6x duurzame cadeaus voor sint en kerst

December staat voor de deur en zo ook de cadeautjesmaand van het jaar. Wij vieren sinterklaas dit jaar met een dobbelspel waarbij ik tweedehands cadeautjes mix met duurzame sinterklaas cadeaus. En ook met kerstcadeaus maak ik graag anderen blij met een duurzaam geschenk. Kun je wel wat inspiratie gebruiken voor duurzame sint en kerst cadeaus? Laat me je in dit blog inspireren met bewuste producten, belevenissen en toffe ondernemers.

Waarom duurzame cadeaus?

Bij alles wat je koopt, kun je een verschil maken. Met het geven van een cadeau toon je de ander een stukje waardering. Die waardering mogen we doortrekken naar de aarde, de productmakers en de kleinschalige ondernemers. In deze gekke tijden is het extra belangrijk om kleinschalige ondernemers te steunen. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit; kies bewust voor iets goeds en betaal daar wat extra’s voor.

Dat gezegd hebbende; cadeaus hoeven geen geld te kosten. Er zijn ook zat gratis of tweedehands cadeaus die je kunt geven, zoals je bij punt 5 leest.

Geschenken hoeven niet groot, maar probeer je impact wel grootst te maken; voor de betrokken maker, ondernemer en ontvanger! Wanneer je iets uit onderstaande lijst kiest zit dat sowieso goed. 😉

1. Thee(proeverij) van Mevrouw Cha

Theesommelier Linda van Mevrouw Cha laat je kennis maken met echt lekkere thee. Ik drink het nu al twee jaar en ben fan! Plasticvrije kwaliteitsthee smaakt nou eenmaal 100x beter dan zakjes uit de supermarkt. Wanneer je bij Mevrouw Cha thee koopt krijg je er informatie over de thee en juiste schenkwijze bij. Ook leuk om te doen zijn de (online) theeproeverijen. Linda laat je zo online, of bij haar in de theekamer nabij Alkmaar, kennismaken met de verschillende smaken en schenkwijzes van theeën van over de hele wereld! Mijn favoriet tot nu toe: de groene theemelange.

Thee van Mevrouw Cha in een kopje.
Thee van Mevrouw Cha in een kopje.

2. Tashi Factory – eerlijke accessoires uit Nepal

Tashi Factory is in 2016 opgezet met als doel werkgelegenheid te creëren waarmee de lokale bevolking zich weer kunnen herpakken naar de alles verwoestende aardbeving van 2015. Tashi is Tibetaans voor ‘happiness’ en dat is ook het verhaal achter deze webshop; een kleine geluksfabriek waar producten met liefde handgemaakt worden. Jij blij en de makers ook. Lees hier het hele verhaal van Tashi. Ik ben fan vanaf het eerste uur. Oprichtster Sanne ken ik van mijn vrijwilligerstijd in Nepal. Nog altijd ben ik blij met de warme sjaal en trui van Tashi. Inmiddels koop je hier ook de mooiste sieraden, tassen en accessoires.

Yalou op een rots in Japan met Tashi sjaal om.
Ook in Japan hield deze sjaal me lekker warm.

3. Handgemaakte zeep van Koseli

Koseli is Nepalees voor ‘geschenk’. Een passende naam voor een product zo fijn als de zepen en shampoobars van Koseli. Alle zepen en shampoobars van Koseli zijn handgemaakt – op deze boerderij in Nepal en in Nederland -, vrij van dierlijke producten of dierenleed, vrij van plastic en een cadeautje voor jezelf. Een voordeel van verpakkingsvrije zepen en shampoos – los van al het plastic afval wat je bespaard – is dat je badkamer heerlijk ruikt! In dit blog lees je meer over de producten die ik dit jaar mocht testen of ga naar hun webshop.

