‘Hoi, mijn naam is Carolien, en ik eet vlees.’ Het voelt bijna als een bekentenis. Een blog schrijven over een verantwoord eetpatroon terwijl ik vlees, vis en zuivelproducten eet. Kan dat wel? Ben ik dan wel geloofwaardig? Met deze zes tips kun ook jij duurzamer eten ondanks dat je alles blijf eten.

Ik heb vaak geprobeerd om volledig vegan te eten, maar om verschillende redenen zit het er voor mij (nog) niet in. Geen dierlijke producten eten is een grote stap om de milieu impact van je voeding te verkleinen. Maar gelukkig zijn er ook stappen die mijn mede vleeseters kunnen nemen. Niet gevreesd vega(n)lezers, ook voor jullie zullen er tips zijn die je kan gebruiken om je impact nog meer te verkleinen en duurzamer te eten.

Zelf heb ik de tips toegepast en hoe dat me afging lees je in dit blog.

Geïnspireerd door het boek How to Safe the World for Free van Natalie Fee heeft Carolien een challenge gemaakt. Elke maand staat er een ander thema centraal voor het verduurzamen van haar levensstijl. Op We are the Earth deelt Carolien haar tips en ervaringen.

Lees ook:
5 tips om je kledingkast te verduurzamen
Maak een positieve impact met je vrije tijd

Impact van onze voedselproductie

Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden wanneer je duurzamer wilt eten. Voor het verbouwen van gewassen en het houden van dieren is land, water en voedsel nodig. Maar ook (kunst)mest, bestrijdingsmiddelen en antibiotica, die een negatieve impact hebben op onze gehele voedselkringloop. Daarnaast heb je nog hoe producten worden verpakt, en hoe ver eten moet reizen voor het op je bord ligt. Dit zijn allemaal aspecten die we kunnen aanpakken om ons eetgedrag te verduurzamen.

1. Van de boer naar mijn bord

Voordat een maaltijd op je bord ligt hebben de ingrediënten gemiddeld 30.000 kilometer afgelegd, melde het Parool in 2019. Wat allemaal extra broeikasgassen veroorzaakt. Een goede manier om deze kilometers te verminderen, is door in de supermarkt goed te kijken waar je groente en fruit vandaan komen. Kies je voor een citroen uit Chili of Spanje? Nog leuker is om zelf bij de boerderijen in de buurt eten op te kopen. Op deze website kun je boerderijen bij jou in de buurt vinden!

2. Tips tegen voedselverspilling

Een van de redenen dat ik nog vlees eet is dat het anders weggegooid zou worden. Letterlijk. Studenten van mijn universiteit hebben samen met een lokale supermarkt een food-rescue opgezet. Een keer per week kunnen we voor een klein prijsje producten meenemen die over de datum zijn. Maar ook bananen met wat bruine plekjes, een basilicum die een beetje is verlept of beschadigde aardappelen die nog prima te eten zijn, maar waar de meeste mensen niet meer voor willen betalen.

Wat je kan doen is proberen een food-rescue op te zetten met een supermarkt. Kan dat niet? Koop de producten met 30% korting stickers, de losse bananen en tomaten, of de ingedeukte verpakkingen! Grote kans dat ze anders worden weggegooid. Lees ook dit blog met 5 tips tegen voedselverspilling.

3. Eet minder vlees

Eerlijk is eerlijk. Minder vlees eten is misschien wel het meest impactvolle om te doen. Dit argument kan op verschillende manieren onderbouwt worden, 1 kg rundvlees zorgt voor 46,8 kg CO2 uitstoot. Waar een plantaardig product zoals soja per kilo maar 0,6 kg CO2 uitstoot. Aanzienlijk lager! (lees het onderzoek hier). Hetzelfde geldt voor waterverbruik, voor 1kg rundvlees wordt 15.000 liter water gebruikt. (Dat staat gelijk aan 41 uur douchen! (6 liter per minuut)). Voor 1 kg soja wordt maar 2100 liter water gebruikt (5 uur douchen) (lees verder).

Maar hoe eet je dan minder vlees? Ik neem het mezelf al jaren voor om minder vlees te eten, maar als ik in de supermarkt sta denk ik ‘ach, een beetje salami/gehakt/ham kan vast wel’ en voor ik het weet eet ik alsnog elke dag vlees. Daarom houd ik sinds kort een lijstje bij. Op de koelkast hangt deze mooi in het zicht; een dag geen vlees is een mooie krul, wel vlees is een rood kruis. Kinderlijk eenvoudig, maar een goede motivatie om minder vlees te eten.

4. Experimenteer met plantaardig

Ook als het (nog) niet voor je is weggelegd om helemaal vegan te eten, kan je experimenteren met plantaardige ingrediënten en recepten. Door kleine onderdelen uit je eetpatroon te verantwoorden kun je je impact deels verlagen. Je hoeft niet 100% vegan te zijn om plantaardige producten te eten. Het voordeel is dat je direct je impact kan verlagen en kunt uitzoeken welke producten je lekker vindt. Wie weet merk je na een maar maanden dat je steeds meer plantaardig eet.

5. Reduce – re-use – recycle

Ook de verpakking van het eten heeft een impact op het milieu. Bijna alles wat je in de supermarkt koopt, komt wel in een plastic, glas, metalen of papieren verpakking. “Maar ik soorteer het netjes voor ik het weggooi” kun je denken. Helaas is ons recycle systeem op veel plekken nog niet zo goed als we vaak denken. Moeten we dan wel recyclen? Zeker! Het systeem verbeterd hopelijk met de jaren en vaak is recycleren beter dan een nieuwe grondstoffen verwerken tot verpakkingen.

Om je eetgedrag te verduurzamen kun je vasthouden aan de principes Reduce – Re-use – Recycle. Verminder het aantal verpakkingen dat je koopt. Hergebruik waar het kan. Denk bijvoorbeeld aan bakpapier. Of mayonaise- en pastapotten zijn prima geschikt om spullen en eten in te bewaren. En het afval dat je dan toch hebt – recycle en composteer. Lees ook dit blog van Yalou met 10 zero-waste beginnertips op het gebied van eten en drinken.

Bulkstore Little Plant Pantry in Amsterdam

6. Koop in bulk

Een goede plek om eten te kopen zonder verpakkingen zijn ‘bulk-stores’. Dit zijn winkels waar je bijvoorbeeld pasta kan kopen en dit direct in een eigen meegebrachte verpakking doet. Is zo’n winkel geen optie voor jou? Koop dan altijd zo’n groot mogelijke verpakkingen; bulk verpakkingen creëren minder afval.

Yalou schreef al eens een blog over haar favoriete zero-waste boodschappen plekken in Amsterdam om eten te kopen zonder verpakking.

Heb jij nog aanvullende tips om duurzamer te eten en je eetgedrag positief aan te passen? Laat je het weten in de reacties hieronder?