Na een busrit van zo’n zes uur kwam ik aan in het koude en regenachtige Gorkha, het hart van Nepal. Meteen bij het uitstappen werd duidelijk dat dit geen plek is waar veel toeristen komen: alle borden en namen waren in het Nepalees. Met behulp van een ex-Gurkha soldaat kwam ik terecht in een hotel die ‘de beste van de stad’ was. Dat maakte me nieuwsgierig naar de andere hotels. De werknemers op de gang kwamen me gelukkig redden van de reuze spin in de badkamer en later ook van een mega kakkerlak. Ik kon gerust gaan slapen.

De volgende ochtend werd ik wakker in de regenwolk die nog niet was weggetrokken, of inmiddels weer was teruggekeerd. Erg jammer, aangezien ik boven op een berg zat en het uitzicht er schitterend moest zijn. Desalniettemin liet ik me niet uit het veld slaan en ging ik een paar uur later, toen de ergste regen opgehouden was, een poging wagen Gorkha Durbar te bezoeken. Een fort, paleis en tempel in een, boven op een berg.

Durbar way 2

Het epicentrum

Naast de werknemers van de U.N. en het Rode Kruis was ik denk ik de enige buitenlander in het stadje. Het Gorkha district was het epicentrum van de aardbeving in 2015. Iets wat, buiten de medewerkers van de U.N. en het Rode Kruis, goed zichtbaar werd bij Gorkha Durbar. Na 1500 treden opgeklommen te hebben (ik heb ze niet geteld, dit is mij later verteld), kwam ik bezweet en wederom in een grote wolk aan bij de ingang. Arbeiders waren bezig puin te ruimen, zo’n 1,5 jaar na dato was het paleis nog een groot zooitje.

Aangezien ik de enige buitenlander in Durbar was, was ik meer een attractie dan de Durbar zelf. Ik probeerde me er niet te veel van aan te trekken en liep rond tussen de opgestapelde stenen en door de modder. Locals die hier naartoe kwamen om te bidden stonden met schalen rijst, wierook en bloemen te wachten op hun beurt om de tempel binnen te gaan. Vrouwen op blote voeten trotseerden de koude modder om wierook te branden en mantra’s voor te dragen voor een heilige poster, terwijl een man op de achtergrond bellen rinkelde en op een trommel sloeg.

Durbar Temple

Het Gurkha koninkrijk

Op de weg terug naar beneden heb ik mijn best gedaan mijn Nepali te verbeteren. Met alle mensen die ik tegen kwam begon ik een gesprekje. Met oudere vrouwen gaat dat toch makkelijker dan met kinderen. Kinderen snappen mijn gekke accent minder goed en ik snap vaak hun antwoorden niet; oudere vrouwen daar in tegen lijken beter in staat hun taalgebruik aan te passen aan mijn woordenschat. Hoewel ik ook lang niet alles begrijp wat zij vertellen, kan ik de kern er wel redelijk uithalen. Iedereen die ik ontmoette waardeerde het enorm dat ik probeerde hun taal te leren.

De Gurkha’s overheersten Nepal tot begin 20e eeuw. Nepal heette voorheen Gorkha Kingdom en de voertaal was Gurkhali. Toen later de hoofdstad veranderde van Gorkha naar Kathmandu, veranderde ook de naam van het land en te taal. Kathmandu lag in het district Nepal. Vandaar dat Gorkha Kingdom later is uitgegroeid tot Nepal en dat Gurkhali werd omgedoopt tot Nepali.

De Gurkha’s zijn een trots volk en wellicht een van de bekendste van Nepal. Na de Gurkha – Engelse oorlog (1814-1816) traden de eerste Gurkha’s in dienst bij de Britse Oost Indische Compagnie. Tot vandaag de dag dienen er vele Gurkha’s in het Britse leger; niet langer als huursoldaten, maar als volwaardig lid, met sinds kort hetzelfde salaris als de Britse soldaten. Jaarlijks worden er 270 mannen geselecteerd uit ruim 10.000 aanmeldingen. Gurkha’s staan bekend om hun doorzettingsvermogen en kracht en worden door de Britten op wereldwijde missies ingezet.

Gurkha Durbar

Gurkha Durbar

Feeling like a celebrity, people asked me to go one a phone with them.

Feeling like a celebrity, iedereen wilde op de foto

The foggy way up

De in mistgehulde 1500 treden

Very strong women, clearing the side.

Sterke vrouwen ruimen het paleis op.

Praktische info Gorkha

Probeer Gorkha te bezoeken op een heldere dag. Het is een schitterend, vergeten stadje!  Vanaf Durbar heb je uitzicht over de Himalaya en de vallei. Durbar’s entree voor buitenlanders is 50 roepie. Wil je ook foto’s maken, dan betaal je 200 roepie extra. Voor Nepali en mensen uit SAARC-landen gelden andere tarieven. Er rijden alleen lokale bussen naar Gorkha.