Duurzamer eten als niet-vegan, hoe ging de maand van Carolien?

Alles wat we eten en drinken heeft een impact op het milieu. Biefstuk meer dan broccoli, en frisdrank meer dan thee. Maar met kleine aanpassingen kun je een groot verschil maken.

Een maand lang heb ik gelet op mijn eigen consumptie gewoontes, en deze aangepast om duurzamer te leven. Hoe dat me afging lees je in dit blog. Zelf kun je ook meedoen met deze challenge en stap voor stap een stukje duurzamer gaan leven.

Geïnspireerd door het boek How to Safe the World for Free van Natalie Fee heeft Carolien een challenge gemaakt. Elke maand staat er een ander thema centraal voor het verduurzamen van haar levensstijl. Op We are the Earth deelt Carolien haar tips en ervaringen.

Lees ook:
5 tips om je kledingkast te verduurzamen
Maak een positieve impact met je vrije tijd
– 6 tips om duurzamer te eten als je geen vegen bent

1. Eten halen bij de boer

Een groot en simpel verschil om te maken is om meer lokaal geproduceerd eten te kopen.

Een broccoli die is ingevlogen vanuit Portugal heeft een grotere voetafdruk dan een die bij je om de hoek is geteeld. Daarom heb ik verschillende keren bij lokale boeren eten gehaald. Rechtstreeks van het land.

Aan het begin van de maand sliep ik een weekend op een boerderij. Ze verkochten daar ook biologisch meel en vlees. Een andere boer verkocht verantwoorde eieren. Direct bij de boer kopen is vaak goedkoper dan dezelfde producten in de supermarkt halen en de boer verdient er ook nog meer aan.

2. Do it yourself recepten uitproberen

Veel producten die in de winkel liggen zijn niet zonder plastic te verkrijgen. Dat wordt zelf aan de slag gaan. Door producten zelf te maken gebruik ik minder plastic én zijn de gerechten gezonder. Er zit namelijk minder zout, suiker en conserveringsmiddelen in. Tweemaal verantwoord! Ook kan ik met kruiden alles helemaal op smaak maken zoals ik dat wil.

Een aantal van mijn favoriete DIY gerechten zijn wraps, naanbrood, pizza bodems, en gnocchi. De eerste twee kun je het best direct opeten, maar pizza deeg en gnocci zijn prima in te vriezen.

3. Wildpluk wandelingen

Eten komt niet alleen uit de supermarkt, maar ook uit de natuur. Elk seizoen zijn er verschillende eetbare planten te vinden. Dit jaar heb ik wilde knoflook, ook wel daslook genoemd, kunnen plukken. Een heerlijk ingrediënt om door de boter te doen, of in pasta’s te verwerken!

In de zomermaanden zijn er volop bessen, bramen en aardbeien om te plukken. En in het najaar verschillende paddenstoelen. Amber schreef al eens een gastblog over Magnolia plukken en hier siroop van maken en Yalou is fan van brandnetel(thee) tegen hooikoorstklachten.

Als je interesse hebt in wildplukken, doe dit dan wel verantwoord. Pluk nooit een gebied helemaal kaal! Het is belangrijk dat de planten wel terug kunnen groeien. En eet nooit iets waarvan je niet zeker weet of het eetbaar is. Ook in de Nederlandse natuur zijn er giftige planten te vinden.

Carolien plukt daslook in Zweden

4. Minder afval produceren

Als je een stukje rundvlees eet zie je niet de 17 kilo CO2 die er vrijkomt per kilo vlees. Maar wel het plastic waarin het vlees is verpakt. Het kan daarom soms makkelijker zijn om minder afval te produceren dan eten te kopen dat verantwoord is geproduceerd.

Een gemakkelijke maar impactvolle gewoonte die ik heb overgenomen, is om zelf zakjes mee te nemen naar de supermarkt. Daarin doe ik losse champignons, aardappelen, limoenen, appels of welke groente dan ook.

Ook let ik op als ik rijst, pasta of risotto koop, dit in kartonnen verpakkingen zit, dat is makkelijker te recyclen dan plastic.

Leestip: 10 zero-waste beginnerstips op het gebied van eten en drinken.

5. Creatief met ‘afval’

Niet al het afval hoeft meteen de prullenbak in, glazen potten waar pasta saus, pesto of chocopasta in heeft gezeten zijn heel makkelijk te hergebruiken.

In mijn huis staan overal glazen potjes. Bij de deur eentje voor sleutels en mondkapjes. In de vensterbank om plantjes in te laten wortelen, in de keuken met losse theeblaadjes, restjes, of als drink glas. En bij de hobby spullen, om puzzelstukjes in te bewaren en voor de verf kwasten. De glazen worden zo hergebruikt en niet meteen weggegooid. Ook handig is dat ik minder nieuwe vazen, glazen, en bakjes hoef te kopen.

6. Experimenteer met plantaardig eten

Een grote impact die je kan maken is minder dierlijke producten te eten. Voor mijzelf is 100% plantaardig eten nog niet mogelijk, maar dit neemt niet weg dat ik wel af en toe een vegan maaltijd kan eten. Daarom heb ik deze maand weer meer vegan gerechten gekookt die ik al kende, en nieuwe geprobeerd.

Een dierlijk-gerecht kan in een handomdraai plantaardig en verantwoord worden gemaakt. Zo is het gemakkelijk om door een pasta plantaardige roomsaus doen. Of risotto te maken en geen Parmezaanse kaas toevoegen, kokosolie te gebruiken ipv boter. Of het gehakt in Mexicaanse gerechten en vlees in een curry te vervangen met zoete aardappel.

Soms vind ik de plantaardige varianten zelfs lekkerder dan de standaard gerechten.

7. Koop eten in bulk verpakking

Na een maand bezig te zijn geweest met verantwoorder eten ben ik nog niet klaar, er is altijd meer te verbeteren.

Toen ik bezig was met deze duurzaamheidsmaand woonde ik op een klein eiland in Zweden, waar helaas geen bulk-stores zijn. Dit zijn winkels waar alles verpakkingsvrij te kopen is. Nu ik dit schrijf ben ik net weer terug in Nederland voor een paar maanden, en hopelijk kan ik de komende tijd ook inkopen doen bij een bulkstore, zoals Little Plant Pantry in Amsterdam bijvoorbeeld.

Welke van deze gewoontes probeer jij over te nemen in je dagelijks leven?

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close