‘Waarom zou je in Godsnaam zelf wc-reiniger maken?’ Mijn zus kijkt me met een verontwaardigde blik aan als ik haar vraag of ze weet waar ik mijn zeeppan kan vinden. ‘Wc-eend kost nog geeneens een euro’. Klopt, maar toch is het goedkoper om zelf wc-reiniger te maken, daarnaast is het super simpele en bevat het geen schadelijke stoffen voor jezelf en het milieu! Reden zat dus om een poging te wagen. Lees hier hoe:

Benodigdheden wc-reiniger:

  • een pan
  • 2 koppen water
  • 1/2 kop groene zeep (ook wel bruine zeep of driehoek zeep genoemd)
  • 1 kop azijn
  • 1/2 kop baking soda (ook wel natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd)
  • een lege (wc reiniger) fles

De smaak van de zeep kan achterblijven in de pan, gebruik dus een oude pan die je voor dit soort dingen apart houdt. Ik heb mijn groene zeep gekocht bij de Albert Heijn. Deze is onder de naam Driehoek zeep te vinden tussen de schoonmaakproducten.

Groene zeep is een natuurlijke zeep die ontvet. Azijn zorgt voor het verwijderen van kalk, vet, geurtjes en doodt bacteriën. Baking Soda bleekt op een natuurlijke manier en ontvet ook.

Wat moet je doen:

Los de zeep op in warm water. Voeg vervolgens de kop met azijn en met baking soda toe. Deze twee reageren op elkaar en zullen gaan schuimen. Voor geur kun je eventueel een natuurlijke olie toevoegen, maar dit hoeft niet. Laat het mengsel afkoelen en giet het vervolgens in een lege (wc reiniger)fles. Voor gebruik moet je de fles goed schudden.

Easy like that. En het is nog eens goedkoop ook:
een pot Driehoek zeep van 500g kost €0.72.
1 kg baking soda kost €0.73
1 liter azijn is te vinden voor €0.56 (het liefst uit een glazen fles, dan is het wel iets duurder dan dit)

Totale kosten: €2,01 en hier kun je heel veel flessen wc reiniger van maken, daarnaast zijn deze producten ook goed te gebruiken om andere dingen schoon te maken (later meer hier over)

Zou jij deze natuurlijke, budget wc-reiniger uitproberen?

Lees hier meer over mijn zero-waste badkamer. 

diy natuurlijke wc reiniger