Een voor een maakten mijn verpakte producten plaats voor verpakkingsvrij. Deze laten niet alleen een lekkere geur achterlaten in mijn badkamer, het zijn ook producten die beter zijn voor mijzelf, het milieu en de dieren. Zo zijn al mijn verzorgingsproducten vrij van microplastics en chemische goedjes. In dit blog alles over mijn zero-waste badkamer.

Geen zin om alles te lezen? Onderaan staat een lijstje met alle producten die ik gebruik. 

 

In totaal heeft de overgang naar een afvalvrije badkamer zo’n 1,5 jaar geduurd. In die tijd maakte ik producten op, testte ik do it yourself receptjes uit, ging ik samenwerkingen aan met bedrijven die ook in zero-waste geloven en heb ik bovenal veel geleerd. Op het resultaat ben ik best trots. Telkens wanneer ik mijn badkamer inloop en mijn opgeruimde, grotendeels verpakkingsvrije plankje zie, denk ik: I did it. En het leuke is,  jij kan het ook!

Begin klein. Probeer iedere keer wanneer een product op is, deze te vervangen door een zelfgemaakt of plastic-vrij alternatief. Let hierbij ook op de ingrediënten. Dat deze lijst je mag inspireren:

 

Douchen

Deze verandering was mijn eerste stap in de zero-waste wereld. Ik ruilde shampooflessen in voor verpakkingsvrije shampoobars. En ik kan je verzekeren: ik ga nooit meer terug. Voor douchegel geldt hetzelfde: zeep is the way to wash.

Momenteel gebruik ik de shampoobar van Zaailingengoed voor zo’n vijftig wasbeurten. Mijn stuk zeep komt van Lushal stap ik wel over naar zeep van Werfzeep zodra ik door mijn voorraad heen ben. Zij maken namelijk biologische, handgemaakte zeep in Utrecht. Lekker lokaal dus. Tijdens een workshop heb ik hier heerlijke zeep gemaakt, maar die is helaas al op.

Zero-waste zeep en shampoobar

Make-up en gezichtsverzorging

Ik ben nog steeds make-up merken aan het zoeken en uitproberen die helemaal plasticvrij zijn. Onlangs vond ik een in bamboe verpakte mascara, maar helaas vond ik die niet fijn werken. Voor nu blijf ik dus bij make-up van Lush. Deze is vegan en dierproefvrij, maar wel verpakt in geryceld plastic. Na gebruik kan je de verpakking terugbrengen naar de winkel en wordt die weer hergebruikt.

Om in de avond de make-up van m’n gezicht te krijgen gebruik ik zelfgemaakte make-up remover. Gemaakt van slechts twee ingrediënten die te koop zijn in glazenflesjes. Samen met wasbare wattenschijfjes is ook dit een zero-waste routine geworden.

De composteerbare wattenstaafjes van the humble co. gebruik ik meer om uitgeschoten make-upstrepen weg te poetsen dan voor m’n oren, maar dit is wederom een super simpele aanpassing om plastic wegwerpproducten tegen te gaan. Ik koop de mijne bij de zero-waste webshop Leven Zonder Afval, waarvoor je via dit blog een cadeaubon kan winnen.

Om de komende wintermaanden door te komen heb ik pas zelf lippenbalsem gemaakt met dit recept. En de enkele keer dat ik mijn lippen stift voor een feestje doe ik dit met natuurlijke, vegan lippenstift in glas van Lush. 

 

Zero-waste deodorant

Wat een fijne deodorant is verschilt van persoon tot persoon. Inmiddels maak ik binnen tien minuutjes zelf smeerbare deodorant, maar het was een hele zoektocht om een natuurlijke, verpakkingsvrije deo te vinden die ik fijn vond. Binnenkort zal ik het recept van mijn deo delen.

Voordat ik zelf deodorant ging maken, probeerde ik een alumni steen en deodorant in poedervorm uit. Voor sommigen een zegen, voor mij niet. De smeerbare deodorant van We Love The Planet werkte wel goed, vandaar dat ik nu alleen nog smeerbare deo’s gebruik. Ook erg fijn na het scheren van je oksels!

 

Scheren

De overstap van een plastic wegwerp scheermesje naar een herbruikbaar, stalen scheermes was wel even wennen. Maar gelukkig went alles en heb ik er inmiddels handigheid in gekregen. Samen met een stukje verpakkingsvrije scheerzeep zijn je benen binnen no-time haarloos.

