DIY: natuurlijke wc-reiniger maken

‘Waarom zou je in Godsnaam zelf wc-reiniger maken?’ Mijn zus kijkt me met een verontwaardigde blik aan als ik haar vraag of ze weet waar ik mijn zeeppan kan vinden. ‘Wc-eend kost nog geeneens een euro’. Klopt, maar toch is het goedkoper om zelf wc-reiniger te maken, daarnaast is het super simpele en bevat het geen schadelijke stoffen voor jezelf en het milieu! Reden zat dus om een poging te wagen. Lees hier hoe:

Benodigdheden wc-reiniger:

 • een pan
 • 2 koppen water
 • 1/2 kop groene zeep (ook wel bruine zeep of driehoek zeep genoemd)
 • 1 kop azijn
 • 1/2 kop baking soda (ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd)
 • een lege (wc reiniger) fles

De smaak van de zeep kan achterblijven in de pan, gebruik dus een oude pan die je voor dit soort dingen apart houdt. Ik heb mijn groene zeep gekocht bij de Albert Heijn. Deze is onder de naam Driehoek zeep te vinden tussen de schoonmaakproducten.

Groene zeep is een natuurlijke zeep die ontvet. Azijn zorgt voor het verwijderen van kalk, vet, geurtjes en doodt bacteriën. Baking Soda bleekt op een natuurlijke manier en ontvet ook.

Wat moet je doen:

Los de zeep op in warm water. Voeg vervolgens de kop met azijn en met baking soda toe. Deze twee reageren op elkaar en zullen gaan schuimen. Voor geur kun je eventueel een natuurlijke olie toevoegen, maar dit hoeft niet. Laat het mengsel afkoelen en giet het vervolgens in een lege (wc reiniger)fles. Voor gebruik moet je de fles goed schudden.

Easy like that. En het is nog eens goedkoop ook:
een pot Driehoek zeep van 500g kost €0.72.
1 kg baking soda kost €0.73
1 liter azijn is te vinden voor €0.56 (het liefst uit een glazen fles, dan is het wel iets duurder dan dit)

Totale kosten: €2,01 en hier kun je heel veel flessen wc reiniger van maken, daarnaast zijn deze producten ook goed te gebruiken om andere dingen schoon te maken (later meer hier over)

Zou jij deze natuurlijke, budget wc-reiniger uitproberen?

Mees zero-waste badkamer tips? Lees ook deze DIY blogs over hoe je zelf make-up remover maakt of wasbare make-up watjes.

diy natuurlijke wc reiniger

43 comments

 1. Een vriendin van mij maakt ook veel schoonmaakproducten en shampoo zelf. Ik moet zeggen: met een gezin met 2 kinderen vind ik daar echt geen beginnen aan. Ik kom zo al handen tekort, dus vooralsnog koop ik lekker milieuonvriendelijk in de winkel. 🙂

  1. Je kunt ook milieuvriendelijk in de winkel kopen. Wordt in elke supermarkt verkocht. Enne…het is echt weinig werk, hoor. Water koken en dan wat dingen bij elkaar gooien, roeren afkoelen en klaar. Zoveel werk is dat toch niet? Zo gedaan!

 2. Ik lees graag blogartikels over DIY-onderhoudsproducten, dus ik denk dat ik ooit wel eens de stap ga zetten, maar voorlopig ben ik te lui ☺ en koop ik iets milieuvriendelijks. Dat dan wel telkens weer in een verpakking komt .

 3. Ik maak tegenwoordig ook steeds meer schoonmaakmiddel zelf. Het is verrassend makkelijk en werkt net zo goed! Dit “recept” is net iets anders dan ik ‘m eerder zag. Ik ga ‘m een kans geven 🙂

 4. Ik heb wel eens gehoord dat die reactie tussen azijn en baking soda in de wc zelf moet gebeuren en dat zo’n kant-en-klaarmengsel eigenlijk geen zin meer heeft. Geen idee of dat waar is. Het werkt bij jou dus wel gewoon?
  Nu gooi ik steeds een beetje baking soda en azijn rechtstreeks in de wc. Door dat borrelen vind ik het bijna(!) leuk nu, haha 😀

  1. hmm ik zal eens gaan google’n hoe dat zit. Het werkt zeker. Voor gebruik even schudden en borrelt goed na. Misschien dat als je het rechtstreeks doet het nog meer borrelt of nog beter werkt?

