Openbaar vervoer gids voor Nepal

Nadat ik in de afgelopen twee jaar een aantal maanden in Nepal heb gespendeerd, ben ik niet langer verbaasd over de verkeerschaos. In plaats daarvan zie ik met veel plezier de charme ervan in. Maar het kan lastig zijn om voor de eerste keer in het Nepalese verkeer te zijn en om erachter te komen hoe het openbaar vervoer werkt. Hier een kleine beginnersguide.

Public transport guide nepal, nepali girl, bus
Een Nepalees meisje in de bus

Openbaar vervoer in Nepal

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; verwacht geen luxe en wees open voor een avontuur. Want dat is wat lokaal transport in Nepal is; een groot avontuur. Er zijn grof weg vier verschillende transportmogelijkheden waarbij je zelf niet achter het stuur zit; een lokale bus, een toeristen bus, een minivan en een taxi. Afhankelijk van de prijs, comfort, tijd en het avontuur dat je wilt beleven kan je een keuze maken tussen deze vier.

De genoemde prijzen zijn in relatief opzicht tot de prijzen in Nepal.

Reizen per taxi

Taxi’s zijn comfortabel en de prijzen zijn oké als je de taxi deelt en er enkel gebruikt van maakt voor korte afstanden.

Ik heb enkel een taxi gebruikt om van en naar het vliegveld te gaan (zo’n 400-500 roepies) en één keer toen het regende om van het busstation naar mijn guesthouse te komen. De rest van de tijd, als er geen lokale bus vertrok naar een bepaalde plek, betekende het dat die plek op loopafstand was. Dus om geld te besparen en om meer van het land te zien, heb ik veel gelopen.

Hoe dan ook; taxi’s zijn op iedere straathoek te vinden, vooral in Kathmandu en Pokhara, waar bestuurders je allemaal ‘taxi ma’am/sir?’ zullen vragen. Dus mocht je helemaal verdwaald raken, geen zin hebben om te lopen of wat meer geld te besteden hebben; taxies zijn een comfortabele manier om je te vervoeren binnen een plaats of naar een nabijgelegen plek.

Reizen per lokale bus

Ik denk dat de lokale bus de leukste en meest avontuurlijke reisoptie is! Ze zijn goedkoop en makkelijk te gebruiken voor zowel korte als langere afstanden. Als je voor een lange rit gebruikt maakt van een lokale bus is het beter om naar het busstation te gaan en een comfortabele plek te bemachtigen.

Als je slecht voor een klein stukje de bus wilt gebruiken moet je gewoon naar de weg lopen in de richting van je bestemming en iedere bus die voorbij rijdt zal je mee willen nemen. Het risico dat je hierbij loopt is dat je waarschijnlijk midden in een volle bus beland, waarbij je soms niet kunt zitten. Afhankelijk van waar je naartoe reist, kunnen de busritten in Nepal nogal hobbelig worden. Het voordeel hiervan is dat de bussen soms zo vol zitten dat je geen kant op kan hobbelen.

Maak je geen zorgen over taalproblemen of niet weten waar je naartoe gaat; de lokals in de bus zullen er voor zorgen dat je op de juiste plaats wordt afgedropt! 😉 Ik hou van lokale bussen omdat er altijd wel iets te beleven valt, naast de gesprekjes die mensen met je aanknopen, is de manier hoe dingen in een bus werken gewoon real life entertainment. Het is niet echt in woorden uit te drukken, maar zodra je het ziet weet je precies wat ik bedoel!

Het uitzicht vanaf het dak van de bus in Dhading, Nepal
Genieten van de zonderondergang over de vallei terwijl we boven op een bus zitten naar een bergdorpje

Reizen per toeristenbus

Sommige mensen zegen dat toeristen bussen veiliger en comfortabeler zijn. Hoewel ik niks over dat eerste kan zeggen, is het laatste in ieder geval niet helemaal waar. Dezelfde bussen worden gebruikt voor lokaal vervoer als voor toeristen vervoer. Het verschil tussen deze twee is als volgt: toeristenbussen zijn duurder dan lokale bussen. Negen van de tien keer hebben lokale bussen harde muziek opstaan of vermakelijke Bollywood films, toeristen bussen hebben dit minder (hoewel het allemaal van de buschauffeur afhangt denk ik). Over het algemeen zijn toeristen bussen een stuk minder vermakelijk en betaal je er meer geld voor, daarnaast zijn ze niet eens sneller dan lokale bussen.

Reizen per minivan

Minivans zijn een beetje duurder dan toeristen bussen, maar ze zijn stukken sneller. In deze kleine busjes zitten altijd meer mensen dan dat er stoelen zijn en het is nog steeds een beetje een mysterie voor mij hoe dat precies werkt. Over het algemeen zijn ze redelijk comfortabel, afhankelijk van de chauffeurs’ muziekkeuze. Als je van Kathmandu naar Pokhara reist, of andersom, zijn minivans het perfecte vervoersmiddel! (Tijdens mijn laatste bezoek aan Nepal, tijdens de moesson periode, deed de toeristen bus 8 uur over deze rit, de minivan slechts 5).

public transport nepal
Verkeer in Kathmandu

Vervoer in het algemeen

In vergelijking met de rest van de wereld is openbaar vervoer in Nepal goedkoop. Helaas kan ik je geen prijzen geven omdat deze verschillen per transport en per bestemming. Er is één snelweg tussen Kathmandu en Pokhara waar de toeristenbussen rijden. Zodra je deze snelweg verlaat ben je aangewezen op lokale bussen, minivans of taxies. De wegen in Nepal zijn niet de veiligste, dus probeer reizen in het donker te vermeiden. Maar last but not least; geniet van het avontuur!

note: het openbaar vervoer is gemaakt voor de lengte van Nepalezen. Met mijn bijna 1,70 voelde ik me af en toe een reus! 

Lees hier meer van mijn avonturen in Nepal!

5 comments

  1. Klinkt als Ghana haha. Ik denk dat wij in Ghana ook de toeristenbussen hebben waar jij het over hebt, alleen gaan daar amper toeristen mee volgens mij. Er zijn een paar soorten maatschappijen voor lange busreizen, waarvan één echt heel slecht (iets met allemaal barsten in de deur waar ik vlakbij zat, niemand leek zich zorgen te maken haha) en eentje heb je enorme stoelen. Die laatste is dan ook een stuk duurder (en er is nog een middenmoot, daar ga ik meestal mee)

    1. Ah die laatste klinkt wel heel chill! Die met scheuren en gaten wat minder.. maar het klinkt inderdaad heel bekend! Achteraf leveren dat soort (wellicht helse) busritten wel de leukste herinneren en verhalen op!

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close