Wat tof dat zoveel mensen de eerste post uit de Zero-Waste badkamer serie hebben gelezen! Mocht je het gemist hebben, klik dan snel hier om erachter te komen hoe jij afval kan verminderen onder de douche. Een ander ding waar we met z’n alle heel wat afval mee kunnen verminderen zijn tandenborstels. In dit blog meer daarover en in samenwerking met Vegan Mission mag ik  2 bamboe tandenborstels weggeven! 

Wederom een rekensom om even aan te geven hoeveel afval we creëren met het reinigen van ons gebit. De meeste tandartsen raden het aan om iedere drie maanden je tandenborstel te vervangen. Dit doe ik zelf eigenlijk nooit en met mij de meeste mensen gok ik, maar laten we zeggen dat je per jaar drie tandenborstels gebruikt. Ik woon momenteel in Diemen en volgens de Stadsindex heeft Diemen 24.935 inwoners. Als al die mensen per jaar drie tandenborstels weggooien, kan ik een badkamer vullen met 74.804 gebruikte borstels. Reken zelf maar uit hoeveel jij er in de leven al gebruikt hebt en hoeveel jouw dorp of stad aan tandenborstels in de vuilnisbak gooit. Al die plastic tandenborstels, dat kan anders!

Duurzaam tandenpoetsen

Af en toe kom ik ze in een winkeltje tegen, maar ze zijn voornamelijk nog online te vinden; tandenborstels gemaakt van bamboe. Uit een rapport va het Internationaal Netwerk voor Bamboe en Rotan (Inbar), blijkt dat bamboe – het snelst groeiende gewas ter wereld – sneller CO2 opneemt dan bomen. Als het goed wordt onderhouden en jaarlijks wordt geoogst kan het zelfs meer CO2 opnemen dan snelgroeiende bomen. Bamboe is dus een goedkoop, duurzaam en klimaatbestendig bouwmateriaal dat onder andere gebruikt wordt voor het maken van tandenborstels.

Vegan Mission  is een plek waar je deze tandenborstels kan kopen. Het is een Nederlandse webwinkel van Sofi, Andras en Menno. Toen zij in 2012 veganist werden (iemand die geen dierlijke producten eet), waren er in de gewone supermarkten maar weinig alternatieven voor vlees- en kaasvervangers. Op dat moment was er ook geen veganistische-webwinkel in Nederland actief en daar besloten zij verandering in te brengen. Inmiddels is hun Vegan Mission webwinkel uitgegroeid tot een groot assortiment met kaas-, vlees- en zuivelvervangers, dierenvoer, zoetigheden, supplementen en verschillende hygiëne producten.

De bamboe tandenborstels die zij verkopen zijn van het merk Hydrophil en zijn 100% biologisch afbreekbaar en veganistisch. Ze zijn gemaakt van – de naam zegt het al – bamboe en de borstelharen van Nylon 4 in combinatie met houtskool, wat ook biologisch afbreekbaar is. Uitgepoetst met deze tandenborstel? Begraaf hem in de tuin of gooi hem in de compost, na 1,5 jaar is hij op een natuurlijke wijze afgebroken. Op deze wijze draag je dus niet bij aan de plasticsoup in de oceanen en op het land! Daarnaast ziet zo’n bamboe borstel er ook veel vetter uit, maar dat is natuurlijk smaak, en poetst hij fijn. De verpakking waarin hij geleverd wordt is gemaakt van gerecycled papier.

Voor Zero-Waste tandenpoetsen heb je uiteraard ook plastic vrije tandpasta nodig.

bamboe tandenborstel in een zero-waste badkamer

7 comments

 1. Het lijkt mij erg tof om een bamboe tandenborstel te hebben! Ik heb al erg veel dingen zero waste. Ik reinig mijn gezicht met olie en badstof doekjes. Ik poets mijn tanden met een zelfgemaakte maar nog niet geperfectioneerde tandpasta, ik maak en gebruik stoffen zakjes voor verse boodschappen. Ik probeer veel plastic in winkels te mijden (vind het erg moeilijk). Fijn als bepaalde dingen je makkelijker gemaakt worden, zoals een bamboe tandenborstel. Wat zou het tof zijn als er ook opzetstukken van bamboe zouden zijn voor elektrishe tandenborstels. Ik heb trouwens nooit begrepen waarom tandenborstels haren hebben van verschillende lengtes, materialen en richtingen. Het gaat om de juiste bewegingen met de hand. Afin, het lijkt mij leuk om te winnen en te testen. Ik ga mijn familie en vrienden er dan mee spammen. Voor verjaardagen en feestdagen krijgen ze bamboe tandenborstels als het bevalt XD
  Liefs!

  1. Hee Esmée,

   Wat tof om te horen! Ik nam net even snel een kijkje op je site en zag dat je er ook over schrijft, leuk! Ik zal dit weekend wat blogs van je gaan lezen. (:
   Helaas heb je niet gewonnen met de winactie, maar op VeganMisson.nl kan je ze voor een paar euro zelf kopen.
   Er komen nog andere winacties en kortingen aan met betrekking tot Zero Waste, dus wie weet daar meer geluk!

   Liefs,
   Yalou

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close