De moderne medicijnvrouw in mij

Als je mij al wat langer kent of volgt, dan weet je dat ik een interesse heb ik hekserij. In sjamanisme. In de natuur. In de geneeskracht in jezelf. Onderwerpen die ik de afgelopen jaren tijdens mijn studie Antropologie vooral vanuit een academische blik heb onderzocht. Fascinerende onderwerpen vond ik het. En het is tijd om me er nog verder in te verdiepen. Dit keer vanuit de ervaringsleer zelf: Ik ben namelijk gestart met een opleiding tot moderne medicijnvrouw.

Hoewel het leven eigenlijk onze grootste leerschool is en ik dus ook al jaren geleden begonnen ben met het bewandelen van dit pad (I would say, somewhere during my trip in Nepal), is het soms fijn om het niet alleen te hoeven doen. Ik verslond de afgelopen jaren tientalen boeken, ondervond de helende kracht van meditatie, reiki, yoga, wandelen en dansen. Ik ging naar retraites en bijeenkomsten. Ik wilde leren, kennis opdoen, meer weten. Ik wilde het leven begrijpen.

Verschillende kennisvormen

Door alles te willen weten, ging ik soms voorbij aan het feit dat het om de ervaring gaat. In het hier en nu draait alles om de ervaring. Ware kennis komt voor mij voort uit ervaring. Uit wat je voelt, niet wat je denkt te voelen of te weten.

In onze westerse samenleving is kennis vaak gekoppeld aan rationaliteit. Maar behalve rationele kennis zijn er nog zoveel andere vormen van kennis. Soorten waar ik persoonlijk meer waarde aan hecht. Intuïtie is daar een voorbeeld van. Of voelbare lichamelijke kennis.

Tot dit jaar durfde ik daar nooit écht voor uit te komen. Bang om dom gevonden te worden. Bang niet wetenschappelijk genoeg te zijn. Bang dus, eigenlijk, om mezelf te zijn. Want ik ben een persoon die door en door voelt. En het voelde goed om me vrij spontaan in te schrijven voor de opleiding tot moderne medicijnvrouw.

Wie is de moderne medicijnvrouw?

Leuk Yalou, zo’n opleiding tot moderne medicijnvrouw. Maar wat houdt het precies in? Wat kan je ermee? Wat doe je? Deze vragen werden mij al gesteld door vrienden en ik stelde ze zelf ook. En hoewel ik inmiddels al begonnen ben, heb ik er geen pasklaar antwoord op. Ik ben puur op mijn gevoel aan deze opleiding begonnen. Net zoals die 40 andere vrouwen. En deze vragen blijven het hele jaar door een centraal thema.

Heksen, healers, medicijnvrouwen, kruidenvrouwen, sjamanen, priesteressen; allemaal titels die we toedichten aan verhalen uit andere culturen of uit de oudheid. Maar ook vandaag de dag zijn er medicijnvrouwen (en mannen) onder ons. Het zijn mensen die het pad naar bewustwording en gewaarwording bewandelen. Zij die steeds dieper in hun eigen waarheid zakken, steeds meer vanuit hun hoofd, naar hun hart zakken en al het moois wat daaruit voortkomt. Zij die streven naar eenheid op verschillende niveaus.

Klinkt misschien nog een beetje vaag om het te begrijpen. Maar het voelt goed om het te zeggen. 😉

In 2021 (en daarna) neem ik je mee op op reis naar andere vormen van bewustzijn.

Reis je mee?

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close