Camper isoleren met schapenwol isolatie

In een paar weekenden flink doorklussen, maakten mijn vriend en ik onze Citroen Jumpy klaar voor vakantie. Inmiddels heeft ons huisje op wielen al een aantal landen aangedaan en zijn we maar wat blij met onze keuze om de camper te isoleren met schapenwol. In dit blog lees je meer over mijn afwegingen, waar ik schapenwol isolatie kocht, de voor- en nadelen van schapenwol als isolatie. 

Mijn keuze voor schapenwol isolatie

Eerlijk is eerlijk. Mijn bus is niet de duurzaamste en staat wat dat betreft haaks op mijn principes. Daarom wilde ik het verbouwen van onze camper zo duurzaam mogelijk doen. Te beginnen met de isolatie. De keuze voor een natuurlijk isolatiemateriaal was snel gemaakt. Iets anders wilde ik simpelweg niet.

Ik begon me in te lezen over schapwol isolatie, hennep isolatie en kurk isolatie. Gevoelsmatig sprak schapenwol me erg aan. Misschien kwam het omdat ik op pad ben geweest met Schaapsherder Daniel en hem dagelijks volg via Instagram. Schapen hebben zo een beetje mijn hart veroverd. 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Herder Daniel (@herder_daniel) op

De voordelen van schapenwol isolatie

Voor het isoleren van mijn camper gebruikte ik wol van het merk Isolena, wat afkomstig is van schapen die in de Alpenweiden in Oostenrijk de natuur beheren. Het heeft het strenge NaturePlus keurmerk, een Duits keurmerk wat wordt toegekend aan bouwmaterialen die voldoen aan drie essentiële criteria: de gebruiksgeschiktheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu.

Het isolatiemateriaal wordt gemaakt van 100% schapenwol, zodat er een 100% bio-based isolatiemateriaal ontstaat wat na gebruik 100% recyclebaar is. Anderen merken schapenwol isolatie zoals Daemwool, Doscha en Black Moutain, bevatten allemaal plasticvezels (In tegenstelling tot wat Nederlandse productbladen soms beweren), waardoor deze materialen aan het einde van hun levensduur niet recyclebaar zijn (bron: Groenebouwmaterialen.nl).

De voordelen van schapenwol isolatie op een rijtje:

 • Wol biedt goede isolatie in alle seizoenen
 • Schapenwol is vochtregulerend (het kan 1/3 van zijn gewicht aan vocht opnemen, zonder dat dit de isolatiewaarde aantast)
 • Schapenwol brandt niet
 • Het heeft een luchtzuiverende werking
 • Schapenwol biedt ook een akoestische isolatie
 • Wol is duurzaam
 • Schapenwol is vrij van chemische, schadelijke middelen voor mens en milieu

De nadelen van schapenwol isolatie

Gezien het rijtje hierboven, was ik me van geen kwaad bewust rondom schapenwol. Ook al ben ik veganist, door het hernieuwbare karakter van schapenwol en ook de andere positieve effecten, zag ik er geen erg in. Achteraf kreeg ik via Instagram DM een paar vragen of ik wist of de schapenwol niet van fokschapen afkomstig was. Dus van schapen die geslacht worden, maar waarvan hun wol ook wordt gebruikt. Een goede vraag, waar ik vooraf niet over heb nagedacht.

Gelukkig blijkt dit niet het geval bij het schapenwol wat ik kocht, al komt dit soms wel voor. Op Groenebouwmaterialen.nl, het bedrijf waar ik het isolatiemateriaal kocht, lees ik dat het merk Isolena bewust kiest voor schapenwol dat afkomstig is van levende schapen die worden ingezet voor landschap beheer.

Dat geeft geen garantie dat de schapen ook met respect behandeld worden, net zomin dat het NaturePlus keurmerk dat doet. Op de website van Isolena zelf wordt er vooral ingegaan op de voordelen van schapenwol, zoals hierboven omschreven. Er wordt niets vermeld over de leefomstandigheden van de schapen. Hopelijk zit dat gewoon snor. Met alle positieve kenmerken die rondom schapenwol, ga ik daar vanuit.

Waar koop ik schapenwol isolatie?

Ik kocht mijn voorraad schapenwol isolatie bij Groenebouwmaterialen.nl. De groene bouwspecialist van Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in duurzaam en gezond bouwen en willen de transitie naar bouwen middels een bio-based op gesloten kringlopen versnellen. Dat betekend: bouwen met hernieuwbare bouwmaterialen. Op hun website vind je behalve isolatiemateriaal ook allerlei andere groene bouwmaterialen en de nodige informatie daarover. Hier kun je bijvoorbeeld meer lezen over ecologische isolatie vs. conventionele isolatie.

Hoe bevalt onze camper isolatie?