  2. Misschien werkt beiden het beste?
   Èn laten borrelen in de pot, èn een eerder gemaakt mengsel om onder de randen te spuiten. Ik ga beiden proberen. Dankjulliewel allemaal voor de inspiratie

  1. Ja fabrieksproducten zijn ook erg makkelijk natuurlijk, helaas zit er in veel fabrieksproducten zoveel onnatuurlijk stoffen die niet nodig zijn of zelfs gevaarlijk zijn voor jezelf en het milieu. Je hebt ook natuurlijke wc-reiniger zoals van Ecover, zelf nooit gebruikt, maar ik denk dat daar een beetje dezelfde ingrediënten in gaan als in de mijne. Goed voor jezelf en het milieu dus, zonder dat je je met het maak proces bezig hoeft te houden!

   1. Nou…heb je keuringsdienst van waarde gezien, over eco schoonmaakproducten? Helaas zijn die helemaal niet zo goed voor onze omgeving als gedacht! Toch maar zelf maken dus.

 5. Dat het te veel werk zou zijn houdt geen steek vindvin, zelfs voor grote gezinnen. Het duurde bij mij welgeteld 5-10 minuten om te maken. Je kan het dus perfect maken terwijl je aan het koken bent en je bijvoorbeeld een het wachten bent tot de pasta klaar is 🙂
  Als je het in een grotere hoeveelheid maakt kan je het ook gewoon gebruiken als schoonmaakmiddel voor de vloer. Helemaal geweldig, goedkoop en ecologisch!

  1. En hoe leuk is het om het te maken met je kinderen!!
   Gelijk een leuke activiteit voor ze! Laat ze maar opscheppen tegen vriendjes wat ze hebben gedaan voor een gezondere wereld. De waarde ervan blijft wel hangen. Bij mij doen ze het iig wel en de vriendje staan te popelen om meer te weten te komen

 6. Ik ben een werkende alleenstaande moeder van drie pubers en ik was met 10 minuten klaar om het te maken en het voelt goed om mee te helpen aan minder afval en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die ook nog eens goed schoonmaken en fris ruiken.

 7. Thanks voor het recept. Ga deze zeker ook eens proberen.
  Mag ik vragen waar jij zo goedkoop een kilo baking soda koopt? Zo goedkoop kan ik het niet vinden.

  Maak al wel zelf mijn wasmiddel met sunlight zeep. Fijn om zo zelf dingen te maken en het milieu en je portemonnee te sparen.

  1. Hi Wendy, leuk dat je het recept gaat uitproberen. Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Goed dat je ook zelf je wasmiddel maakt. Dat wil ik ook nog eens uitproberen.

   Wat betreft de baking soda voor die prijs, dat klopt helaas niet en ga ik aanpassen. Wat dat betreft is het blog wat verouderd. Ik kocht toen ik het schreef schoonmaaksoda voor die prijs, inmiddels gebruik ik baking soda uit karton of schoonmaaksoda van de zero-waste winkel SMIR.

   1. Vraagje?

    Ik heb het recept nu net gemaakt. Volgende week mag mijn man proberen of het ook echt werkt 🙂 .
    Nu lees ik hier dat het i.p.v. met bakingsoda ook met schoonmaak soda kan.
    Bedoel je dan de gewone “kilozakken” uit de winkel?

    Ik heb me eigenlijk nooit verdiept in het verschil of de overeenkomst tussen bakingsoda en schoonmaak soda.

    Hester

 8. Hoe hergebruik je een bus toiletreiniger van de winkel? Als ik met veel moeite de stop eruit krijg om hem te vullen met eigen product, valt de stop er ook gewoon uit als ik het wil gebruiken.

  1. Ah ja niet alle flessen zijn geschikt voor hergebruik helaas. Ik weet alleen niet meer welk merk ik heb gebruikt.. sorry! Als je ergens zo’n groene fles met rode dop, zoals op de foto, vindt; die kun je opnieuw gebruiken, ook met die stop!

 9. Wist je dat klimop (vooral in zijn donkerste bladeren) ontzettend veel saponinen bevat? Je kan met een stevig handvol bladeren fijngesneden die je in een zakje (met gaatjes) doet, een hele was in een normale wasmachine (5kg) prima wassen. Wil je een geurtje? Doe dan wat lavendel erbij. En wasverzachter doen we ook niet meer… Beetje sodakristallen in de was mee (via het bakje. En als je een vlek moet wegwerken: ossegalzeep doet nog altijd excellent werk

  1. Fantastisch! Niet alleen voor de zuinigheid maar ook om te leren hoe eenvoudig het is om te maken. Ik maak zeker zelf ook veel.

 10. Ik ben ook begonnen met het zelf maken van de toiletreiniger. Kun je hier bijv ook tegelijk de badkamer mee schoonmaken, ruikt lekker ( tee try-olie toegevoegd)

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close