3x Netflix documentaires over duurzaam leven

Heerlijk, een avondje Netflixen. Met een kopje thee, wat lekkers en een dekentje. Maar als je denkt dat je op Netflix alleen maar films en series kunt kijken heb je het mis! Op deze streamingdienst kun je juist veel boeiende documentaires kijken over de meest uiteenlopende onderwerpen. Mirjam Hart van het blog Een Goed Verhaal schrijft over haar top drie in de categorie Duurzaamheid.

Op Een Goed Verhaal deelt Mirjam verhalen over duurzaam wonen en leven. ‘Niet omdat ik daar een expert in ben, maar omdat ik samen met mijn gezin midden in de experimenteerfase zit. En ik vind het veel te leuk om tips en tricks uit te wisselen’, aldus Mirjam. Zelf haalt ze veel informatie over deze onderwerpen uit diverse blogs, facebookgroepen en dus ook uit Netflix documentaires. Dit is haar top drie aan Netflix pareltjes:

.

1. Chasing Coral

In Chasing Coral volg je een groepje jonge onderzoekers die het fenomeen “verbleekt koraal” vast willen leggen. En dan geen simpele voor- en na foto’s, maar het hele proces. Dit gaat niet zonder slag of stoot, maar wanneer het ze eindelijk lukt is het resultaat verbluffend. En geloof me, het is moeilijk je ogen droog te houden bij het zien van deze documentaire.

Omdat je vanaf het prille begin wordt meegenomen in het verhaal, word je er echt helemaal ingezogen. Je wil heel graag dat het de onderzoekers lukt en je wil dolgraag dat het verbleken vastgelegd wordt. Tegelijkertijd wil je dat ze het mis hebben. Dat de voorspelde witte golf uitblijft en het koraal gezond blijft stralen in zee. Deze documentaire is zeer geschikt voor al die mensen die nog steeds geloven dat het allemaal nog wel meevalt met global warming.

.

2. Before the flood

De documentaire van de bekende acteur Leonardo DiCaprio is niet bepaald een feel good docu. Voor deze documentaire vliegt de acteur de hele wereld over om met wereldleiders en experts te praten over de dramatische effecten van de klimaatveranderingen ten gevolge van de slechte milieuomstandigheden. Dat doet hij in zijn rol als ambassadeur voor de vrede van de Verenigde Naties.

Eerlijk gezegd werd ik eerst heel terneergeslagen van deze documentaire. Ik had het gevoel dat alles wat ik deed toch al geen zin meer had en dat we al op weg zijn naar het einde van de wereld. Toen ik het allemaal even had laten bezinken werd ik juist strijdvaardiger. Nee, het is nog niet het einde. We kunnen nog wel een verschil maken, maar dan moet het wel NU!

Het enige minpuntje is dat je Leonardo Dicaprio in helikopters en vliegtuigen flinke reizen ziet maken en ik kon het dan toch niet laten om te denken: Had dat ook anders gekund?

.

3. Minimalism

En dan sluiten we af met een vrolijke documentaire waar je wel blij van wordt: Minimalism. Een documentaire over 2 vrienden die proberen te leven met alleen de essentiële basisbenodigdheden.

Het mooie is dat deze documentaire gemaakt is ver voordat minimalisme een soort hype werd. Je ziet dat de jongens tegen veel ongeloof en onbegrip stuitten. Maar wat ik het allermooiste vond aan deze docu is de onverstoorbare passie die de mannen hebben voor het minimalisme. Ze beginnen met het spreken tegenover een kleine groep mensen op straat die je ziet denken: “Waar hebben die gasten het over?”, maar ze groeien uit tot geliefde sprekers die over de hele wereld volle zalen trekken.

Leestip: Minimaliseren in 30 dagen, de challenge

Of ik nu ook minimalist ben? Nee, verre van. Ik ben dol op spulletjes om mij heen verzamelen. Maar wat ik na deze documentaire als eerst deed was de boel opruimen en bakken vol speelgoed en accessoires naar de kringloop brengen. Ook heb ik nog steeds twee koffers vol met kleding staan, waarvan ik nog even moet bedenken wat ik daarmee ga doen. Het minimalisme is dus nog niet echt iets voor mij, maar ik heb wel geleerd dat je met weinig ook al gelukkig kunt zijn. Ook denk ik nu wel na over al mijn aankopen: Hoe graag wil ik dit? Het is dus ook een aanrader voor verstokte shopaholics en impuls-shoppers!

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close