Een hand vol Koseli zeepblokken.
mijn koseli producten met bedank briefje

4. Boek: Lessen van een Samoerai

Een boek wat mij dit jaar greep en wat een heerlijk decembercadeau is: Lessen van een Samoerai van Bjørn Aris. In dit boek wordt op toegankelijke wijze Oosterse lessen uit de zwaardvechtkunst verbonden met praktische inzichten voor een leven met minder inspanning en meer plezier. Wie wil er nou niet met zulke lessen het jaar afsluiten of juist mee beginnen? Voor een korte impressie kun je het blog lezen wat ik over dit boek schreef of bestel dit dunne, mooi vormgegeven boekje en lees de woorden van Bjørn zelf.

Het boek Lessen van een Samoerai van Bjron Aris

5. Geef een ervaring cadeau

Het meest duurzame wat je iemand kunt geven, is een mooie ervaring. Ervaringen zijn tijdloos, kunnen gratis zijn en zorgen voor verbinding. Ga er samen op uit. Wat dacht je van een bijzondere wandeling? De Kijk-Luister-Dijk route in Laag Holland en het Gelukkigerwijs Pelgrimspad in Utrecht kan ik je inmiddels van harte aanbevelen. Een andere bijzondere belevenis die je kunt doen is een Shinrin Yoku Workshop, een uit Japan overgewaaide vorm van ontspannen in het bos. Of geef een overnachting cadeau bij een kleinschalige/duurzame accommodatie. Zelf verbleef ik dit jaar o.a. bij Hotel de Plataan in Delft, Culture Campsite in Rotterdam, Hotel Spaanders in Volendam en in een boomhut in hartje Amsterdam.

Femke op de dijk in Laag Holland tussen de schapen.
Wandelen tussen de schapen in Laag Holland.
De mangrove kamer van Hotel de Plataan
Overnachten in de Mangrove kamer van Hotel de Plataan.

6. Geef een healing cadeau

Healings zijn er in allerlei vormen en maten. Met zeep van Koseli creëer je zo een helende spa ervaring. De woorden van Bjørn Aris bieden ook zat stof voor bezinning, net zoals een stevige wandeling dat kan doen. Maar er zijn ook mensen en technieken die je kunnen helpen bij ontspanning en heling. Dit jaar volg ik een opleiding tot moderne medicijnvrouw, waarmee ik een hele rit aan badass vrouwen ken die jou graag helpen. Een kleine greep:

  • Zelf bied ik sinds kort Reiki sessies aan. Reiki is van oorsprong Japanse natuurgeneeswijze waarbij gewerkt wordt met de universele levensenergie. Tijdens een reiki sessie ervaar je diepe ontspanning en kunnen blokkades in je lichaam worden opgeheven. Stuur me een berichtje (yalou@wearetheearth.nl) voor meer info.
  • Annemarijn van Elements of Happiness biedt intuïtieve kaartreadings aan. Orakel kaarten bieden een representatie van de situatie waar jij je in bevindt en vooral van wat er zich binnenin jou afspeelt. Vraag en antwoord zul je altijd IN jezelf vinden. De kaarten zijn slechts een gids, die Annemarijn helpen om jou ‘te lezen’.
  • Klopt bij Iris van Blue Spirit aan voor een 1-op-1 ademwerksessie. Zoiets simpels als ademen kan worden ingezet als een medicijn. Door een 1-op-1 ademsessie kun je je eigen weerstand onder ogen komen, vastzittende emoties doorvoelen en je intuïtie helder leren horen. Volgens Iris is ademwerk de snelweg naar gezondheid en bewustwording. 
  • Geef een op maat gemaakte meditatie cadeau! Froukje van Het Vlinderatelier maakt ze met liefde voor je.
Yalou met een hand op haar hart en buik
©Myrthe Polman

Hopelijk ben je met deze lijst geïnspireerd voor duurzame sint of kerst cadeaus. Of voor überhaupt een duurzaam en bewust geschenk. Sinterklaas en Kerst zijn daar natuurlijk niet voor nodig.

Heb jij nog aanvullende shop adresjes voor duurzame cadeaus? Laat het me weten in een reactie!

Liefs, Yalou

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close