DIY: zelf magnolia siroop maken

Amber Lobato is gek van de natuur. Niet alleen om haar te bewonderen, maar ook om haar te proeven. Ze weet veel van de helende werking van planten en kruiden en maakt vaak zalfjes, recepten en in dit geval: magnolia siroop. Voor We are the Earth schrijft ze een gastblog over de Magnolia en hoe je zelf magnolia siroop maakt.

Als klein meisje had ik al een enorme voorliefde voor bomen, in het bijzonder voor de magnoliaboom. Ze staat in de tuin van mijn buren en als zij begint te bloeien, ruikt het betoverend lekker in de straat, heb ik een prachtig uitzicht en weet ik dat de lente echt begonnen is. Helaas is haar bloeitijd niet van lange duur, dus toen ik erachter kwam dat ik haar kon vereeuwigen in een flesje heerlijk geurende, zoet smakende siroop begon mijn hart sneller te kloppen. Ik ging aan de slag.

Een magnoliaboom voor een raam

Aangezien de bloeitijd van de magnoliaboom er bijna op zit en de boom van mijn buren al bijna kaal was, ging ik op zoek naar ander magnolia’s in de buurt. Als ik een mooie magnolia zie staan in een onbekende tuin bel ik aan, leg ik uit dat het bloemblad binnen een week zal loslaten en vraag ik of ik een paar bladeren mag plukken voordat ze een lichtroze tapijt vormen en daarna hoogstwaarschijnlijk in de vuilnisbak zullen belanden. Gelukkig mag ik dan altijd wat bloembladeren meenemen. Het is grappig dat de meeste mensen niet weten dat die prachtige boom in hun tuin eetbare bloemen geeft. De mensen reageren blij verrast als ze horen wat je met magnoliablaadjes kunt doen.

Geneeskracht van de Magnolia

Volgens de Chinese traditionele geneeswijze heeft de magnoliaboom een geneeskrachtige werking. Dat maakt dat deze boom niet alleen heel mooi is, maar ook veel voordelen heeft voor onze gezondheid. De magnoliaboom bevat twee werkzame stoffen: magnoliol en honokiol. Deze stoffen werken kalmerend bij angst en stress en kunnen worden ingezet bij hoofdpijn, spanning en reumatische klachten.

In oude volksverhalen wordt gezegd dat het drinken van de magnoliasiroop ervoor kan zorgen dat je in een romantische liefdevolle stemming terecht komt. Een goede reden om samen met je geliefde te proosten met een glas magnolialimonade.

Magnoliabloem in een theepot

Buiten de siroop om zijn er nog meer dingen die je met de magnolia kan doen. In de Chinese, Japanse en Koreaanse geneeskunde wordt behalve de bloem, ook de schors gebruikt, maar ik laat haar stam liever ongedeerd achter. Haar bloembladeren zijn ook zeer geschikt voor kalmerende thee. Pluk drie of vier bladeren, stop ze in een theekop, giet er wat afgekoeld, gekookt water overheen en laat het even trekken.

Wat is magnoliasiroop?

Maar mijn favoriete gebruik van de magnolia is dus de siroop. Magnoliasiroop is een van bloemenaftreksel gemaakte substantie die verdund wordt met water. Een siroop voor magnolia limonade.

Er zijn verschillende soorten magnoliabomen en uit onderzoek blijkt dat de bloemen van al deze soorten eetbaar zijn.  De siroop heeft een licht gemberachtige smaak en sommige mensen proeven een vleugje oranjebitter. Ik vind het vooral heerlijk bloemig smaken.

magnoliabloem aan een boom

Magnolia bloemen plukken

De bloemen die op het punt staan om los te laten en dus helemaal open staan, vind ik het lekkerst. Maar ook de bloemen die op de grond liggen en er nog goed uitzien, kun je gebruiken voor het bereiden van magnoliasiroop.

Pluk de bloemen altijd met respect voor de natuur, pluk ze met aandacht en liefde en vergeet niet de boom even te bedanken. Door wat de natuur ons geeft, wordt onze band met de natuur steeds sterker. Er is zoveel wat zij voor ons kan betekenen.

Magnolia siroop 

Word je al nieuwsgierig naar de siroop? Er zijn veel verschillende manieren waarop je het kunt maken, Hieronder mijn favoriete recept.

Ingrediënten:

  • 265 gram bloembladeren
  • 1 liter water
  • 250 gram suiker
  • 1 eetlepel citroensap

Stap 1: Pluk wat mooie bloembladeren en doe dat altijd met respect voor de boom.

Stap 2: Doe de bloembladeren in een kom of grote pan, laat het water koken en zorg dat het een beetje is afgekoeld voordat je het over de bloembladeren heen giet. Mij is ooit verteld dat als je kokend water over een geneeskrachtige plant of bloem giet, er een deel van haar werking verloren gaat.

Stap 3: Laat het bloemenwater 24 uur op een rustig plekje staan, niet in de koelkast en niet in de zon voor het raam. Ik roer het altijd een paar keer door met een houten lepel.

Stap 4: Zeef het bloemenwater met een fijne zeef of een kaasdoek en giet het over in een andere ruime pan.

Stap 5: Zet de pan op een laag vuur en breng het bloemenwater samen met de suiker rustig aan de kook, proef af en toe eens en voeg naar wens wat citroensap toe. Als je een grotere hoeveelheid maakt raad ik het gebruik van citroensap aan om de houdbaarheid te verlengen.

Stap 6: Laat de siroop goed afkoelen en schenk het daarna over in steriele flesjes of in een grote fles. Plak er altijd even een briefje op met de datum.

Vrees niet om te experimenteren met verschillende smaakcombinaties. Ik kook wel eens wat verse muntblaadjes mee of een stukje sinaasappel, en een stukje gember doet het ook altijd goed. Haal het er wel na circa 5 minuten weer uit omdat de smaak anders te overheersend wordt en dat is zonde van de heerlijke magnoliasmaak.

De siroop is  lekker om door een glaasje witte wijn of prosecco te doen maar ook heerlijk om gewoon te verdunnen met wat water.

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben… en veel plezier met het uitproberen! Laat je in een reactie weten hoe het smaakt?


 

Zin in meer wildpluktips en DIY receptjes: Lees hier meer over brandnetelthee tegen hooikoortsklachten.

5 comments

  1. Ik heb vandaag magnoliasiroop gemaakt en heb de bloembladeren gebruikt. Nu is de kroon met de meeldraden over. Kan ik d3ze ook erfens voor gebruiken? Heeft dit geneeskracht, is het giftig of toch eetbaar? Wat kan ik ermee doen, weggooien vind ik zo zonde.
    Groetjes Jacqueline

  2. Wat klinkt dit lekker, en ook leuk om te maken! Maar kan het ook zonder suiker, als je niet zo van zoete drankjes houdt, of is dat echt essentieel voor de houdbaarheid? Wat me op mijn volgende vraag brengt: hoe lang is het (gekoeld) houdbaar? Kun je het ook invriezen als je die periode wilt verlengen? Of de blaadjes rauw invriezen om later in het jaar te gebruiken?

  3. Klinkt heerlijk magnolia siroop ik heb net magnolia maceraat gemaakt voor mijn massage gezichts olie ruikt super en is rustgevend voor de huid

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close