Minimaliseren in 30 dagen; de challenge

In mijn groene sociale media bubbel zag ik de 30 dagen minimalisme challenge al geregeld voorbij komen. Dagelijks doen de deelnemers spullen weg om uiteindelijk 465 spullen minder te hebben. Behoorlijk minimaliseren dus! Toen ik in januari terugkwam uit Japan en eens goed naar mezelf en dus ook mijn spullen ging kijken, besloot ik dat het tijd was om mee te doen. In dit blog mijn ervaring en hoe je zelf ook mee kan doen.

De regels van de 30 dagen minimalisme challenge zijn simpel: de dag van de challenge indiceert hoeveel spullen je weg doet. Op dag één doe je dus één item weg. Op dag twee wijs je twee dingen de deur. Op dag 29 – 29 dingen tot je uiteindelijk op dag 30, 30 spullen weg doet. In totaal zijn dit 465 spullen in één maand.

Op social media had ik een oproepje gedaan wie er mee wilde doen, wat resulteerde in een klein whatsappgroepje met familieleden en vrienden die ook de uitdaging aangingen. In deze chat deelden we wat we wegdeden en gaven we elkaar zodoende ook een herinnering om actief mee te blijven doen.

Een tweede leven

Niet alle 465 spullen zijn in de vuilnisbak beland. Het mooie aan de challenge is dat je stilstaat bij wat je hebt. En wat je daarvan echt nodig hebt en veel plezier uit haalt. Sommige dingen, zoals kledingstukken bijvoorbeeld, vinden we na een tijdje niet meer mooi of we passen het simpelweg niet meer. Deze challenge is een mooie gelegenheid om het door te geven aan iemand die er wel plezier aan beleeft. Hetzelfde geldt voor boeken, sieraden en dubbel keukengerei.

Items waarvan ik niet meteen wist wie ik er blij mee kon maken, maar die zeker nog niet aan het einde van hun levensduur waren, bracht ik naar de kringloop. Denk hierbij aan kledinghangers, etui’s met pennen en kleurpotloden, wierookhouders, zonnebrillen en fotolijstjes.

Daarnaast slingerde er in mijn huis ook veel dingen rond die weg konden. Zoals kapotte spullen die al jaren op een reparatiebeurt wachten, uitgelebberde haar elastiekjes, oude pasjes, verloren schoenveters en zweetbandjes van de basisschool.

Behalve de drie bovengenoemde opties heb ik ook een bankpas-scanner teruggebracht naar de Rabobank voor hergebruik, aangezien ik overgestapt ben naar een duurzamere bank, en heb ik een aantal spullen verkocht. Jaja, niet alleen ruimde ik flink op, ook heb ik in totaal €110 verdient met het verkopen van twee tassen, vuurbestendige jongleerballen en een reisgids.

zon die door de ramen schijnt in Japan
Een minimalistische kamer in de Zen tempel in Japan. Helaas heb ik tijdens de challenge geen goede foto´s genomen om hier te delen..

Opgeruimd staat netjes

Deze minimaliseren challenge zorgt ervoor dat je eens écht goed gaat opruimen. Je gaat al je spullen af en gaat na of je het het afgelopen jaar hebt gebruikt en of je er nog plezier aan beleeft. Is het antwoord nee; weg ermee. Ik kwam in dozen en achterin laden spullen tegen waarvan ik vergeten was dat ik ze had. Het voelt goed om deze door te geven aan iemand die er wel wat mee doet en het is natuurlijk altijd mooi meegenomen om er een zakcentje aan te verdienen.

Hoewel mijn koopgedrag al tot een minimum beperkt was, zorgt deze challenge ervoor dat ik me nog eens extra bewust word van de waarde van spullen. En dan praat ik niet alleen over de waarde uitgedrukt in geld, maar ook in emotionele waarde. Spullen die ik eerst graag wilde bewaren omdat het leuk was voor later of omdat ik het misschien nog een een keer zou gaan gebruiken in de toekomst, maar waar ik vervolgens al jaren niet naar om heb gekeken, kregen nu een tweede leven of gingen weg.

Ik stond versteld hoeveel spullen ik had en hoe relatief makkelijk deze challenge mij af ging. De eerste helft van de maand heb ik zonder al te veel moeite gedaan. Pas in de laatste tien dagen moest ik echt even gaan nadenken wat ik wel en niet weg wilde doen. Maar het is me gelukt! Mijn huis is leger, met alleen waardevolle spullen. Ik heb anderen blij gemaakt met mijn ‘afval’. En het geld wat ik ermee verdient heb, heb ik geïnvesteerd in mijn nieuwe camera. Kortom, deze 30 dagen minimalisme challenge was een positieve ervaring!

Ga jij de challenge aan?

Durf jij dertig dagen lang te minimaliseren? Nodig familie en vrienden uit om mee te doen. Zo moedig je elkaar aan om het vol te houden. Ook kan je, als je het leuk vindt, verslag doen op social media. Dat inspireert niet alleen anderen om te minimaliseren, misschien ziet iemand wat waardevols in de spullen die jij weg doet.

Succes!

Kijktip: minimalisme documentaire op Netflix

3 comments

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close