Verantwoordelijke vrije tijd challenge – hoe ging het?

Wanneer de lange dag met zoom-vergaderingen eindelijk voorbij is, willen we allemaal graag ontspannen. Even genieten van wat vrije tijd. Een maand lang gaf ik mijzelf de challenge om mijn vrijetijd op een verantwoorde manier te besteden. Een manier die goed is voor de planeet én mijzelf.

Geïnspireerd door het boek How to Safe the World for Free van Natalie Fee heeft Carolien een challenge gemaakt. Elke maand staat er een ander thema centraal voor het verduurzamen van haar levensstijl. Op We are the Earth deelt ze haar tips en ervaringen hiermee. Natalie Fee gebruikt in haar boek de categorieën ‘Play, Vote, Involve’ als richtlijnen hoe wij onze vrije tijd kunnen gebruiken om een betere wereld te creëren.

Play – Minder schermtijd, meer frisse lucht

Je tijd verantwoord besteden kan naar mijn mening op twee manieren. Of je veroorzaakt geen negatieve impact (bijvoorbeeld minder energie verbruik). Of je maakt een positieve impact (wat dacht je van vrijwilligerswerk?) Helaas is het utopische beeld van actief bijdragen aan een betere wereld niet altijd makkelijk bereikbaar. Maar alle kleine beetjes helpen.

Om eerlijk te zijn was ik in de maand dat ik mijn vrije tijd wilde verduurzamen heel erg druk. Fulltime studeren én tegelijk een parttime stagelopen. Dit maakte dat ik vaak tot 10 uur ‘s avonds zat te werken. Weg vrije tijd!

Het voordeel was dat ik na zoveel uur achter een beeldscherm graag iets anders wilde doen. Daarom koos ik vaker voor verantwoorde acties zoals lezen, verven of een rondje lopen. Zin om zelf dingen te maken? Yalou heeft een paar leuke do-it-yourself recepten ter inspiratie.

Deze activiteiten verminderen je impact doordat je bijvoorbeeld minder energie gebruikt, minder spullen hoeft te kopen, en minder plastic vervuiling veroorzaakt.

Involve – Maak de wereld een stukje mooier

Een positieve impact probeerde ik te maken door tijdens mijn wandelingen afval op te rapen. Dit kan in natuurgebieden, maar ook in woonwijken ligt verassend veel afval in de perkjes.

Ik moest over een mentale drempel stappen voor ik hiermee durfde te beginnen. Ik was bang dat mensen raar naar me zouden kijken. Maar wat blijkt: niemand kijkt raar als je afval opraapt. Misschien kijken ze juist wel blij, omdat je iets verantwoords doet voor je omgeving.

Vote – Laat je stem horen

In maart konden we allemaal stemmen voor de landelijke politiek. Met je stem kun je de politiek aanzetten verantwoord beleid aan te nemen. Een beleid wat bijdraagt aan het welzijn van de wereld. Zelf heb ik deze verkiezingen op een lichamelijk gehandicapte vrouw van een linkse partij gestemd!

Dus, hoe ging deze maand?

Een van mijn doelen was activistisch werk te gaan doen. Het bleek alleen erg lastig om op een klein Zweeds eiland, waar ik tijdelijk woon en de taal niet spreekt, mee te werken met lokale actiegroepen. Door deze challenge op We are the Earth te delen hoop ik anderen natuurlijk te inspireren om (individuele) actie te ondernemen!

De ‘play’ categorie was het gemakkelijkste om aanpassingen in te doen. De ene week kijk ik bijna geen YouTube, een andere dag ben ik uren aan het Netflixen. De werkelijkheid is dat het leven, en ook verduurzaming, met pieken en dalen gaat. Voor mij gaat het er niet om dat mijn acties 100% verantwoord zijn, maar dat ik bewuster en actiever ben dan voorheen.

Tip als je toch wil Netflixen: 3x Netflix documentaires over duurzaam leven

Benieuwd naar de andere duurzaamheidschallenges die ik al heb gedaan? Lees dit blog met tips om duurzamer te eten (als je geen vegan bent) of deze met 5 tips om je kledingkast te verduurzamen.

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close