Een jaar of twee geleden verving ik mijn pak wegwerpscheermesjes al voor een scheermes waarvan alleen de kop vervangen hoefde te worden. Ik dacht hiermee goed bezig te zijn om plastic afval tegen te gaan. Tot op zekere hoogte was dat ook zo, maar er zijn natuurlijk nog betere alternatieven. Inmiddels scheer ik al enkele maanden plastic-vrij: met een krabber. Het was even wennen, maar inmiddels raad ik het iedereen aan. In dit blog meer over deze ‘ouderwetse’ manier van scheren + waar je zelf een krabber kunt vinden.

Als je helemaal zero-waste wilt gaan op dit gebied, moet je scheren gewoon achterwegen laten. Niet iedereen vind dit idee even fijn, dus gelukkig zijn er voor hen ook alternatieven. In plaats van plastic scheermesjes en scheerkoppen gebruik ik nu een stalen scheermes, ook wel een krabber of safety razor genoemd. Dit scheermes bestaat uit een stalen handvat, een mes en een veiligheidskop. Het is vrij van schadelijke plastics en rubbers en is hierdoor erg vriendelijker voor je huid en het milieu. Enkel de mesjes moeten een keer in de zoveel maanden vervangen worden, maar de rest van het scheermes gaat een leven lang mee.

zero-waste scheren

Mijn krabber van Visagist op de Fiets!

zero-waste scheren 2

Het ziet er gevaarlijk uit

Ik zal eerlijk zijn, ik was niet meteen weg van dit scheermes. De eerste keren kreeg ik mijn beenhaar amper weg en het kostte me ontiegelijk veel tijd. Inmiddels heb ik het onder de knie en kan ik dit scheermes – dat er super tof uitziet – erg waarderen. Doordat dit systeem uit één mes in plaats van meerdere mesjes bestaat, is de kans op ingegroeide haren kleiner. De huid wordt door de kop namelijk strak getrokken en de haren zo in één keer, dicht bij de huid afgeschoren.

Door dit systeem scheer je ook minder gehaast. Dat moet wel, omdat de haren anders niet gepakt worden (mijn probleem in het begin). Doordat je minder gehaast bezig bent, wordt het scheren een mindfulness momentje. Dit klinkt als gigantische verkoop onzin, maar als ik na ga wanneer de laatste keer was dat ik de tijd nam om mijn benen te scheren en niet gehaast onder de douche in een paar halen klaar was, mocht dit mindfulness momentje wel komen. Ik heb met het gebruik van de krabber nog geen één keer mijn benen opengehaald. Dit in tegenstelling tot met wegwerpscheermesjes, waarmee ik bijna wekelijks mijn been open haalde.

Hoe werkt een krabber?

Het leren omgaan met een krabber vergt wat oefening en geduld. Hier wat tips om het makkelijker te maken:

  • Neem een vooraf een douche. Door het warme water worden de haren en je huid zacht, waardoor het scheren makkelijker gaat.
  • Gebruik kokosolie of scheerzeep, ook wanneer je vooraf doucht.
  • Houdt je scheermes even onder een warme kraan. Een warme scheerkop scheert makkelijker.
  • Scheer met korte halen. De krabber beweegt namelijk niet met de contouren van je huid mee, waardoor als je met lange halen aan de gang gaat, veel haar niet gepakt wordt.
  • Neem de tijd om het te leren! (:

Een échte voor en na foto,

Visagist op de Fiets

Mijn krabber bestelde ik bij Visagist op de Fiets voor €31,-. Hierbij zaten 5 mesjes. Als je het mesje na gebruikt droog maakt, gaat het makkelijk zo’n zes maanden mee. De reden dat ik mijn krabber bij Marloes van Visagist op de Fiets heb besteld, is vanwege haar filosofie. Ze zet zich in voor een duurzamer leven en dit is terug te zien in haar werk. Ze gebruikt en verkoopt enkel duurzame en natuurlijke producten in haar werk als visagiste en op haar webshop. Daarnaast – haar naam zegt het al – doet ze haar werk en bestellingen binnen Den Haag op de fiets!

Ben je klaar voor een duurzame, groene en in verhouding goedkopere manier van scheren? Bestel dan nu je eigen krabber met 15% korting! Bij vermelding van We are the Earth in de bestelling rekent Marloes de 15% korting door. De actie is alleen van toepassing op de scheermessen en loopt tot en met 29 april 2017.

Lees hier alles over mijn zero-waste badkamer!