5x Zero-Waste boodschappen doen in Amsterdam

Verpakkingsvrij boodschappen doen is mogelijk. Zeker in een stad als Amsterdam. Wel moet je de juiste plekjes maar net kennen. In dit blog deel ik mijn favoriete zero-waste boodschappen plekken in Amsterdam. Ken jij ze al?

  • Little Plant Pantry

Deze winkel is een uitkomst voor iedereen die verpakkingsvrij wil leven! De Russische Maria en Ierse Winter jaagden hun droom na en opende de eerste plasticvrije bulkwinkel in Amsterdam. In deze winkel in Oud-West kun je met je eigen potten en zakjes terecht voor allerlei granen, kruiden, noten, zaden, koffies, theeën, oliën en verzorgingsproducten. Daarnaast heeft de winkel een veganistisch café met binnentuin waar kruiden en bloemen groeien. Kortom, een perfecte plek om relaxed boodschappen te doen!

verpakkingsvrije pasta in een zakje scheppen
Verpakkingsvrije pasta inslaan.

Alle producten in deze winkel zijn plasticvrij, veganistisch en duurzaam geproduceerd. Daarnaast staat erbij waar de producten vandaan komen, wat kan meespelen in een keuze voor een lokaler alternatief. Vragen over de producten of over hoe de winkel werkt beantwoorden Maria en Winter met liefde.

Mijn favoriete product: kruiden, pasta en granen

Adres: Bosboom Toussainstraat 45-H, Amsterdam West.
Openingstijden: ma t/m za 10-19u ; zo 10-18u
Website Little Plant Pantry

 

  • Turkse supermarkt 

Overal in Amsterdam vind je wel Turkse supermarkten. Mijn vaste winkels zijn de El Jawhara en CK Turker Supermarkt op de Molukkenstraat. Bij deze winkels haal ik groenten en fruit in eigen zakjes. Het voordeel van boodschappen doen bij deze supermarkten is dat ik zelf kan bepalen hoeveel groeten en fruit ik koop, in tegenstelling tot veel supermarkten waar paprika’s per drie verpakt zitten en champignons in doosjes komen. Daarnaast is groenten en fruit ook een stuk goedkoper op deze plekken. Sommige Turkse supermarkten verkopen ook olijven en humus die je in je eigen bakje kan halen.

plasticvrije boodschappen
Rijst van Little Plant Panty en de rest van de Turkse Supermarkt.

 

  • AH, Jumbo, Deen, en andere supermarkten

Ook bij gewone supermarkten kun je plasticvrij shoppen, al zij het wat beperkter. Bij veel supermarkten kan je in de ochtend, wanneer het brood net uit de oven is, vragen of ze het in je eigen katoenen zak doen. Daarnaast kun je er voor kiezen alleen de verpakkingsvrije groenten en fruit te kopen. Je kunt kiezen voor rijst en pasta in karton in plaats van plastic, of voor producten verpakt in glazen potten. Glas blijft namelijk dezelfde waarde hebben in het recyclingsproces.

Het kan helpen om alle supermarkten in de buurt een keertje af te gaan en bewust te letten op wat er plastic vrij wordt aangeboden. Zo weet ik dat de Deen in Diemen losse champignons aanbied. Dat je voor een plasticvrije paprika niet bij de Jumbo aan hoeft te komen, maar dat de Albert Heijn ze daarentegen wel los verkoopt. Daarnaast verkopen de Lidl en Marqt bijvoorbeeld tofoe en tempé in een glazen pot.

 

  • De markt

Eigenlijk woon ik in Diemen en niet in Amsterdam, dus iedere woensdag wanneer het in Diemen markt is, ga ik even langs. Maar door heel Amsterdam heb je dagelijks markten waar je terecht kunt. Denk aan de Albert Cuyp of de Dappermarkt. De markt is de perfecte plek om met je eigen bakjes en zakjes aan te komen. Wat er te krijgen is, is natuurlijk afhankelijk van welke kraampjes er staan. Op de markt in Diemen haal ik altijd brood in een katoenen zak wat ik vervolgens invries. Ook rozijnen en noten haal ik hier, net als groenten en fruit.

Dagelijkse markten in Amsterdam: Albert Cuypmarkt (de Pijp), Dappermarkt (Indische buurt), Ten Katemarkt (Oud-West). 

 

  • Taste Before You Waste

Taste Before You Waste is een initiatief dat voedselverspilling wil voorkomen. Eten wat anders weggegooid wordt bij bijvoorbeeld supermarkten of cateraars, halen de vrijwilligers van Taste Before You Waste op. Iedere maandag en woensdag koken zij hier een heerlijk drie gangen veganistisch diner van! Behalve het diner worden de resterende etenswaar gratis aangeboden bij de ingang van het pand. Lekker en goedkoop eten, gratis boodschappen en voedselverspilling tegengaan, wat wil je nog meer?

Adres: Plantage Doklaan 8-12, Amsterdam Oost.
Open vanaf half 7. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt en op=op.
Bekijk de Facebookpagina voor actuele evenementen. 


Waar haal jij je plasticvrije boodschappen? Laat het me weten in een reactie!

Lees verder:

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close