– De waarheid achter de vleesindustrie – waarom ik vegetariër ben

‘Hè, maar jij bent toch vegetariër Lou?’  – een veelgehoorde vraag als ik weer eens een vleesgerecht bestelde in het bijzijn van vrienden. Blijkbaar vonden mensen het op de een of andere manier bij mij passen. Wanneer ik vroeg waarom ze dat dachten, kreeg ik antwoorden als ‘ja, je bent ook zo’n type’ en ‘ja, je reist zoveel en bent altijd bezig met anderen, vandaar’. Lekker vaag dus, net zo vaag als de aanname dat ik al vegetariër was voordat ik het daadwerkelijk was. Ja, je leest het goed, inmiddels ben ik vegetariër geworden!

Ik hou van vlees, laten we dat voorop stellen. Toch dachten mensen dat ik het niet at. Tijdens de liftwedstrijd naar Bremen heb ik 5x die vraag/opmerking gehad in twee dagen tijd. Dat was niet de eerste, noch laatste keer. Ik vond het wel grappig dat mensen die gedachte bij mij hadden. Was dat positief? Was dat omdat ze me een reizende hippie vonden? Wellicht een combinatie van beide in sommige gevallen. Hoe dan ook, het zette me wel aan het denken. Het argument ‘het is zielig voor de dieren’  was niet overtuigend genoeg voor mij om vlees de deur te wijzen (wat niet weg neemt dat het dat weldelijk zielig is!).

Cowspiracy facts
Cowspiracyfeiten op een rijtje

De waarheid achter een hamburger

Ruim een maand geleden keek ik de documentairy Cowspircay. Deze documentaire onderzoekt de impact van de vleesindustrie op het milieu en hoe milieuorganisaties hiermee omgaan. Hieruit komt naar voren dat de vleesindustrie de grootse milieuvervuiler is en dat milieuorganisaties hier bijna geen aandacht aan besteden omdat er teveel belangen meespelen.

Landbouw, met als doel het voeden van slachtvlees, en de vleesindustrie zelf, zijn de grootste veroorzakers van ontbossing (91% van de Amazone!), de grootste water verbruikers en vervuilers (voor één pond gehakt is 2500 liter water nodig!), de grootste uitstoters van broeikasgassen (meer dan 18% tegenover 13% van alle mogelijke transportmiddelen tesamen) en veroorzakers van de zogenoemde dead zones in de oceaan (visloze oceanen door overbevissing). Vrijwel alles wat mis gaat met het millieu is terug te leiden naar de vleesindustrie. Een overzicht van de feiten en bronnen is te vinden op de Cowspiracy website.

Op de avond dat ik deze docu keek besloot ik het roer om te gooien; ik werd vegetariër. Waarom? Omdat deze documentaire mij meer redenen gaf dan het ‘het is zielig voor de dieren’- argument. Omdat ik het schokkend vond hoe vervuild de vleesindustrie is en alles wat daarbij komt kijken. Misschien is het naief van me, maar ik wist het niet. Deze documentaire heeft mij alle overtuigende redenen gegeven om mijn steentje bij te dragen aan een betere, schonere en duurzamere wereld.

Een goede oplossing tegen deze grote vervuilingen is het minderen of geheel onthouden van vlees. Nog beter is om helemaal een geen dierlijke producten te eten. Voor nu is die tweede stap er net eentje te ver voor mij (kaaskop alarm), maar na een ruim een maand vegetariër te zijn, kan ik zeggen dat het me prima bevalt. Ik mis het vlees niet want er zijn zat lekkere vervangers en ik sta 100% achter de redenen waarom ik het ben geworden! Doe je mee?

Hoe ziet jouw eetpatroon eruit qua vlees(vervangers)? Deel jouw verhaal in een reactie hieronder!

De documentaire Cowspiracy is te zien op Netflix – Kijk voor meer informatie op hun site.

15 comments

 1. Goed geschreven! Ik ben al jaren vegetariër. Mijn aanstaande sinds 3 jaar ongeveer. Toen ik nog in Nederland woonde at ik vaak vleesvervangers, zoals groenteburgers. In Colombia bestaan die nog niet en als je er één vindt is ie hartstikke duur. Hier eten we heel plantaardig, ook geen melk enzo, alleen eieren. Veel linzen en bonen, boordevol eiwitten. Linzen zijn superlekker zo’n beetje overal in. Mijn vriend maakt er wel eens burgers van. Ik voel me veel fijner zonder vlees en ik wil ook niet bijdragen aan iets dat zo slecht is voor milieu, mens en dier.

  1. Dankjewel Sabine! Bonen, maar inderdaad vooral linzen zijn heerlijk en prima vleesvervangers (: Goed om te horen dat jij en je aanstaande man ook bewust geen vlees eten. Wellicht kan ik een lekkere vega burger voor je meenemen mocht ik een keer naar Colombia komen 😉

 2. We became vegetarian after watching Cowspiracy too! It didn’t make me vegan (like I thought it would) but then we visited a milking place in Slovenia and it was really sad and dirty, and it was supposed to be one of the good places (organic, time outside etc) so I’ve cut out dairy too.. but it’s easy to do that with soy milk! 🙂

  1. Ah good to hear Laura! I guess information via among others documentaries and real live experiences with places like that will convince you for good. I will probably join you being a Vegan one day. (:

 3. Ik heb net je blog ontdekt en al een aantal artikelen verslonden haha. Wat schrijf jij leuk en over leuke onderwerpen! Deze documentaire heeft mij ook laten nadenken over plantaardig eten en nu eet ik zoveel mogelijk vegan maar altijd vegetarisch 🙂

 4. Ben je nog steeds helemaal vegetariër, Yalou? Grappig om dit nu te lezen. Achteraf gezien is Cowspiracy voor mij ook wel belangrijk geweest om vegetariër te worden. Als je zo duidelijk op beeld ziet hoe achterlijk veel land en plantaardig voedsel er alleen maar naar die beesten gaat, besef je pas dat het gewoon echt niet kan. Dat is wel een goeie drijfveer gebleken om de bitterballen te kunnen weerstaan 😉

  1. Ja bizar he, hoeveel duidelijker iets kan worden door een documentaire. Hoe lang ben je inmiddels al vegetariër? Ik ben het nog steeds helemaal, al ongeveer een jaar nu! Alleen met vis heb ik af en toe moeite het te laten staan, maar vlees mis ik absoluut niet!

 5. Hoi Yalou, door de dag van de duurzaamheid en de tien tips die jullie als groene bloggers (geweldig initiatief trouwens!!) geven, op jouw site terechtgekomen. Heb al verschillende artikelen vol interesse gelezen, ga je blijven volgen.
  Zelf ben ik vegan gaan eten door o.a. het kijken van Cowspiracy en Earthlings en wat ik me nu afvraag is waarom je boven dit plaatsje hierboven hebt staan: ‘de waarheid achter een hamburger’? Want het plaatje gaat ook in op de melkkoeien…..

  1. Hoi Yolanda, dankjewel voor je reactie, leuk om te horen! De zin ‘de waarheid achter een hamburger’ dient als tussenkop en niet als titel van het plaatje. Nu je het zegt zie ik inderdaad dat het een beetje ongelukkig geplaatst is. Ik zal hem onder de afbeelding neerzetten. Het klopt inderdaad dat het plaatje veel meer weergeeft dan enkel feiten over een hamburger. Niet alleen dit plaatje, maar heel Cowspiracy doet dit. Bij het schrijven van dit blog vond ik het echter een leuke tussenkop, vandaar. (:

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close