Onlangs heb ik ook voor het eerst met dit recept bodybutter gemaakt, wat goed werkt! Verder weet ik dat Lush verpakkingsvrije body’lotion’ heeft, voor als je het niet zelf wil maken. Enkel kokosolie werkt overigens ook prima, maar koop dat dan wel in een glazen pot.

zero waste badkamer

v.l.n.r.: smaarbare deo, shampoobar en zeep, tandpasta pilletjes en een bamboe tandenborstel.

Tanden poetsen

Ik poets mijn tanden met een bamboe tandenborstel die na gebruik grotendeels gecomposteerd kan worden. Bamboe tandenborstels zijn op steeds meer plekken te koop. Sowieso online, maar ook in bijvoorbeeld de EkoPlaza winkels.

Wat tandpasta betreft ben ik nog aan het experimenteren, dit is het laatste product wat ik heb vervangen. Sommige mensen zweren bij het zelf maken van tandpasta, maar mijn creatie was niet zo’n succes. De tandpasta tabletten van Lush schuimen flink, maar kwamen wel een een plasticverpakking (minpunten!). De verpakkingsvrije tandpastatabletten van de webshop Leven Zonder Afval schuimen niet, en dat is even wennen. Maar ze werken wel goed. Momenteel probeer tandpasta in glas van Georganics, wat opnieuw even wennen is, maar ook dit werkt prima. Met allemaal heb ik een frisse adem en een schone mond.

Zodra mijn tandpastapot leeg is, ga ik weer wat anders uitproberen om vervolges op te maken welke natuurlijke, plasticvrije tandpasta ik het fijnst vind. Laat me weten wat jouw favoriet is!

 

Wassen en schoonmaken

Wassen met noten die aan bomen groeien, het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch doe ik al maanden op deze manier de was! Deze wasnoten bevatten de stof saponine, wat schuimt als het in aanraking komt met water. Je stopt vier noten in een katoenen zakje en toen het bij de was. Na vier wasbeurten gooi je de schillen in de compostbak. De natuur doet de was! Ik koop de mijne bij Leven Zonder Afval, maar ook in de Albert Heijn zijn ze te koop van het merk Seepje (wel een stuk duurder!).

Wat betreft andere schoonmaakmiddelen: ik maak al jaren zelf wc-reinigerMet tien minuutjes is het gepiept. Verder gebruik ik een zelfgemaakte allesreiniger (250ml water + 250ml witte natuurazijn [in glas te koop bij ecoplaza] + 1 citroen) en bakingsoda voor het schoonmaken van de badkamer.

Gebruik voor het schoonmaken ook wasbare en plasticvrije poetsdoeken!

 

Zero-waste menstrueren

Nog een van mijn favoriete zero-waste aanwinsten: de menstruatiecup. Kort samengevat: afvalvrij, milieuvriendelijk, goedkoop, vrouwvriendelijk en duurzaam. Behalve de menstruatiecup zijn er ook andere plasticvrije menstruatie opties, waar ik al eerder een blog over schreef. Ik vind echt dat iedere vrouw moet overstappen op natuurlijke menstruatieproducten, vrij van plastic en chemicaliën. Zoals ik op het grote wereldwijde web ergens las; ‘chemicals are not for pussies’. Beter kan ik het zelf niet verwoorden.

Lees ook; duurzame seks heb je zo.

zero waste badkamer


What’s next;

Nu mijn badkamer zo goed als plastic-vrij is, verleg ik mijn focus op de rest van het huis. Maar ik zal nieuwe verpakkingsvrij producten blijven uittesten en mijn zelfgemaakte creaties verder verfijnen. Sowieso zal ik opzoek blijven naar zero-waste make-up en ook wil ik een waszak tegen microplastics uitproberen. Zo’n zak vangt microplastics op die uit je kleding komen tijdens het wassen. En last but not least, zoals je misschien is opgevallen mist wc-papier in dit rijtje. Als excuus gebruik ik graag dat mijn wc niet in de badkamer is, maar helaas heb ik hier nog geen plastic-vrij alternatief voor. Wel gebruiken we eco-toiletpapier, dus dat is in ieder geval iets. Toch interesse in zero-waste toiletteren; Het Zero-Waste Project schreef erover.


Overzicht zero-waste producten

* do-it-yourself, zelfgemaakte