Review: ‘ouderwets’ scheren met een safety razor

Een jaar of twee geleden verving ik mijn pak wegwerpscheermesjes al voor een scheermes waarvan alleen de kop vervangen hoefde te worden. Ik dacht hiermee goed bezig te zijn om plastic afval tegen te gaan. Tot op zekere hoogte was dat ook zo, maar er zijn natuurlijk nog betere alternatieven. Inmiddels scheer ik al enkele maanden plastic-vrij: met een safety razor. Het was even wennen, maar inmiddels raad ik het iedereen aan. In dit blog meer over deze ‘ouderwetse’ manier van scheren + waar je zelf een krabber kunt vinden.

Als je helemaal zero-waste wilt gaan op dit gebied, moet je scheren gewoon achterwegen laten. Niet iedereen vind dit idee even fijn, dus gelukkig zijn er voor hen ook alternatieven. In plaats van plastic scheermesjes en scheerkoppen gebruik ik nu een stalen scheermes, ook wel een krabber of safety razor genoemd. Dit scheermes bestaat uit een stalen handvat, een mes en een veiligheidskop. Het is vrij van schadelijke plastics en rubbers en is hierdoor erg vriendelijker voor je huid en het milieu. Enkel de mesjes moeten een keer in de zoveel maanden vervangen worden, maar de rest van het scheermes gaat een leven lang mee.

zero-waste scheren
Mijn krabber van Visagist op de Fiets!
zero-waste scheren 2

Een gevaarlijk scheermes?

Ik zal eerlijk zijn, ik was niet meteen weg van dit scheermes. De eerste keren kreeg ik mijn beenhaar amper weg en het kostte me ontiegelijk veel tijd. Inmiddels heb ik het onder de knie en kan ik dit scheermes – dat er super tof uitziet – erg waarderen. Doordat dit systeem uit één mes in plaats van meerdere mesjes bestaat, is de kans op ingegroeide haren kleiner. De huid wordt door de kop namelijk strak getrokken en de haren zo in één keer, dicht bij de huid afgeschoren.

Door dit systeem scheer je ook minder gehaast. Dat moet wel, omdat de haren anders niet gepakt worden (mijn probleem in het begin). Doordat je minder gehaast bezig bent, wordt het scheren een mindfulness momentje. Dit klinkt als gigantische verkoop onzin, maar als ik na ga wanneer de laatste keer was dat ik de tijd nam om mijn benen te scheren en niet gehaast onder de douche in een paar halen klaar was, mocht dit mindfulness momentje wel komen. Ik heb met het gebruik van de krabber nog geen één keer mijn benen opengehaald. Dit in tegenstelling tot met wegwerpscheermesjes, waarmee ik bijna wekelijks mijn been open haalde.

Hoe werkt een safety razor?

Het leren omgaan met een krabber vergt wat oefening en geduld. Hier wat tips om het makkelijker te maken:

 • Neem een vooraf een douche. Door het warme water worden de haren en je huid zacht, waardoor het scheren makkelijker gaat.
 • Gebruik kokosolie of scheerzeep, ook wanneer je vooraf doucht.
 • Houdt je scheermes even onder een warme kraan. Een warme scheerkop scheert makkelijker.
 • Scheer met korte halen. De krabber beweegt namelijk niet met de contouren van je huid mee, waardoor als je met lange halen aan de gang gaat, veel haar niet gepakt wordt.
 • Neem de tijd om het te leren! (:
Een échte voor en na foto,

Waar koop ik een safety razor?

Helaas bestaat het fijne adresje waar ik mijn safety razor kocht niet meer. Maar bij Bol kun je je hart ophalen qua kleuren en keuzes in krabbers. Voor welke ga jij? Wanneer je via deze link een safety razor koopt, kost dat jou niets extra’s, maar krijg ik er een klein percentage voor. Op die manier blijft We are the Earth in de lucht. Win-win. 😉 

Lees hier alles over mijn zero-waste badkamer!

11 comments

 1. Love your zero waste posts! It’s so inspiring and helpful! I had heard about safety razors in passing but I’ve been too nervous to try them for fear of cutting myself too much, haha. But you’re right, practice makes perfect! Do you take these as a carry-on while traveling?

  -Sam

  1. Thank you Sam! (: It will take some practice, for sure, but if you really want to narrow down plastic waste (or waste in general), I think this is a perfect alternative. I haven’t brought it on a trip yet, but you can bring it as carry-on if you buy the blades at the destination (or give it a try, but I think it won’t be accepted to bring the blade on the plane)

 2. Mijn man heeft dit ook net aangeschaft! Ik twijfel zelf nog… maar ik ga de visagist op de fiets eens bekijken, lijkt me een supertof concept!

 3. Zo’n krabber staat al een tijdje op mijn wish list. Ik hoop ‘m eens als verjaardagscadeau te krijgen (want ik probeer me in te houden zelf vanalles te kopen). Eens piepen of visagistopdefiets ook tot in België fietst .

 4. Heel toevallig zag ik een paar weken geleden, op Veggieworld, voor het eerst een krabber. Ik vroeg me toen af of het scheren juist niet gevaarlijker zou zijn maar dat valt dus reuze mee. Wat fijn om te horen. Ik zou zelf ook wel een exemplaar willen! Enig puntje; mag dit mee in je handbagage?

  1. Een krabber op Veggieworld? Ik dacht dat dat alleen over eten ging haha. Maar het gevaar valt inderdaad reuze mee! De krabber mag mee in je handbagage, maar het mesje moet dan op de plaats van de bestemming worden gekocht (of je moet een poging wagen en hopen dat je niet gesnapt wordt).

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close