#chicagoGirl: Social Media als wapen in Syrië (documentaire)

Zoals je in één van mijn vorige blogs hebt kunnen lezen wil ik jou als lezer meer betrekken in de wereld van antropologie. Als tweedejaars antropologie studente ben ik laaiend enthousiast over wat ik studeer. Momenteel volg ik het vak Antropologie van het Midden-Oosten, waarin we onder andere uitgedaagd worden verder te kijken dan de stereotypebeelden die er – mede dankzij de media – zijn over dit gebied. Wekelijks kijken we een documentaire en #chicagoGirl kon ik niet voor je achterhouden. Leer meer over hoe social media een rol speelt in de Syrische revolutie.

#chicagoGirl – The Social Network Takes on a Dictator

Ooit nagedacht over de kracht van internet? Ik wel, maar niet in deze vorm en dat was dan ook precies wat ik zo indrukwekkend vond aan de documentaire #chicogoGirl. De Amerikaans-Syrische Ala’a Basatneh (toen 19(!)), leidde vanachter haar laptop in Chicago een groot deel van de revolutie in Syrië; via social media. Door gebruik te maken van Facebook, Twitter, Skype en Youtube bouwt ze een netwerk op van honderden mensen.

Via deze netwerken verspreid ze informatie over demonstraties en brengt ze demonstranten bij elkaar; want samen sta je sterker dan alleen. Via Google Maps laat ze eventuele vluchtroutes zien die bij demonstraties veelvuldig gebruikt worden. Ook krijgt ze van haar Syrische vrienden beeldmateriaal van de demonstraties en aanvallen van het Syrische regime, die zij vervolgens weer verspreidt op het internet om zo aandacht te krijgen voor wat er allemaal in Syrië gebeurd.

#chigagoGril Ala'a

Burger journalisten

In de documentaire leer je naast Ala’a, ook een paar van haar vrienden in Syrië kennen. Zij kiezen er bewust voor, met gevaar voor eigen leven, om een camera op te pakken waar anderen een AK-47 in handen nemen. Deze dappere burger journalisten zorgen voor beeldmateriaal en willen de complete waarheid naar buiten brengen. Waar vreedzaam verzet geen optie is, kiezen zij voor het schieten van beelden. In de documentaire zie je ook de strijd die deze journalisten met zichzelf hebben; want is wat zij doen wel goed genoeg als de wereldpers het niet oppakt? Is het niet beter om die camera in te ruilen voor een wapen? Gaan beelden het verschil maken in een revolutie?

Deze documentaire geeft je een goed beeld van het begin van de Syrische revolutie en de Arabische Lente. Iets wat ik heel erg fijn vond, aangezien ik in 2011 toen het begon, het nieuws niet zo volgde als dat ik nu doe en daardoor de verslagen over (de oorsprong van) de oorlog in Syrië dus niet snapte. Daarnaast geeft #chicagoGirl goed weer wat de kracht van internet en social media is. En vooral; wat voor belangrijke rol burger journalisten hebben in het naar buiten brengen van de waarheid die een dictator tevergeefs probeert tegen te houden.

Benieuwd naar het verhaal van #ChicagoGirl? Bekijk dan hieronder de trailer of  klik hier om de hele documentaire te kijken. 

5 comments

    1. Hi Kathi,We have to watch many interesting documentaries the coming weeks, so I will probably share more soon. What’s your film club about? And I would love to hear your thoughts on this one after you have watched it! (:

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close