uitlaatgassen blijven namelijk achter in de plant en verminderen het geneeskrachtige effect

Brandnetelthee zetten

Je kan brandnetelthee zetten zoals muntthee: met het takje erin. Je kunt uiteraard ook brandnetelthee kopen in de winkel of op de markt.  Holland&Barrett is één van de verkooppunten waar je brandnetelthee in zakjes en als losse thee kunt vinden.

Zelf vind ik het lekker om brandnetelthee te mengen met anderen kruiden, zoals een blaadje salie (goed tegen onder andere keelpijn) of munt.

Iedere ochtend drink ik één of twee kopjes, en sindsdien heb ik geen last meer gehad van hooikoortsklachten. Zelfs niet met net gemaaid gras in de buurt!

Heb jij ook last van hooikoorts? Laat me weten of brandnetelthee ook bij jou helpt!

Leestip: DIY magnolia siroop maken

2 comments

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close