In een paar weekenden flink doorklussen, maakten mijn vriend en ik onze Citroen Jumpy klaar voor vakantie. Inmiddels heeft ons huisje op wielen al een aantal landen aangedaan en zijn we maar wat blij met onze keuze om de camper te isoleren met schapenwol. In dit blog lees je meer over mijn afwegingen, waar ik schapenwol isolatie kocht, de voor- en nadelen van schapenwol als isolatie. 

Mijn keuze voor schapenwol isolatie

Eerlijk is eerlijk. Mijn bus is niet de duurzaamste en staat wat dat betreft haaks op mijn principes. Daarom wilde ik het verbouwen van onze camper zo duurzaam mogelijk doen. Te beginnen met de isolatie. De keuze voor een natuurlijk isolatiemateriaal was snel gemaakt. Iets anders wilde ik simpelweg niet.

Ik begon me in te lezen over schapwol isolatie, hennep isolatie en kurk isolatie. Gevoelsmatig sprak schapenwol me erg aan. Misschien kwam het omdat ik op pad ben geweest met Schaapsherder Daniel en hem dagelijks volg via Instagram. Schapen hebben zo een beetje mijn hart veroverd. 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Herder Daniel (@herder_daniel) op

De voordelen van schapenwol isolatie

Voor het isoleren van mijn camper gebruikte ik wol van het merk Isolena, wat afkomstig is van schapen die in de Alpenweiden in Oostenrijk de natuur beheren. Het heeft het strenge NaturePlus keurmerk, een Duits keurmerk wat wordt toegekend aan bouwmaterialen die voldoen aan drie essentiële criteria: de gebruiksgeschiktheid, de veiligheid voor de menselijke gezondheid en de veiligheid voor het milieu.

Het isolatiemateriaal wordt gemaakt van 100% schapenwol, zodat er een 100% bio-based isolatiemateriaal ontstaat wat na gebruik 100% recyclebaar is. Anderen merken schapenwol isolatie zoals Daemwool, Doscha en Black Moutain, bevatten allemaal plasticvezels (In tegenstelling tot wat Nederlandse productbladen soms beweren), waardoor deze materialen aan het einde van hun levensduur niet recyclebaar zijn (bron: Groenebouwmaterialen.nl).

De voordelen van schapenwol isolatie op een rijtje:

  • Wol biedt goede isolatie in alle seizoenen
  • Schapenwol is vochtregulerend (het kan 1/3 van zijn gewicht aan vocht opnemen, zonder dat dit de isolatiewaarde aantast)
  • Schapenwol brandt niet
  • Het heeft een luchtzuiverende werking
  • Schapenwol biedt ook een akoestische isolatie
  • Wol is duurzaam
  • Schapenwol is vrij van chemische, schadelijke middelen voor mens en milieu

De nadelen van schapenwol isolatie

Gezien het rijtje hierboven, was ik me van geen kwaad bewust rondom schapenwol. Ook al ben ik veganist, door het hernieuwbare karakter van schapenwol en ook de andere positieve effecten, zag ik er geen erg in. Achteraf kreeg ik via Instagram DM een paar vragen of ik wist of de schapenwol niet van fokschapen afkomstig was. Dus van schapen die geslacht worden, maar waarvan hun wol ook wordt gebruikt. Een goede vraag, waar ik vooraf niet over heb nagedacht.

Gelukkig blijkt dit niet het geval bij het schapenwol wat ik kocht, al komt dit soms wel voor. Op Groenebouwmaterialen.nl, het bedrijf waar ik het isolatiemateriaal kocht, lees ik dat het merk Isolena bewust kiest voor schapenwol dat afkomstig is van levende schapen die worden ingezet voor landschap beheer.

Dat geeft geen garantie dat de schapen ook met respect behandeld worden, net zomin dat het NaturePlus keurmerk dat doet. Op de website van Isolena zelf wordt er vooral ingegaan op de voordelen van schapenwol, zoals hierboven omschreven. Er wordt niets vermeld over de leefomstandigheden van de schapen. Hopelijk zit dat gewoon snor. Met alle positieve kenmerken die rondom schapenwol, ga ik daar vanuit.

Waar koop ik schapenwol isolatie?

Ik kocht mijn voorraad schapenwol isolatie bij Groenebouwmaterialen.nl. De groene bouwspecialist van Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in duurzaam en gezond bouwen en willen de transitie naar bouwen middels een bio-based op gesloten kringlopen versnellen. Dat betekend: bouwen met hernieuwbare bouwmaterialen. Op hun website vind je behalve isolatiemateriaal ook allerlei andere groene bouwmaterialen en de nodige informatie daarover. Hier kun je bijvoorbeeld meer lezen over ecologische isolatie vs. conventionele isolatie.

Hoe bevalt onze camper isolatie?

In september was het dan zo ver. Onze Citroen Jumpy minicamper was ready to hit the road. We reisden samen met wat vrienden die ook campers hadden, af naar Zuid Frankrijk en Spanje. Over het algemeen hebben we heerlijk weer gehad. Bijna iedere dag zo’n 28+ graden. En Jumpy was vaak aangenaam koel. Onder het bed was het zelfs een prima opslag plek voor producten die eigenlijk in de koelkast moesten. Nee, het was niet zo koud als een koelkast, maar aanzienlijk kouder dan buiten.

Citroen Jumpy camper ombouwen

Qua warmte vind ik het lastig te zeggen of Jumpy nou echt warmer werd dankzij de schapenwol isolatie. Ik ga ervan uit van wel, maar aangezien we de deur steeds open moesten doen om bij onze keuken te komen, drong de kou toch wel binnen. We hebben dan ook een kleine camper die echt gemaakt is om in te slapen en verder lekker buiten te leven. Dus daarmee zoeken we graag de zon op. 😉

Al met al is onze schapenwol isolatie goed bevallen en raad ik je zeker aan om je te verdiepen in duurzame isolatiematerialen. Groenebouwmaterialen.nl is de place to go, ze helpen je ook graag met vragen!

> Leestip: Camper ombouwen deel 1: Duurzame isolatie, hout en beits.
> Kijktip: Roadtrip aftermovie van Jumpy’s eerste vakantie


Volg ons en Jumpy ook op Instagram: @wearetheearth.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Yalou | verhalen verteller (@wearetheearth.nl) op

*de headerfoto is gemaakt door Ngoc Chau