Je haren worden nat onder de warme stralen van je douche, terwijl je bukt op een fles shampoo op te pakken. Dopje open, klodder op je hand, dopje dicht. Je gooit de fles neer en zeept je haren in. Easy. Na verloop van tijd is je geliefde shampoofles leeg. Je mikt hem in de prullenbak en pakt een nieuwe uit de la. Hoeveel afval we wel niet met z’n alle creëren. Gelukkig zijn er ook alternatieven! 

Ik studeer antropologie en geen wiskunde, dus reken me niet af op deze som; maar laten we zeggen dat één persoon één maand lang zijn haren kan wassen met één fles shampoo (om de dag wassen). Dat zijn dus zo’n 12 flessen per jaar, keer het gemiddelde aantal jaren dat we in Nederland leven (=78). Een mens gebruikt gemiddeld dus 936 flessen shampoo in zijn leven, en dan zijn de flessen conditioner en douchegel niet eens meegerekend! Probeer dat aantal even voor je te zien, 936 legen shampooflessen in de badkamer.

shampoo flessen tegenover verpakkingsvrije shampoo bars

Shampoobar van Lush

Tot voor kort gebruikte ik gewoon shampoo, conditioner en douchegel uit een plastic fles, maar inmiddels ben ik overgestapt op iets veel fijners. Onder ander Lush verkoopt naked shampoo- en conditionerbars en stukken zeep. De shampoobar op de foto hierboven staat gelijk aan ongeveer drie flessen shampoo. Het klinkt misschien gek om op deze manier je haren te wassen, maar het is super makkelijk en ik gebruik de bar inmiddels liever dan de shampooflessen (deze gebruik ik nog met douchen op de sportclub, totdat hij op is). Als je haren nat zijn pak je de bar en ‘kam’ je hem over je haren, binnen no time heb je een hoofd vol schuim (je kan ook tussen je handen schuim creëren als je dit fijner vindt).

Het fijne aan deze shampoobars en zeep is dat ze geen afval creëren; er zit geen verpakking omheen! Bij lush kan je voor een paar euro een herbruikbaar tinnen blik kopen om je shampoobar in te vervoeren. Ook bevat de bar geen schadelijke stoffen voor jezelf, het milieu of de dieren. Alle producten van Lush zijn dierproefvrij, worden gemaakt van verse, biologische groentes en fruit en essentiële oliën. Ook zijn al hun producten vegetarisch en zo veel mogelijk veganistisch. Nog een bijkomend voordeel is dat de producten van Lush heerlijk ruiken en doordat ze niet in plastic verpakt zijn, ruikt je badkamer altijd lekker!

Wat mij in eerste instantie weerhield om een bar te kopen was de prijs. De gele shampoobar op de foto kost €8,95. Inmiddels weet ik dat het in verhouding tot andere producten geen verschil maakt. Deze compacte bar gaat net zo lang mee als drie flessen shampoo en dan ben je hetzelfde bedrag kwijt. Verder zijn er nog de hierboven genoemde voordelen voor het milieu die de prijs verzachten.

15056634_568110083380302_5918761973826191360_n

Als dit je nog niet overtuigd heeft om (met kerst?) een doucheproduct van Lush te proberen, misschien doen deze feiten dat dan: plastic verteert niet. Het is een oliehoudend materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is, verbranding is dus schadelijk voor het milieu. Ja, het wordt wel gerecycled, maar lang niet allemaal. Volgens Plastic Hero’s kan met 25% van het gesorteerde plastic niets anders gedaan worden dan verbranden. Het andere deel wordt hergebruikt voor het maken van granulaat – plastic korrels – die dienen als basisstof voor nieuwe plastic producten. Hierbij komen nog wel transport- en fabriekskosten en uitstoot om de hoek kijken (deze plastic korrels zijn weer een verhaal apart). Dit is allemaal onnodig als we overstappen naar verpakkingsvrije producten!

Wat voor shampoo of zeep gebruik jij?
en ga je als je shampoofles leeg is een naked-shampoobar of zeep uitproberen?


Een paar artikelen van de foto zijn gesponsord door Lush, echter is dit artikel wel onafhankelijk en naar alle eerlijkheid geschreven.