9x wat gratis te doen in Berlijn

Afgelopen weekend bracht ik al lifftend samen met een vriend een bliksembezoek aan het Berlijn. Een schitterende stad die absoluut niet geschikt is voor een bliksembezoek. Wat kun je doen in twee dagen Berlijn? Wij bezochten een aantal toeristische plekjes zien – dat hoort er toch bij de eerste keer in Berlijn – genoten van het lekkere weer en probeerde vooral weinig geld uit te geven. In dit blog 9x activiteiten die je gratis kunt doen in Berlijn.

 

  1. Holocaustmonument 

    holocoust monument berlijn

    Een erg indrukwekkend monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de holocaust, ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Het veld met de golvende blokken, varieerende van 20cm hoogte tot 4.5m, roept volgens hem een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. Persoonlijk vond ik het een van de indrukwekkendste monumenten die ik tot nu toe gezien heb. Het gevoel dat Eisenman beschrijft klopt helemaal.

    Te bereiken via de S-Bahn: unter den linden. Altijd toegankelijk.

  2. Uitzicht over de stad in de kantine van de universiteit

    Het uitzicht schijnt er net zo goed te zijn als bij de Fernsehturm, maar dan gratis. De kantine in de toren van de TU Berlin! Helaas was deze wegens de vakantie gesloten toen wij er waren, maar van verschillende mensen hebben we vernomen dat het zeker de moeite waard is. De koffie, thee en bier worden er ook verkochten voor een studenten prijsje. 😉 

    Te bereiken via de U2-Bahn: Ernst-Reuterplatz. Klik hier voor meer informatie en actuele openingstijden.

  3. East Side Gallery

    De East Side Gallery is een stuk overgebleven muur, dat na de val van de muur op 9 november 1989, werd beschilderd door 118 kunstenaars. Op dit kleurrijke stuk muur zijn voornamelijk graffiti kunstwerken te zien die gaan over politieke zaken na de val van de muur. De kunstenaars Bodo Sperling, Barbara Greul Aschanta, Jörg Kubitzky en David Monti waren de initiatief nemers voor de East Side Gallery.

    Te bereiken via de S357- & U1- bahn: Warschauer Straße.

  4. Relaxen in een park

    In iedere wijk van Berlijn vind je er wel een aantal, klein of groot, ze zijn er: de parken van Berlijn. Mensen maken er muziek, anderen lezen een boek of zijn aan het picknicken onder het genot van een wijntje. Neem wat te eten en drinken mee, een goed boek of goed gezelschap en geniet van het leven en de rust om je heen. De grootste en bekendste parken in Berlijn zijn de Tiergarten park (S375-bahn:Berlin Tiergarten), Friederichshain Park (Metro: Strausberger Platz (10-15 minuten lopen), Mauerpark (Metro: Voltastraße (10-15 minuten lopen) en Volkspark Prenzlauer Berg (S-Bahn: Landsberger Allee) Maar ook de kleine parkjes in iedere wijk zijn erg fijn om even bij te komen van een dag door de stad slenteren.

    chillen in park Berlijn

  5. Luchthaven Tempelhofer Freiheit

    Dit vliegveld speelde een belangrijke rol tijdens de blokkade van West-Berlijn in juni 1948 tot mei 1949. Berlijn lag namelijk midden in de sovjet bezettingszone. Toen Stalin de toegangswegen afsloot en de blokkade van Berlijn begon, begonnen de Britten en Amerikanen met een tegenoffensief in de vorm van een luchtbrug. Uiteindelijke landde er iedere drie minuten een vliegtuig met levensmiddelen, kolen, medicijnen en bouwmaterialen voor de West-berlijners. Op 30 oktober 2008 werd de Tempelhof gesloten voor vliegverkeer en momenteel is het iedere dag open voor recreatie. Mensen wandelen, joggen, fietsen en skaten over de landingsbaan, erg leuk om te zien en te doen!

    Te bereiken via de S41,42- & U6- Bahn: Tempelhof, U6- Bahn: Platz der luftbrücke, U8-Bahn: Boddinstraße.

  6. Pleinen (+ bezienswaardigheden)

    Berlijn barst van de gezellige, levendige pleinen, waar muziekkanten hun talent aan de wereld tonen, googelaars de kinderen vermaken en hier en daar gezellige marktjes te bezoeken zijn. Neem een kijkje op het centrale plein van Oost-Berlijn in de DDR-tijd: Alexaderplatz en check de tijd op Weltzeituhr (wereltijdklok) (te bereiken via S-&U- Bahn: Alexanderplatz) of ga naar de Gendarmenmarkt, waar twee schitterende koepelkerken tegenover elkaar staan. Vergeet niet een blik te werpen in het Konzerthaus! (te bereiken via U56-Bahn: stadtmitte)

  7. Gratis musea

    Berlijn kent vele uiteenlopende musea, van verschillende kunstperiodes en oorlogmusea tot het curryworst museum. Ook heeft Berlijn vele gratis musea en tentoonstellingen. Wij bezochten Topographie des Terrors, een informatieve tentoonstelling waarbij alles wat je ooit over de WOII bij geschiedenis hebt geleerd, weer even wordt opgefrist. Goed om hier mee te beginnen voordat je andere dingen die te maken hebben met het nazi-tijdperk gaat bekijken. (te bereiken via S- &U- Bahn: potsdamer platz) Dit is slechts één van de vele (gratis) musea.

  8. Checkpoint Charlie

    Checkpoint Charlie was tijdens de verdeling van Berlijn een controlepost op de grens van de Amerikaanse en Russische sector. Het was de derde controlepost die men onderweg tegen kwam als ze naar Oost-Berlijn reisde. Daar komt ook de naam vandaan, Charlie is de derde letter van het spellingsalfabet van de NAVO. Na de val van de muur werd Checkpoint Charlie afgebroken, maar sinds 2000 staat er een exacte kopie van het huisje, inclusief ‘bewakers’ waarmee je tegen betaling op de foto kunt. Op de weg naar Checkpoint Charlie kun je de geschiedenis ervan lezen op borden op de muur.

    Te bereiken via U6-Bahn: Kochestraße.

    checkpoint charlie berlijn informatieborden

  9. Brandenburger Tor

    Dit is de belangrijkste en ook de enige bewaard gebleven poort in Berlijn. Vroeger was de plek waar de poort staat de stadsgrens van het centrum en moest men tol betalen als het door de poort wilde. In de tijd van de bezetting stond de poort in de Russische sector en kon er 30 jaar lang niemand door heen. Na de val van de muur werd de Brandenburger Tor gerenoveerd en werd er na een lange discussie ook besloten het kruis met de adelaar weer terug te plaatsen. Vandaag de dag staat de poort symbool voor de Duitse eenheid. De loop van de muur is met stenen in het wegdek aangegeven.

    Te bereiken via S-&U- Bahn: Unter den linden

    Weet jij nog meer gratis dingen om te doen in Berlijn? Laat het mij en andere lezers weten in een reactie!

  10.  

Lees ook mijn andere blog over waar je in Berlijn lekker vega(n) kunt eten.

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close