Met open armen word ik ontvangen in het huis van de Nederlandse Benjamin en de Britse Simone. Samen met hun zoontje Daniel en twee hondjes wonen ze in een dorpje net voorbij Sanga, een plaatsje in het zuidoosten van de Kathmandu Vallei. In december 2014 zijn zij begonnen met Herb Nepal, een biologische en duurzame boerderij.
Het idee van Herb Nepal is het groeien, bewerken en verkopen van duurzaam geproduceerde kruiden en producten. Dit doen zij samen met een kleine groep boeren om hun inkomen te stabiliseren en de lokale natuur aan te sterken.
Na een busrit in de altijd weer hilarische bussen in Nepal (vol is nooit vol en het verkeer is een chaos, maar altijd erg vermakelijk) kwam ik aan bij Benjamin en Simone’s huis. De aanwijzingen van Benjamin om hun huis te vinden, bleek ik niet nodig te hebben. De lokals hielden nauwlettend in de gaten waar ik eruit moest en ze hielpen me ook bij het vinden van het juiste huis.
Eenmaal aangekomen gaf Simone mij een rondleiding en vertelde het een en ander over Herb Nepal. Tegen het einde van de middag kwamen er een aantal medewerkers van de boerderij op bezoek voor een meeting en dit was de perfecte kans om mijn Nepalees te verbeteren. Gewapend met mijn Engels-Nepali woordenboek schoof ik aan bij het natafelen. Toch wel handig dat er dan een Nederlands iemand bij zit die me af en toe te hulp kan schieten als het te snel gaat of wanneer ik verdwaald ben in de betekenis van woorden.
Herb Nepal’s permacultuur
De volgende ochtend zitten we met z’n vieren (Benjamin, Simone, de kleine Daniel en ik) in de jeep op weg naar de boerderij. Zo’n 30-40 minuten rijden of twee uur lopen van hun huis. Het uitzicht over de vallei is schitterend. Over smalle paadjes met scherpe haarspeld bochten klimt de jeep omhoog. Op de boerderij worden we door iedereen begroet. Mannen zijn druk bezig met de bouw van de toekomstige farmstays en Benjamin vertelt me hoe het eruit moet komen te zien.
Vanuit de huizen kijk je uit over de boerderij, waar onder andere rijst, verschillende groeten en diverse kruiden worden verbouwd. Herb Nepal zet zich in voor het creëren van een permacultuur; een leefomgeving die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Hierbij kan je onder andere denken aan het zuiveren van water tot drinkwater, maar ook aan het herstellen van landschappen door op een andere, diverse manier te cultiveren en de natuur zo in evenwicht te houden.
De boeren die voordelen verwerven via Herb Nepal zijn arme boeren die vanwege hun etnische achtergrond veel discriminatie ervaren in Nepal. Hoewel het kastensysteem is afgeschaft zit het nog wel in het gedachtegoed van velen. Daarnaast zijn er in Nepal veel verschillenden etnische groepen, waarvan sommige gediscrimineerd worden om bijvoorbeeld hun taal. Via Herb Nepal hebben zij een stabiel inkomen en verwerven zij meer kennis over biologische en duurzame landbouwtechnieken. Dit alles samen zorgt ervoor dat zowel de natuur als de community gezonder en sterker worden.
Benjamin en Simone hebben grootse plannen en wensen voor Herb Nepal en ik ben er zeker van dat het hen gaat lukken. Twee dagen was te kort voor een full experience op deze schitterende plek, maar de volgende keer dat ik in Nepal ben en de farmstays zijn klaar ga ik zeker weer een kijkje nemen!
Bedankt Benjamin, Simone en Daniel voor jullie gastvrijheid! (:
Herb Nepal vandaag de dag
Update januari 2019: Herb Nepal is up and running! De duurzaam gebouwde Farm Stays zijn af en wat zien de foto’s er schitterend uit! Neem een kijkje op Herb Nepal’s website voor actuele prijzen en aanvullende informatie.
Ook kan je Herb Nepal steunen door een van hun producten te kopen. Onder de naam Koseli (gift in het Nepalees) verkopen ze natuurlijke shampobars en zepen in diverse winkeltjes in Nepal (onder andere in de Timro Concept store in Jhamsikhel) en online via Etsy.
2 comments