Onze reis door Israël en Palestina in 14 foto’s

Twee weken lang reisde ik samen met mijn broer door Israël en Palestina en ik stond versteld over de vele noodkreten die we vooraf kregen. Vooral over Palestina. Het Israël-Palestina conflict is niet makelijk, maar als reiziger word je in beide landen met open armen ontvangen!

Laat verhalen, vooral van mensen die er zelf nooit zijn geweest, je niet tegenhouden een plek waar dan ook ter wereld te bezoeken, want dan mis je heel wat! Ik ben blij ook kans te hebben benut de bezette gebieden van Palestina te zien en de mooie mensen en plekken te ontmoeten. Kijk mee…

Zonsondergang in Tel Aviv
TEL AVIV – Een aangename warmte, mooie stranden, knusse steegjes in Old Yaffo en hoge gebouwen in het nieuwe gedeelte. We slenterde een aantal dagen rond door de verrassende straten van Tel Aviv.
tel aviv 2
TEL AVIV – Libanees streetfood van dit schattige oude vrouwtje! Het smaakte heerlijk. Dit en alle andere lekkernijen en verse spullen die we op de Carmel Market gekocht hadden, aten we op tijdens een picknick op het strand.
Carmel market
TEL AVIV – Nieuwe dingen proberen op de Carmel Market, zoals bijvoorbeeld halva. Deze ’taartjes’ op de foto hierboven bestaan uit sesamzaad, zonnebloempitten, suiker en olie en heeft een beetje de structuur van een zandtaartje. Verder zijn er op de Carmel Market zat andere (bijzondere) lekkernijen te vinden.
jeruzalem
JERUZALEM – Een biddende vrouw in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Er wordt vermoed dat in deze kerk Jezus zowel gekruisigd als begraven zou zijn. Op de plaats van deze kerk hebben in het verleden meerdere kerken gestaan, die verloren zijn gegaan tijdens oorlogen en branden.
klaagmuur
JERUZALEM – Ook ik liet mijn briefje achter bij de Klaagmuur in Jeruzalem. Deze muur is de westelijke muur van de Joodse Tempel, die op de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem zou hebben gestaan. Na de vernietiging van deze tempel in het jaar 70 is alleen deze muur van het heiligdom overgebleven.
jeruzalem 2
JERUZALEM – Een avond wandeling door het Arabische gedeelte van de Oude Stad. De Oude Stad van Jeruzalem is opgedeeld in vier wijken. De Islamitische, de Joodse, de Armeense en de Christelijke. In de Oude Stad zijn religieuze heiligdommen van ieder geloof te vinden, wat regelmatig spanningen oplevert.
jericho,
JERICHO – Mountain of Temptation – De berg der verleiding. Op deze berg zou Jezus zijn uitgedaagd door de duivel aan de rand van de woestijn van Judea. Momenteel huisvestigd zich hier op deze berg een Orthodox Christelijk klooster genaamd ‘klooster of de verleiding’. Een mooi, verborgen plekje wat zeker een bezoek waard is als je in de buurt bent! Jericho schijnt daarnaast de oudste, altijd bewoonde, plek ter wereld te zijn.
nablus 3
NABLUS – Een scène uit het dagelijks leven in Nablus. Deze stad in het noordelijke deel van de Westelijke Jordaanoever is (nog) onaangetast door toerisme. Het staat bekend om haar grote universiteit, de vele olijfzeep fabrieken (waar de eigenaar je maar al te graag een rondleiding geeft) en de overheerlijke Kanafeh (zie volgende foto!)
NABLUS - Een man wees ons op de plek waar we de lekkerste kanafeh van de stad konden krijgen. We kwamen uit op een klein straattentje, waar we in het daarnaast gelegen huisje konden kijken hoe kanaef gemaakt werd. Deze lekkernij bestaat uit water, bloem en
NABLUS – Een man wees ons op de plek waar we de lekkerste kanafeh van de stad konden vinden. We kwamen uit op een klein straattentje, waar we in het naast gelegen huisje konden kijken hoe kanafeh gemaakt werd. Deze lekkernij bestaat uit water, bloem, suikerciroop en witte kaas (het smaakt lekkerder dan het klinkt en eruit ziet). Ook in Jeruzalem zijn wij opzoek gegaan naar kanefeh, maar in Nablus vind je toch echt de lekkerste!
bethlehem
BETHLEHEM – Als er iets indruk op me heeft gemaakt, is het wel de muur die de Westelijke Jordaanoever afscheidt van Israël. De vele controle posten, de immens hoge muur, de strenge bewaking, de kunst op de muur die als uitlaatklem dient voor sommige inwoners. Voor Tijdschrif Cul schreef ik een artikel over het Israël-Palastina conflict, de muur en het leven aan beide zeiden. Lees hier ‘Een muur door Jezus’ kribbe’.
