‘Play, Vote, Involve’ zijn categorieën die terugkomen in Natalie Fee’s boek How to Safe the World for Free. Aan de hand van deze categorieën vertelt ze hoe we met onze vrije tijd een positieve impact kunnen hebben om zo een betere wereld te creëren.

Geïnspireerd door het boek How to Safe the World for Free van Natalie Fee heeft Carolien een challenge gemaakt. Elke maand staat er een ander thema centraal voor het verduurzamen van haar levensstijl. Op We are the Earth deelt Carolien haar tips en ervaringen om stappen te zetten naar een verantwoorde kledingkast, badkamer, huishouden, eten en drinken, vrije tijd, en financiën. 

 Play – verantwoorde vrijetijdsbesteding

Nu we allemaal het grootste deel van de dag thuis zitten besteden we enorm veel tijd achter onze schermen. Achter de computer voor werk of studie, met de telefoon in de hand tijdens de pauzes, en voor de televisie om ’s avonds te ontspannen.

Even tijd wegnemen van al deze schermen is goed voor jezelf én goed voor het milieu. Minder elektronische apparaten betekend minder energie verbruik. In plaats van Netflixen ga ik deze maand vaker naar buiten.

Aangezien je dit blog leest, ga ik ervan uit dat jij je ook inzet voor een betere wereld. Ga naar buiten en geniet ervan de natuur! Zeker nu de lente aanbreekt, is het heerlijk om buiten te zijn. Ga wandelen, fietsen, zwemmen, wildplukken of afval oprapen. Sluit je avond af met een bordspel of een goed boek.

Leestip: Wildpluk-blogs voor brandnetelthee (goed tegen hooikoortsklachten) en magnolia siroop.

©pch.vector

Vote – gebruik je stem voor het milieu

Het is belangrijk om als individu duurzame keuzes te maken. Maar dit alleen gaat de klimaatcrisis niet stoppen. Als Nederlanders hebben we het geluk dat we in een democratie wonen. Van 15 tot 17 maart zijn er dit jaar verkiezingen. Een goed moment om te stemmen op een partij die zich zal inzetten voor het klimaat.

Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn twee partijen die zich hard maken tegen klimaatverandering. Maar ook andere partijen willen hier in minder mate aan mee werken. Stem jij voor een groene toekomst? Kies voor Klimaat kan je helpen als je twijfelt.

© goonerua

Wanneer je je stem uitbrengt is het ook goed om te letten op welke persoon op de lijst je stemt. Nederland heeft een systeem met voorkeursstemmen. Dit betekent dat als een partij 10 zetels wint, maar persoon 11 veel stemmen heeft, deze in de Tweede Kamer komt. Door niet op de eerste persoon op de lijst te stemmen, is het mogelijk om meer vrouwen, mensen met migratie achtergrond, of andere ondervertegenwoordigden in de Tweede Kamer te krijgen. Op die manier wordt Nederland eerlijker vertegenwoordigd. Op de website Stem op een Vrouw vind je meer informatie hierover.

Involve – maak een positieve impact met je tijd

Stemmen voor de Tweede Kamer doen we slechts eens in de vier jaar. Maar we hebben veel meer tijd om ons in te zetten voor een betere wereld. Je kan ervoor kiezen om je verkiesbaar te stellen voor de lokale of nationale politiek. Zo kun je het hele jaar door bijdragen aan groene wetsvoorstellen en besluitvorming.

Persoonlijk ligt mijn passie hier niet. Daarom ga ik deze maand ontdekken welke lokale (of digitale) actiegroepen hulp kunnen gebruiken. En waar ik mijn skills kan inzetten. Ligt je passie hier wel, lees dan vooral het gastblog van antropoloog Kelly Prins over het belang van de Womans March en vrouwenrechten, waar zij zich hard voor maakt. En ook het gastblog van antropoloog Maryse Carbo over het belang van klimaat activisten vind je misschien interessant.

© Marcovector

Hoe ga jij een positieve impact maken met je vrije tijd? Laat het weten in een reactie!

Benieuwd hoe Carolien deze challenge heeft ervaren? Ze schrijft erover in dit blog.