Wilde flamingo’s spotten in Nederland

Wist je dat er wilde flamingo’s zijn in Nederland? Ik was al verbaast dat ik ze in Zuid-Frankrijk tegen kwam, dus toen ik hoorde dat er ook in Nederland wilde flamingo’s te zien zijn, kon ik het niet laten een kijkje te gaan nemen. 

Je zou denken dat flamingo’s naar warmere oorden vertrekken, maar niets is minder waar. Samen met mijn broertje ging ik naar Goeree-Overflakkee, waar deze beestje een vaste overwinterspot hebben geclaimd. 

De flamingo’s die je in Goeree-Overflakkee kunt bewonderen, komen van onze oosterburen. In Duitsland leven deze beestjes bij een meer wat ’s winters soms bevriest. Daarom strijken ze al tientallen jaren neer in de haven van Battenoord, in Goeree. 

Een groep flamingo's in de grevelingen in Goeree-Overflakkee met op de achtergrond een zeilbootje.

Waarom overwinteren flamingo’s in Nederland?

Hier in Nederland dippen de flamingo’s hun pootjes in het grootste zoutwatermeer van West Europa; de Grevelingen. En in tegenstelling tot het zoetwatermeer in Duitsland, bevriest zoutwater niet. 

Daarnaast zit het Grevelingen vol met eten, waardoor Battenoord inmiddels de vaste overwinterplek van deze groep flamingo’s is geworden. 

Waar kan ik Flamingo’s spotten?

In de haven van Battenoord kun je gemakkelijk je auto parkeren en opzoek naar de flamingo’s. Het zijn wilde beestjes, dus waar ze precies zitten en of ze daadwerkelijk aanwezig zijn, dat blijft even afwachten.

Grote kans dat je ze tussen oktober en maart langs de dijk bij de haven van Battenoord ziet.

Tussen de dijk en de Grevelingen zit nog een groot weiland. Mocht je een verrekijker hebben of een goede zoomlens, vergeet die dan niet mee te nemen.

Een groep flamingo's in de grevelingen in Goeree-Overflakkee met op de achtergrond een zeilbootje.

Praktische info

Waar: de haven bij Battenoord
Battenoord 1, 3244 LB Nieuwe-Tonge
Wanneer: tussen oktober en maart
Inpakken: zoomlens of verrekijker
Ook leuk om te bezoeken: Goeree-Overflakkee heeft veel diverse natuurgebieden. Samen met mijn broertje bezocht ik ook de Slikken van Flakkee, waar je paarden, runderen, vogels en soms zelfs een zeehond kunt bewonderen.
Extra tip: haal meer uit je dagje weg in Goeree-Overflakkee en bekijk deze bestemmingsgids van Honeyguide. Honeyguide is een inspiratieplatform voor duurzaam toerisme in ons mooie Nederland.

Ga jij ze bewonderen? Laat het me weten in een reactie hieronder of via Instagram: @wearetheearth.nl

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close