Kamerplanten verzorgen: 5 tips

Je kunt wat mij betreft nooit genoeg (kamer)planten hebben. Ik heb inmiddels meer kamerplanten dan vierkante meters woonoppervlak en dat wil ik graag zo houden. Vandaar dat ik vijf tips op een rijtje zet hoe jij en ik het beste onze kamerplanten kunnen verzorgen.

Inmiddels durf ik wel durf te zeggen dat ik groene vingers heb, maar toch leerde ik nummer 1 nog niet zo lang geleden. Ik ben benieuwd of jij deze vijf tips voor het verzorgen van je kamerplanten al kent!

1. Kies de juiste bloempot

Een plant groeit mee met de grootte van de pot waarin je hem zet. Maar wat ik onlangs leerde, is dat een plant in een té grote pot het niet goed doet. De wortels van de kamerplant rijken namelijk niet diep genoeg om het water op te nemen, wat naar beneden zakt in de pot. Het resultaat; een ongelukkige, met een beetje pech stervende plant. En dat terwijl je hem toch water en aandachtig geeft.

Kies dus de juiste bloempot voor de grootte van je plant.

Yalou poseert met een monstera plant
© By M. Polman

2. Stof je kamerplanten af

Ken je die biologie les over fotosynthese nog? Je weet wel, dat proces waarbij planten via hun bladeren zonlicht omzetten in voedingsstoffen. Even simpel gezegd dan. Ook kamerplanten doen dat. Maar zij worden niet blootgesteld aan wind, in tegenstelling tot wilde planten. Ooit stof op een wilde plant zien zitten? Ik niet. Op mijn kamerplanten daarentegen wel. Niet fijn voor jou, noch minder voor je plant.

Stof je kamerplanten regelmatig af zodat zij vrij kunnen zonnen.

3. Weet wat je geeft

Vetplanten hebben vrijwel geen water nodig, terwijl je de dorst van andere planten om de dag moet lessen. Weet dus hoeveel water je je plant geeft. Meestal staat de juiste verzorging van een kamerplant vermeld wanneer je hem koopt. Maar met een keertje googlen kom je ook een end qua verzorgingstips per plantensoort. En weet je niet meer precies welke plant jij jaren geleden hebt aangeschaft? RTL Nieuws zette 5 handige apps op een rijtje, die je helpen met het identificeren van wilde- en kamerplanten.

Yalou poseert met een monstera plant
© By M. Polman

4. Kies de juiste plek

In lijn met ‘weet wat je geeft’, moet je ook weten waar je kamerplant van houdt; veel licht? Weinig licht? Een beetje van beiden? Ook dit staat meestal aangegeven als verzorgingstip wanneer je een kamerplant koopt. But again; google is your best friend, net als de plant-identificeer apps.

Je kamerplanten blijven langer mooi en groeien beter in de juiste omstandigheden en met de juiste verzorging. Sta hier ook vooraf bij stil. Wanneer je weet dat je voor die ene specifieke hoek in je huis een plant zoekt, koop er dan eentje die geschikt is voor de omstandigheden van die hoek.

5. Geef wat extra liefde

Planten zijn goed voor ons humeur, zuiveren de lucht en sieren ons huis. Het minste wat wij hen terug kunnen geven, naast water, is wat liefde en waardering. Net als alle levende wezens, bestaan planten ook uit energie. Ze reageren dan ook op vibraties die ontstaan wanneer je tegen ze praat of zingt. Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan en er wordt ook op grotere schaal mee geëxperimenteerd, zoals bij deze wijngaard in Nederland, waar de druiven een concert krijgen.

Geef je plant dus wat extra aandacht. Energy flows where attention goes.

Heb jij nog extra tips om je kamerplanten optimaal te verzorgen?
Laat het me weten in een reactie.

Liefs, Yalou

* Wanneer je via deze link een aankoop doet, ontvang ik een klein percentage van de winst. Kost jou niks extra’s. Wanneer je voor echt duurzame opties wilt gaan, kijk dan eerst in de lokale kringloop of ze nog een bloempot naar smaak hebben. Zo niet, bestel dan je nieuwe aanwinst via dit linkje. Met de opbrengst houd ik We are the Earth in de lucht.

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close