‘Hè, maar jij bent toch vegetariër Lou?’  – een veelgehoorde vraag als ik weer eens een vleesgerecht bestelde in het bijzijn van vrienden. Blijkbaar vonden mensen het op de een of andere manier bij mij passen. Wanneer ik vroeg waarom ze dat dachten, kreeg ik antwoorden als ‘ja, je bent ook zo’n type’ en ‘ja, je reist zoveel en bent altijd bezig met anderen, vandaar’. Lekker vaag dus, net zo vaag als de aanname dat ik al vegetariër was voordat ik het daadwerkelijk was. Ja, je leest het goed, inmiddels ben ik vegetariër geworden!

Ik hou van vlees, laten we dat voorop stellen. Toch dachten mensen dat ik het niet at. Tijdens de liftwedstrijd naar Bremen heb ik 5x die vraag/opmerking gehad in twee dagen tijd. Dat was niet de eerste, noch laatste keer. Ik vond het wel grappig dat mensen die gedachte bij mij hadden. Was dat positief? Was dat omdat ze me een reizende hippie vonden? Wellicht een combinatie van beide in sommige gevallen. Hoe dan ook, het zette me wel aan het denken. Het argument ‘het is zielig voor de dieren’  was niet overtuigend genoeg voor mij om vlees de deur te wijzen (wat niet weg neemt dat het dat weldelijk zielig is!).

Cowspiracy facts

Cowspiracyfeiten op een rijtje

De waarheid achter een hamburger

Ruim een maand geleden keek ik de documentairy Cowspircay. Deze documentaire onderzoekt de impact van de vleesindustrie op het milieu en hoe milieuorganisaties hiermee omgaan. Hieruit komt naar voren dat de vleesindustrie de grootse milieuvervuiler is en dat milieuorganisaties hier bijna geen aandacht aan besteden omdat er teveel belangen meespelen.

Landbouw, met als doel het voeden van slachtvlees, en de vleesindustrie zelf, zijn de grootste veroorzakers van ontbossing (91% van de Amazone!), de grootste water verbruikers en vervuilers (voor één pond gehakt is 2500 liter water nodig!), de grootste uitstoters van broeikasgassen (meer dan 18% tegenover 13% van alle mogelijke transportmiddelen tesamen) en veroorzakers van de zogenoemde dead zones in de oceaan (visloze oceanen door overbevissing). Vrijwel alles wat mis gaat met het millieu is terug te leiden naar de vleesindustrie. Een overzicht van de feiten en bronnen is te vinden op de Cowspiracy website.

Op de avond dat ik deze docu keek besloot ik het roer om te gooien; ik werd vegetariër. Waarom? Omdat deze documentaire mij meer redenen gaf dan het ‘het is zielig voor de dieren’- argument. Omdat ik het schokkend vond hoe vervuild de vleesindustrie is en alles wat daarbij komt kijken. Misschien is het naief van me, maar ik wist het niet. Deze documentaire heeft mij alle overtuigende redenen gegeven om mijn steentje bij te dragen aan een betere, schonere en duurzamere wereld.

Een goede oplossing tegen deze grote vervuilingen is het minderen of geheel onthouden van vlees. Nog beter is om helemaal een geen dierlijke producten te eten. Voor nu is die tweede stap er net eentje te ver voor mij (kaaskop alarm), maar na een ruim een maand vegetariër te zijn, kan ik zeggen dat het me prima bevalt. Ik mis het vlees niet want er zijn zat lekkere vervangers en ik sta 100% achter de redenen waarom ik het ben geworden! Doe je mee?

Hoe ziet jouw eetpatroon eruit qua vlees(vervangers)? Deel jouw verhaal in een reactie hieronder!

De documentaire Cowspiracy is te zien op Netflix – Kijk voor meer informatie op hun site.