Hoe groen is Katja van DailyGreenspiration?

De Dag van de Duurzaamheid is op 10 oktober alweer voor de tiende keer! Een goede gelegenheid om even stil te staan bij hoe duurzaam we leven en wat we hier nog in kunnen ondernemen. Dit jaar interviewen dertien groene bloggers elkaar om te zien hoe hun weg naar een duurzamer leven is ontstaan en verloopt. Aan mij de eer om Katja van DailyGreenspiration een paar vragen te stellen. 

Zeg Katja, wie ben je eigenlijk en wat doe je precies? 

“Ik ben Katja Staring en ik ben publicist. Ik schrijf en fotografeer voor opdrachtgevers en voor mijn eigen blog DailyGreenspiration en Instagram-pagina @Dailygreenspiration. Daarnaast bedenk ik contentconcepten voor opdrachtgevers.”

Katja Staring van DailyGreenspiration

‘Greenspiration’, I like that. Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven?

“Mijn eigen uitgangspunt was altijd al: hergebruiken en niet verspillen. Ik kocht altijd al tweedehands kleding en heb ook nog een tijd een accessoiremerk op het gebied van hergebruik gehad: ik liet bij sociale werkplaatsen in Nederland (lokale productie) tassen, sjaals en kussens maken van gebruikte textiel (re-use). Dat businessmodel bleek te wankel doordat ateliers te ver uit elkaar lagen, er hoge productiekosten waren en het lastig was om een netwerk van goede verkooppunten op te bouwen. Ik deed het ook nog eens naast mijn ‘gewone’ werkzaamheden. Wel heb ik dankzij dit proces veel van sociale media, marketing, sales en storytelling opgestoken.

We kunnen de wereldleiders, CEO’s en andere beslissers in hun keuzes beïnvloeden door ons consumentengedrag aan te passen.”

Momenteel is mijn invalshoek de natuur: ik vind dat we wereldwijd te verspillend bezig zijn, terwijl de natuur ons zoveel brengt. De natuur kan onze stress wegnemen en ons blijer, gelukkiger en gezonder maken. Waarom gaan we er dan zo slordig mee om? We kunnen de wereldleiders, CEO’s en andere beslissers in hun keuzes beïnvloeden door ons consumentengedrag aan te passen. Daarom is mijn missie mensen de schoonheid van de natuur te laten zien en hen te inspireren er heen te gaan of het dichterbij te halen in eigen tuin of straat. Dan ga je er nog meer van houden en er voor strijden. In dat licht schrijf ik ook een tuininspiratieboek, samen met tuinontwerpster Nienke Plantinga. Dit boek komt begin 2019 uit en we zijn er zelf mega-enthousiast over!”

Tof! Ik ben benieuwd naar je boek. Kan je daar wat meer over vertellen?

“Het wordt een inspirerend tuinboek voor iedereen die meer natuur en leven in de tuin wil. Minder saaie tegels, grind en betonbakken – iets waar de gemiddelde Nederlandse tuin mee volstaat – maar meer avontuur door meer groen, meer insecten, meer dieren, meer kleur en meer nuttige planten. Hoe pak je dat aan? En het liefst een beetje onderhoudsvrij?

In ons boek nemen we lezers mee op expeditie en laten we ze verliefd worden op hun eigen tuin en alles wat er leeft. Resultaat: blije mensen, happy natuur, grotere biodiversiteit. En… als iedereen z’n tuin natuurlijker aanpakt, hebben we er een heel natuurgebied in Nederland bij! We gaan volgend jaar ook workshops geven op hele leuke plekken in het land.”

©Katja Staring

Klinkt heel gaaf! En vóór je boek, hoe is alles rondom je blog tot stand gekomen? 

“Ik ben ruim twee jaar geleden op Instagram begonnen met het plaatsen van foto’s van mijn wandelingen en tuin. Ik had daar toen nog niet zo’n speciale bedoeling mee. Ik vond het gewoon leuk om natuurfoto’s te maken. Omdat ik nu eenmaal publicist van beroep ben, is het balletje gaan rollen en heb ik er een heel platform van gemaakt. Ik richt me sinds begin dit jaar alleen nog op opdrachten die onder de paraplu ‘natuur’ en ‘duurzame wereld’ vallen.”

‘Natuur’ en een ‘duurzame wereld’ zijn mooie categorieën, hoe is de invulling van die opdrachten terug te zien op je blog? 

“Mijn onderwerpen gaan altijd over natuur in je leefomgeving; van luchtige tot ‘diepe’ onderwerpen. Maar hoofdzakelijk schrijf en fotografeer ik voor mijn eigen blog over de natuur ingaan (wandelen, fietsen in binnen- en buitenland), (moes)tuinieren en eten(koken) uit eigen tuin en berm, en alle onderwerpen die met een natuurlijke leefomgeving te maken hebben.
Zo kan het ook zijn dat ik de groene designtrends op de Dutch Design Week beschrijf, of iemand interview van het Erasmus Ziekenuis waar ze veel meer groen in het nieuwe gebouw hebben geïntegreerd omdat dat gezonder is voor patiënten, medewerkers en bezoekers. Of een technologsche ontwikkeling beschrijf die heel wat gaat betekenen voor minder gifgebruik in de landbouw. Wat ook weer positieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit en ecologie.”

Genoeg groen leesvoer dus! Is er iets waar je wel duurzamer in wilt worden, maar waarbij dat nog niet zo goed lukt?

“Ja, vervoer. Ik woon op het platteland van Drenthe en moet soms ver rijden naar afspraken in de Randstad. Ik heb een dieselauto en dat is natuurlijk mega-anti alles wat ik zelf uitdraag. Door afspraken te combineren op een dag, te carpoolen of te reizen met het openbaar vervoer probeer ik dit te verbeteren. Helaas is dat pratisch niet altijd haalbaar.

Daarnaast ben ik momenteel ook heel erg bezig met ‘no waste‘. Zo ben ik kleine dingen aan het invoeren en veranderen in mijn huishouden. Het zijn stappen op de goede weg, maar daar kan echt nog een hoop verbeteren.”

 

© Katja Staring

Last but not least: welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven?

“Begin met kleine dingen die je makkelijk kunt veranderen. Ik wil nu bijvoorbeeld richting ‘no waste‘, maar begin met ‘less waste‘. Zo ben ik vegetariër geworden, net als mijn man. Onze volgende stap is kijken waar we zuivel kunnen schrappen of een betere keuze kunnen maken voor verantwoorde zuivel. Het gaat erom de dingen te doen of laten die bij je leefstijl passen, en die ook leuk zijn om te onderzoeken en uitproberen. Zo kun je dan steeds een stapje verder.”

 

Dankjewel Katja!

Wil je nog meer interviews over duurzaamheid lezen? Tussen 7 en 10 oktober komen er bij verschillende groene bloggers soortgelijke interviews online. Vandaag publiceerde Djuli van Mint Green Mind een interview met mij, Sarina van Vegasaar met Hermien van Kouwe Kleren en Katja van DailyGreenspiration met Sarina! Lezen!

Wat doe jij om de dag van de duurzaamheid te vieren?

5 comments

  1. Ik ben heel benieuwd naar het tuinboek! Onze tuin kan volgens mij een stuk groener. Onze eerste aanschaf voor de achtertuin is al wel gedaan: een regenton (een groene ook nog eens)! 🙂

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close