In september was het dan zo ver. Onze Citroen Jumpy minicamper was ready to hit the road. We reisden samen met wat vrienden die ook campers hadden, af naar Zuid Frankrijk en Spanje. Over het algemeen hebben we heerlijk weer gehad. Bijna iedere dag zo’n 28+ graden. En Jumpy was vaak aangenaam koel. Onder het bed was het zelfs een prima opslag plek voor producten die eigenlijk in de koelkast moesten. Nee, het was niet zo koud als een koelkast, maar aanzienlijk kouder dan buiten.

Citroen Jumpy camper ombouwen

Qua warmte vind ik het lastig te zeggen of Jumpy nou echt warmer werd dankzij de schapenwol isolatie. Ik ga ervan uit van wel, maar aangezien we de deur steeds open moesten doen om bij onze keuken te komen, drong de kou toch wel binnen. We hebben dan ook een kleine camper die echt gemaakt is om in te slapen en verder lekker buiten te leven. Dus daarmee zoeken we graag de zon op. 😉

Al met al is onze schapenwol isolatie goed bevallen en raad ik je zeker aan om je te verdiepen in duurzame isolatiematerialen. Groenebouwmaterialen.nl is de place to go, ze helpen je ook graag met vragen!

> Leestip: Camper ombouwen deel 1: Duurzame isolatie, hout en beits.
> Kijktip: Roadtrip aftermovie van Jumpy’s eerste vakantie


Volg ons en Jumpy ook op Instagram: @wearetheearth.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Yalou | verhalen verteller (@wearetheearth.nl) op

*de headerfoto is gemaakt door Ngoc Chau

8 comments

 1. hey yalou, dankje voor het delen van je ervaring.
  Wij zijn ook onze camper aan het verbouwen en willen graag schapenwol gebruiken. Mijn vraag, hoeveel heb je gebruikt voor jouw camper? Wij hebben 20m2 en moeten een dikte van max 2cm. De kant en klare rollen wol zijn dus geen optie want die gaan alleen vanaf 3cm. Dus wij willen ook voor de stopwol gaan. Kun je misschien iets meer vertellen hoe je de wol hebt aangebracht en eventuele tips.

  Alvast bedankt,
  Lynn

 2. Hee Lynn,

  Sorry voor mijn late reactie. Ik ben m’n website aan het verbouwen en je berichtje is er even tussendoor geglipt.
  Maar wat leuk dat je ook een camper aan het verbouwen bent en dit met schapenwol wilt gaan doen.

  Hoeveel wol ik precies heb gebruikt, durf ik niet te zeggen. Ik had een zak van 5 kilo stopwol die niet helemaal op is gegaan, maar we gebruikte voornamelijk klemvilt voor de grote stukken. Daarvan is één rol opgegaan, maar ik durf nu niet uit m’n hoofd te zeggen voor hoeveel m2 dat was.

  De stopwol hebben we vooral gebruikt om de holle ruimtes in het frame van de bus op te vullen. Lekker proppen met een stok 😉
  Om de achterkant van de grote platen te vullen (de ene zijkant van de bus, zie hier; https://www.instagram.com/p/CFh3BEDDyxn/) hebben we klemvilt gebruikt. Dat bleef best goed hangen omdat mijn bus een gek frame heeft waar we het achter konden duwen. Verder gebruikte we af en toe een stok of stuk hout om het op z’n plek te houden. Vervolgens monteerde we de plaat erop en dat zorgde er ook nog voor dat de wol extra op z’n plek bleef.

  De andere zijkant van de bus hebben we gelamineerd (zie hier; https://www.instagram.com/p/CErsk-NDqSj/). Dit lamineren ging gelijk op met het isoleren. Dus bij iedere plank die we aanbrachten, vulde we het isolatiemateriaal aan. Dit deden we vooral met stopwol. Hiervoor hebben we dus geen lijm o.i.d. gebruikt, omdat alles op deze manier prima bleef zitten.

  Hopelijk kunnen jullie hier iets mee! Als je nog vragen hebt, stel ze gerust 😉
  Het blog over het ombouwproces moet ik nog schrijven, maar die komt er nog een keertje aan.

  Succes!

 3. Hebben jullie geen last van roestvorming doordat het schapenwol vocht vasthoudt? Ik wil het ook graag gebruiken vanwege de duurzaamheid, supertof dat je erover schrijft

 4. Dag Yalou
  Het is ondertussen enkele jaren geleden dat je jouw camper hebt gebouwd. Wat zijn je ervaringen tot nu toe?
  Ik wil mijn camper ook biobased isoleren maar ben nog wat beducht voor condensvorming op het staal van de auto.
  Is dat een terechte zorg?
  Groeten van Steven

  1. Hi Steven,
   Dank voor je berichtje, leuk dat je je camper ook biobased wilt isoleren. Ik heb geen problemen (lees: niet gezien/gemerkt) met condensvorming op het staal van de auto. Het lijkt me dat de wol condens absorbeert?

   Succes!

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close