Camper verbouwen: DIY kast en uitschuifbare keuken

In mei 2020 kocht ik een Citroen Jumpy. Dit busje was al omgekeurd tot camper, maar het was nog niet mijn droombusje. Daarom stripte we alles wat erin zat (niet veel gelukkig) en maakten we er een knus minihuisje op wielen van. In de voorgaande blogs lees je hoe we de bus isoleerde met schapenwol en hier lees je alles over ons ombouw proces en de keuze voor tweedehands materialen, hout en duurzame beits. In dit blog bouwen we verder; tijd voor een DIY kast en uitschuifbare keuken in de mini camper.

Zonder regels verbouwen

Mijn Citroen Jumpy was al officieel omgekeurd tot camper. Dit houdt onder andere in dat er een bed in zit, er een sta gedeelte is en een watervoorziening. Er komt nog wel meer kijken bij het omkeuren van je bus tot camper, maar daar hoefde ik me dus gelukkig niet verder in te verdiepen. Wij konden dus bouwen zonder ons aan de regels te houden, en dat was fijn!

Gezien de ruimte en het feit dat er al een bed in stond, hebben we daar niet veel aan veranderd. Wat ik wel graag wilde was een mooie en grotere kast. Eentje waarbij we de opbergruimtes optimaliseerden. Ondanks dat we werkelijk geen idee hadden hoe we een goede kast moesten bouwen, ben ik erg tevreden met het eindresultaat!

Het bedframe in aanbouw.
Het laatste deel van het bedframe hebben we vervangen. Deze balk vormt de basis van de kast, keuken en onderdeel van het bed.
De uitschuifbare keuken in aanbouw.
Het bed kan omhoog klappen, waardoor je bij een opbergvak komt achter de keuken.

Kast bouwen in mini camper

Met het bouwen van de kast hergebruikten we een deel van de kast die al in de bus stond. Verder gebruikten we balken en planken die over waren van de verbouwing van mijn ouders’ huis. Ook gebruikten we stukken multiplex die nog over waren van de vloer. Recyclen!

Onze kast rust deels op het bedframe en verder op stevige balken die we aan de grond en zijwand hebben gemonteerd. Niet overal konden we in de zijkant van de bus boren, vandaar dat de kast vooral stevig aan de grond gemonteerd zit. De planken van de kast rusten op de balken. Dat was wat figuurzaakwerk. Een enkele plank hebben we er los op laten liggen, zodat we die eruit kunnen tillen en bij de ruimte naast het bed kunnen komen.

De kastenwand in aanbouw in Citroen Jumpy Camper.
De eerste plank van de kast gaat erin. Zoals je ziet zijn niet alle gekke bochten afgewerkt met hout, maar enkel met isolatie materiaal.
mandjes in kastenwand camper
Het witte stuk is onderdeel van de oude kast en wordt hergebruikt voor de nieuwe.

Bijna alle planken in de kast zijn van een andere dikte en een ander materiaal. Dat is het resultaat van werken met restmaterialen. Ik vind het persoonlijk wel sfeervol. Vooral omdat mijn eerste longboardeck ook functioneert als plank.

De kastenwand in aanbouw in Citroen Jumpy Camper.
Wanneer het bed opgeklapt is tot bank, kun je bij het onderste gedeelde van de kast. Als het bed uitgeklapt is kunnen we de plank eruit halen om bij het onderste vak te komen.
De kastenwand en gordijnen in Citroen Jumpy Camper.
Het resultaat; een gezellige restjes kast, inclusief longboard deck die de boel bij elkaar houdt.

Uitschuifbare camper keuken

Voor het bouwen van de keuken hadden we het ook gemakkelijk. Bij aanschaf van de camper stond er ook een keukenblok in de bus. Deze stond achter de bestuurderstoel. Ik wilde in plaats van in de camper koken, liever een uitschuifbare keuken. Daarnaast had mijn toenmalige vriend met het autorijden meer ruimte nodig, dus het keukenblok was er snel uitgehaald.

Het oude keukenblok met watertanks.

Tijd om een uitschuifbare camper keuken te maken. Het bovenste deel van het keukenstel hebben we hergebruikt; het keukenblad met twee gaspitjes en wasbak. De kasten en het kraansysteem hebben we gedemonteerd. Door middel van stevige ladegeleiders hebben we het keukenblad vastgemaakt aan de kist onder het bed. Hierdoor kunnen we de keuken uitschuiven en aan de achterkant van de camper, buiten, koken. Achter het keukenblad zit nog een groot opberg vak voor pannen, borden en eten, waar we bij komen door het achterste gedeelde van het bed op te tillen.

Uitschuifbare camper keuken in Citroen Jumpy.
Een reisfoto uit Frankrijk, waarbij we de afwas doen en de uitschuifbare camper keuken zichtbaar is op de achtergrond.

Recycle keuken onderdelen

De klep voor de keuken is een oud keukenkastje. Deze paste precies! Inclusief scharnieren en handvat is de klep makkelijk te openen. De keuken schuiven we uit en met behulp van een lat houden we het geheel op z’n plek. Zonder die lat schuift de keuken soms weer naar binnen.

De wasbak gebruiken we eigenlijk niet. Dit kan wel, de afvoer zit er ook nog aan zoals je op de foto ziet. Maar op reis kwamen we erachter dat het makkelijker is in een teiltje af te wassen (gebruik natuurvriendelijke zeep!). Onze wasbak is dus een extra opbergvak. Er past precies een snijplank overheen, waardoor het ook nog eens een aanrecht is.

We hebben geen waterpomp. Deze zat wel in het keukenblok wat al in Jumpy stond, maar wegens ruimtegebrek hebben we die er niet opnieuw ingebouwd. Achteraf was het misschien wel handig geweest. Al lukt alles ook prima met twee jerrycans. Een grote voor opslag, een kleintje met kraantje voor dagelijks gebruik.

Onze zelfgemaakte lade van restmaterialen.
Onze DIY designer lade.
De keuken en kast in aanbouw.
The making of de keuken, nog zonder handvaten.

Meten is (niet) weten

Aan de linker kant van de keuken, onder de kast, was nog een open ruimte. Met allemaal stukken resthout maakten we daar een lade die precies past. Mijn favoriete opbergruimte in de camper. In deze la past stiekem heel veel.

Aan de rechterkant van de keuken hadden we een open ruimte gelaten voor de gasfles. We waren alleen vergeten op te meten hoe groot de gasfles is, met als resultaat dat hij nèt niet paste. Geen man overboord, de gasfles staat nu onder het bed in plaats van ernaast. Het idee krijgt een ruime voldoende, de uitvoering was alleen iets minder.

In het volgende blog neem ik je mee naar de details en inrichting van mijn mini camper!

Heb je vragen? Stuur me een berichtje op Instagram of laat een reactie achter onder dit blog!
Meer camper-verhalen lezen? Hier vind je het overzicht van Jumpy de camper on the road.

Een foto van de binnenkant van de camper in gebruik; met kastenwand en opgemaakt bed.

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close