Doel: dwaal rond in de Belgische spookstad

Tijd voor een unieke dagtrip of een picknick-stop onderweg naar Antwerpen? Het Belgische dorp Doel ligt er al een aantal jaren, op een enkele inwoners na, verlaten bij. Deze spookstad is de perfecte uitvalbasis voor wanneer je op zoek bent naar een uniek dagje weg.

Begin jaren zestig werd bekent gemaakt dat Doel plaats moest maken voor de uitbreiding van de Haven van Antwerpen. Daardoor is het inwonersaantal van het dorp de afgelopen jaren geslonken van een paar honderd naar een kleine twintig mensen die blijven strijden voor het behoud van Doel. De rest van het dorp, de huizen, de winkels, het tankstation en de cafés zijn inmiddels leeg en vervallen.

Het lijkt alsof er zich een ramp heeft voltrokken die slechts een enkel huis en haar inwoners gespaard heeft. Ramen en deuren zijn dichtgetimmerd en graffitiartiesten hebben zich uitgelaten op de muren van de leegstaande panden. Hoewel het gevoel van een ramptoerist je misschien bekruipt, kun je je prima vermaken in deze ‘spookstad’.

Graffiti in de Belgische spookstad Doel

Kunst leeft

Om kunstwerken te vinden hoef je niet lang te zoeken. Bijna alle panden in het dorp zitten onder de graffiti. Sommige enkel met tags, maar andere met museum-waardige kunstwerken. Bekendere graffiti-artiesten als Bué de Warrior (kleurrijke werken) en ROA (vooral grote, gedetailleerde zwart-wit dieren) hebben hier hun kunst achtergelaten. Dwaal rond tussen de huizen, door de straten en door de groen overwoekerende steegjes opzoek naar de mooiste werken.

Eten en drinken

Een hapje eten of drinken kan in Brasserie De Molen. Met uitzicht op de haven, een nabijgelegen kerncentrale en de verlaten huizen raak je in ieder geval niet uitgekeken. Geopend van zaterdag t/m dinsdag van 12 tot 20 uur. (Scheldemolenstraat 6 – alleen contant betalen). In het dorp vonden wij ook een ander café, waarvan de borden wel buiten stonden (koffie met appeltaart!), maar de openingstijden helaas ontbraken. Verder kun je prima picknicken op enkele grasvelden of bankjes.

Urbexen in de Belgische spookstad Doel

Toekomstplannen Doel

Haast onzichtbaar door de begroeide paden, is er in de straat van de molen een klein ‘openlucht museum’ te vinden met de naam DoellandExpo. Op een dozijn borden zijn gedichten over en toekomstplannen voor Doel te lezen. Pas op voor de brandnetels en doornstruiken, maar ga vooral de mooie gedichten lezen!

Wat de toekomst voor Doel te bieden heeft blijft onduidelijk. Wellicht is de havenuitbreiding nu definitief van de kaart, maar die belofte is al eens eerder gemaakt. Door de jaren heen is deze stad door het gros van haar inwoners verlaten. De vervallen staat van de huizen was niet tegen te gaan door het opgelegde bouwverbod van de gemeente. De Doellenaren die gebleven zijn, blijven strijden voor hun droom om Doel weer leefbaar te maken. Helaas lijkt deze droom langzaam maar zeker ingehaald te worden door verval, kunst en de natuur.


Mocht je Doel gaan bezoeken, weet dan dat het betreden van verlaten panden strafbaar is en dat het tevens gevaarlijk kan zijn door de staat van de huizen. Verder is het dorp gewoon openbaar terrein, vrij toegankelijk en is parkeren gratis. Het ligt op enkele kilometers voorbij de grens en op een kleine 40 minuten rijden van Antwerpen af.

Fan van urbexen? Lees hier meer over mijn urbex-avontuur in Georgië of bekijk de foto’s van urbexen in oud vluchtenlingenkamp in Griekenland

2 comments

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close