Zero-waste menstrueren: dit zijn de opties

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen; niemand zit denk ik écht op een menstruatie te wachten. Hoewel het je ‘een echte vrouw maakt’, je officieel kinderen kunt krijgen en in sommige culturen vanaf dat moment beschikbaar bent op de huwelijksmarkt, blijft menstrueren maar een irritante maandelijkse bijkomstigheid. Toch zijn er opties die het hele gebeuren prettiger maken! In dit blog deel ik een aantal zero-waste en duurzame menstruatie opties. 

1. De menstruatie cup

Zelf gebruik ik al jaren de menstruatiecup en ik zou me niet kunnen voorstellen nog terug te gaan naar tampons! De menstruatie cup is een herbruikbare cupje die je inbrengt als een tampon. In plaats van dat het bloed geabsorbeerd wordt, wordt het opgevangen. Een paar keer per dag (afhankelijk van je menstruatie) leeg je de cup, spoel je hem om met water en breng je hem opnieuw in. De cup is gemaakt van medische siliconen en het oppervlak is glad, waardoor er geen bacteriën aan kunnen hechten. Aan het einde van je menstruatie kook je de cup uit en hij is klaar voor je volgende cyclus.

De voordelen van een menstruatiecup:

  • Je hem lang in kan houden; tot wel 12 uur
  • Doordat de cup jarenlang meegaat, creëer je geen afval! (ga even na hoeveel afval één menstruatie wel niet veroorzaakt. Vermenigvuldig dat met alle vrouwen die je kent…) 
  • Daarnaast is een cup een grote financiële meevaller. Tampons en maandverband zijn niet goedkoop, de kosten voor een cup zijn eenmalig
  • Het is perfect voor op reis! Geen backpack vol tampons, maar slechts een klein zakje met een cup 
  • Het is geurloos
  • Er worden geen chemische middelen gebruikt; de cup wordt gemaakt van medische siliconen

Op de website Mensturatiecup-info vind je een overzicht van verschillende cups, tips voor het inbrengen en antwoord op bijna alle vragen die er gesteld zijn. Je kan ook mij een berichtje sturen als je nog vragen hebt! De eerste menstruatie met een cup kan misschien een beetje onwennig zijn, maar na enige oefening wil je niet meer terug!

2. Wasbaar maandverband/inlegkruisjes

Op zware dagen gebruik ik naast de cup een wasbaar inlegkruisje, just to be safe. Na gebruik – eventueel uitspoelen – gooi je ze in de was erbij en ze zijn klaar voor hergebruik. Niet alleen scheelt het afval, ook scheelt het in de portemonnee. Hergebruik is nou eenmaal goedkoper. Daarnaast ademt wasbaar maandverband, in tegenstelling tot zijn wegwerp zusje. Hierdoor vermenigvuldigen bacteriën zich veel minder dan bij wegwerpverband.

Er zijn talloze aanbieders van wasbaar maandverband en inlegkruisjes, en je kan het ook zelf maken. Ik kocht mijne echter bij EcoFemme. Met hun Pad for Pad actie geeft EcoFemme bij iedere aankoop ook wasbaar maandverband aan een vrouw op het Indiase platteland. EcoFemme probeert het taboe op menstruatie te doorbreken en werkt samen met meisjes en vrouwen aan voorlichting over menstruatie. Een initiatief wat ik graag wilde steunen.

3. Menstruatie sponsje

Nog minder bekent dan de bovenstaande opties, is het menstruatiesponje. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar ik wilde de optie wel met jullie delen. Op Moderne Hippies schreef Iris onder andere het volgende over de natuurlijke menstruatiesponsjes; ze zijn biologisch afbreekbaar, van nature antibacterieel, zeer absorberend, duurzaam, herbruikbaar, budgetvriendelijk en vooral; comfortabel.

© Iris Overgaauw / The Sea is My Cup of Tea & Moderne Hippies

4. Duurzame tampons en maandverband

Better safe than sorry en houd jij het bij tampons en maandverband? Ieder zijn ding natuurlijk. Maar weet wel dat ook hier duurzame opties in zijn: zo zijn bijvoorbeeld de tampons en het maandverband van Yoni gemaakt van natuurlijk katoen en kunnen ze zelfs op de composthoop. In tegenstelling tot vele andere merken, vertelt Yoni precies waar hun producten van gemaakt zijn. Reguliere tampons bevatten soms synthetische stoffen, parfum of plastic en kan irritatie veroorzaken. Yoni is wat dat betreft dus een van de weinige duurzame alternatieven op tampons en maandverband. Te koop bij onder meer de Albert Heijn en Etos.


Heb jij wel eens stil gestaan bij hoe vervuilend – voor jezelf en het milieu – menstruatie kan zijn? En ga je een zero-waste alternatief uitproberen? Vertel het me in een reactie!

 

Dit is geen gesponsord artikel. Mocht je nog toevoegingen hebben; let me know!

3 comments

  1. Ik gebruik ook sinds 2 jaar een cup en wil ook nooit meer terug! Alleen is het wel zo dat je toxic schock syndrome kan krijgen ook van een cup. Alleen niet als je hem regelmatig leegt en goed schoon houdt!

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

We are the Earth

Bewust reizen en duurzaam leven

© We are the Earth 2020
Close
%d bloggers liken dit: