Verantwoorde kleding: 5 tips om te verduurzamen

Tijdens mijn zoektocht naar een duurzame levensstijl heb ik het aanpassen van mijn kledingaankopen altijd uitgesteld. Maar het is tijd om meer aandacht te hebben voor de impact van kleding. Wat is verantwoorde kleding en hoe begin je met het verduurzamen van je kledingkast? In dit blog deel ik vijf tips om je garderobe op een brede basis verantwoord te maken.

Geïnspireerd door het boek How to Safe the World for Free van Natalie Fee heeft Carolien een challenge gemaakt. Elke maand staat er een ander thema centraal voor het verduurzamen van haar levensstijl. Op We are the Earth deelt Carolien haar tips en ervaringen om stappen te zetten naar een verantwoorde kledingkast, badkamer, huishouden, eten en drinken, vrije tijd, en financiën. 

Hoe verantwoord is mijn kleding?

Ik shop bijna nooit en doe met de meeste shirtjes in mijn kast al jaren. Goed passende broeken zijn met mijn lichaamstype lastig te vinden, daardoor draag ik mijn broeken helemaal op. Als ik dan toch echt een nieuwe broek nodig had, was ik zo blij als ik een passende broek kon vinden, dat ik het niet erg vond als het van een fast fashion merk was.

Maar nu ik iedere maand een challenge aan ga om mijn levensstijl te verduurzamen, is het deze maand tijd om een kijkje in mijn garderobe nemen. Want hoe verantwoord is mijn kleding eigenlijk? Dit gaat niet alleen over hoe vaak ik kleding koop en waar, maar ook uit welke materialen deze zijn gemaakt, hoe ik de kledingstukken behandel, en hoe vaak ik een item draag. Het heeft allemaal impact op het milieu.

In dit blog geef ik tips om mijn en ook jouw kleding op een brede basis verantwoord te maken. Ongeacht budget. Ongeacht kledingmaat. Ongeacht kledingstijl. Met deze tips kom je een heel eind in het verduurzamen van je kledingkast. Want eerlijk, er zijn vele stappen die je kunt zetten op weg naar een verantwoorde kledingkast. En ieder stapje is er één.

1. Kies kleding van verantwoorde materialen

Helaas heeft bijna elke stof zijn eigen voor- en nadelen. Toch zijn natuurlijke stoffen zoals bamboe en katoen beter dan synthetische materialen zoals Polyester en Nylon. Hoewel je regulier katoen beter kunt vermijden. Deze plant heeft veel water, kunstmest en pesticiden nodig om goed te groeien. Biologisch katoen daarentegen niet, maar deze heeft veel meer landoppervlak nodig voor dezelfde opbrengst.

Hennep heeft een veel hogere productiviteit dan katoen, gaat ook nog eens keer langer mee en is biologisch afbreekbaar. Er is alleen nog weinig vraag en aanbod voor deze planten. Bamboe groeit goed met weinig water, en zonder gifstoffen. Alleen wordt voor het verwerken tot pulp giftige zuren gebruikt. Maar het kan ook zonder! Dus verantwoord bamboe is zeker te koop.

Een minder bekende stof is Lyocell, dit wordt gemaakt van de snelgroeiende Eucalyptus. Lyocell kan goed worden hergebruikt en is biologisch afbreekbaar. Het is alleen erg lastig om te verven, waardoor hier vaak wel chemische stoffen voor worden gebruikt. Het Nederlandse bedrijf Saint Basics* maakt mooie producten met deze stof.

2. Koop tweedehands- en verantwoorde kleding

Het kopen van nieuwe kleding, ook al is deze duurzaam, gebruikt nieuwe grondstoffen. Daarom is het kopen van tweedehandskleding een betere keuze. Voor als je niet alle lokale, tweedehandswinkels wilt (of kunt) afstruinen, zijn er gelukkig ook genoeg online platforms om verantwoordelijk te shoppen. Denk aan Vinted (shop hier in de Vinted kledingkast van Yalou), maar ook aan Facebookgroepen.

Door lokaal te kopen en bijvoorbeeld op de fiets je gekochte kledingstuk op te halen, bespaar je ook nog eens verpakking en transport uitstoot. Als je kleding hebt die je niet meer draagt kun je ook kiezen om een kledingruil te organiseren met vrienden en kennissen. Dit is vaak beter dan alles naar een tweedehandswinkel te brengen, omdat spullen die niet worden verkocht daar vaak alsnog worden weggegooid.

3. Draag je kleding vaker

Wanneer het katoen al is geoogst, water en pesticide zijn gebruikt en de kleding al in je kast hangt, is er nog steeds een gemakkelijke stap die je kunt maken om verantwoorder om te gaan met je kleding. Draag wat je al hebt. Zo schrijft Natalie Fee in haar boek How to Safe the World for Free, dat het 50 keer dragen van een kledingstuk, in plaats van de gemiddelde 5 keer, de CO2-uitstoot minimaliseert én je zo geen spullen koopt die je niet nodig hebt. De impact van je kledingstuk op het milieu wordt dus lager per keer dat je een item aan hebt.

4. Was je kleding verantwoord

Een probleem met synthetische kleding is dat het ook vervuilend is nadat je het hebt gekocht. Tijdens het wassen laten deze stoffen microplastics los, die via de wasmachine en het riool een weg vinden naar onze rivieren en zeeën. Door een speciale waszak zoals de Guppyfriend te gebruiken kunnen deze vervuilende stukjes microplastics worden opgevangen. De Guppyfriend is een speciale zak die meer dan 90% van dit micro afval tegenhoudt. De zak kost tussen de 20 en 30 euro en is een goede optie om de kleding die je al hebt verantwoord te wassen.

5. Koop minder kleding

Wanneer ik geen kleding koop, ben ik ook niet verantwoordelijk voor de vervuiling. En als genoeg mensen minder kopen, wordt er uiteindelijk minder geproduceerd. Minder kleding in de kast zorgt er ook voor dat ik stukken vaker draag. Om te zorgen dat ik écht minder koop, en niet alleen de intentie heb, houd ik dit jaar op een lijstje bij wat ik mag kopen. Zo is mijn broek binnenkort aan vervanging toe en zijn twee shirtjes zo veel gedragen dat ze gepromoveerd worden tot pyjama-shirt.

Misschien komt er een moment waarop ik toch iets nodig heb wat niet op mijn lijst staat, maar zolang er geen uitzonderlijke situaties zijn heb ik een lijstje waar ik aan vasthoud.

Duurzaamheid gaat wat mij betreft verder dan letten op grondstoffen, verantwoorde materiaalkeuzes en watergebruik. De mensen die jouw kledingstukken maken verdienen het ook om goed behandeld te worden. De documentaire The True Cost geeft een goed inzicht in hoe slecht de kledingindustrie omgaat met haar arbeiders.

Als je benieuwd bent hoe merken en winkels zich inzetten voor mens, milieu en dier kun je de Good on You app downloaden. Deze organisatie geeft rankings aan merken op basis van hoe verantwoord ze echt zijn.

Ik ben benieuwd, op welk van de vijf punten let jij het meest? Laat het weten in een reactie.

Lees ook dit blog waarin Carolien haar persoonlijke ervaring deelt over haar duurzame kleding maand-challenge.

* dit is een affiliate link. Wanneer je een aankoop doet via deze link ontvang ik een percentage van de winst. Het kost jou niks extra’s.

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close