bethlehem.jpg 2
BETHLEHEM – Dit was de foto die ik gebruikte voor het hierboven genoemde artikel en ik vind het veelzeggend. Ik interpreteer hem zo: Links een Joods jongetje (herkenbaar aan zijn jarmoelke) die bezorgt naar de muur wijst waar een scheur in zit. Vrij om een jeugd te hebben waar hij onbezorgd met zijn knuffel kan spelen. Recht is een Palestijns jongetje (herkenbaar aan zijn keppel). Deze jongen reikt uit naar de scheur in de muur, die vrijheid biedt. Hij zit gevangen (aan een ketting) in de Westelijke Jordaanoever. De sleutel die hij in zijn hand heeft is van zijn voorouders. Dit symbool is veel terug te zien in de Palestina. Het representeert de hoop ooit terug te gaan naar de grond en de huizen van hun voorouders, die nu aan de andere kant van de muur liggen en dus onbereikbaar zijn. Dit ene kunstwerk laat zo duidelijk zien hoe verschillend het leven is aan weerszijde van dit betonblok.
EIN GEDI - De dode zee. Het weer zat niet mee toen wij daar waren, het was behoorlijk koud. Dat weerhield ons er echter niet van om een 'duik' te nemen in deze bijzondere 'zee'. De dode zee is het laagst gelegen meer ter wereld en bestaat voor 33% uit zout. Dit zorgt ervoor dat je er niet in kan zwemmen, maar wel in kan drijven. Een hele bijzondere ervaring! (zorg er wel voor dat je je benen niet van te voren scheert, geen wondjes hebt en je sieraden e.d. aan de kant laat liggen!)
EIN GEDI – De dode zee. Het weer zat niet mee toen wij daar waren, het was behoorlijk koud. Dat weerhield ons er echter niet van om een ‘duik’ te nemen in deze bijzondere ‘zee’. De dode zee is het laagst gelegen meer ter wereld en bestaat voor 33% uit zout. Dit zorgt ervoor dat je er niet in kan zwemmen, maar er wel in kan drijven. Een hele bijzondere ervaring! Zorg er wel voor dat je je benen niet van te voren scheert, geen wondjes hebt en je sieraden e.d. aan de kant laat liggen! Helaas is dit meer aan het krimpen en is de terugtrekking van de kustlijn op veel plaatsen goed zichtbaar. Eén van de redenen hiervoor is de aanleg van waterleidingen en opwarming van de aarde. Over enkele tientallen jaren zal de dode zee helaas niet meer bestaan.
EILAT - Het aller zuidelijkste puntje van Israël - Eilat - heeft meer te bieden dan strand. Onze couchsurf host nam ons mee op sleeptouw voor de zon op kwam, om zonsopgang te bekijken vanaf een bergtop. We keken uit op Egypte, Saudi Arabië, Jordanië en Israël zelf.
EILAT – Het aller zuidelijkste puntje van Israël – Eilat – heeft meer te bieden dan enkel zon, zee en strand. Onze couchsurfhost nam ons mee op sleeptouw voor de zon op kwam, om de opkomst ervan te bekijken vanaf een bergtop. We keken uit over Egypte, Saudi Arabië, Jordanië en Israël zelf.
EILAT - Over zon, zee en strand gesproken. Ik ben zelf niet zo'n zon en strand type, maar van de zee kan ik geen genoeg krijgen. Twee dagen lang zwom ik rond in de schitterende onderwater wereld van Eilat. Helaas zag ik er en der wat vervuiling, wat mij alleen maar meer motiveert om een zero-waste leven te bereiken, maar behalve dat heb ik ook een hele boel mooie dingen gezien. Hoogtepunt: wrak duiken en oktopussen!
EILAT – Over zon, zee en strand gesproken. Ik ben zelf niet zo’n zon en strand type, maar van de zee kan ik geen genoeg krijgen. Twee dagen lang zwom ik rond in de schitterende onderwaterwereld van Eilat. Helaas zag ik her en der wat vervuiling, wat mij alleen maar meer motiveert om een zero-waste leven te bereiken, maar behalve dat heb ik ook een hele boel mooie dingen gezien. Hoogtepunt: wrak duiken en octopussen! Ik dook met Shulamit’s Diving Adventures, een goede en betrouwbare duikschool met super personeel!

Staan Israël en Palestina al op jouw bucketlist?

Enkele van de bovenstaande foto’s zijn gemaakt door mijn broer Daan Tuinstra.

28 comments

  1. Wat gaaf om jullie reisverslag te lezen. Zelf al eens 2,5 week door het land heen gereisd en zou er zo weer naartoe gaan. De mensen het land zijn in 1 woord fantastisch.

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close