Laat jij de tomaten met dat ene klein plekje ook links liggen in de schappen van de supermarkt? Of wist je dat vissen met een kromme staart deze supermarktschappen niet eens bereiken? Gelukkig belanden niet al deze producten op de afvalhoop. Bij Restaurant Instock weten ze raad met producten die anders verspild worden, door voedselverspilling letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Wij bezochten het Instock restaurant in Amsterdam en zijn zo weer een toffe en lekkere ervaring rijker.

Op een groot krijtbord staat de Oogst van de Dag geschreven. We nemen een vier gangen menu en terwijl de kok druk in de weer is met ons voorgerecht, verteld de serveerder het concept van Instock. Per jaar wordt er 1,3 miljard ton aan voedsel verspild. Dat is één derde van de voedselproductie. Dit is zonde, want het overgrote deel van producten die worden weggegooid, zijn nog prima bruikbaar. Dit is iets wat Instock laat zien. Zij koken voor zo’n 80% met producten die anders bij onder andere de Albert Heijn weggegooid zouden worden. Iedere dag worden er producten opgehaald en met die Oogst van de Dag gaan de koks aan de slag om er wat lekkers (en moois!) van te maken.

  • Tomatengazpacho als voorgerecht!

Een bord vol gered eten

De gerechte wisselde elkaar af en iedere keer was ik verrast met wat er op mijn bord lag. Een frisse tomatengazpacho werd opgediend als voorgerecht, waarna een mooi opgemaakt bord met een kaasbal en asperge, verstopt onder aspergeschuim met stukjes gerookte mozzarella volgde. Allemaal producten die ik zelf nooit eet, maar die dankzij de koks van Instock erg lekker en verrassend smaakte. Op het bord van Thijs belande als hoofdgerecht een kromstaart lekkerbek (die vissen met een kromme staart die de supermarktschappen niet halen, maar die prima smaken!), makreeltartaat met rösti en sperziebonen. Ik kreeg de vegetarische variant met een gefrituurde witlof, kool met paprikaketchup(!) en sperzieboontjes. Hoe gezond wil je het hebben?! We sloten de avond af met een dessert van rijstpudding, druiven en schuim van gefermenteerde thee. (Dank aan Thijs voor het onthouden van al deze termen).

Iedere dag is het een verassing welke gerechten er op het Oogst van de Dag menu staan. Naast dat het concept Instock mij erg aanspreekt, is dit ook een leuke manier om nieuwe dingen te proberen. Zelf zou ik never nooit witlof of asperge van een menukaart kiezen, maar het was erg lekker! Iedere dag is er een vegetarische optie beschikbaar en daarnaast wordt er alles aan gedaan om rekening te houden met andere dieetwensen of allergieën. Instock blijft echter wel afhankelijk van de dagvoorraad en kan dus niks garanderen.

Naast avondeten kun je ook voor ontbijt of lunch terecht bij een van de Instock restaurants. Inmiddels hebben zij drie vestigingen: in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Voor een drie gangen menu betaal je €23,50, voor een vier gangen menu €28,50. Benieuwd naar de ontbijt- en lunchkaart, klik hier om een kijkje te nemen.

  • Een asperge met kaasbal onder een laag aspergeschuim met stukjes gerookte mozzarella erbij. Rechts is het zelf gebrouwen bier van Instock. Pieper Bier is gemaakt van geredde aardappels en smaakt goed volgens Thijs!