World Cinema Festival Amsterdam – bijzondere films, bijzondere locaties

Opzoek naar een leuke dateplek of een gezellig avondje met familie of vrienden? Tot en met 26 augustus kun je nog genieten van de films van World Cinema Festival Amsterdam. Op verschillende plekken in Amsterdam worden filmvoorstellingen aangeboden. Gratis, in de buitenlucht van het Vondelpark en het Oosterpark, maar ook tegen een kleine vergoeding op plekken met een dak boven je hoofd, want je weet het nooit met Nederlandse zomers. 

Dit is een jaarlijks terugkomend evenement.

Afgelopen week bezochten wij de eerste filmvoorstelling van World Cinema Amsterdam. De Tropentuin in het Oosterpark was voor de gelegenheid omgetoverd tot een openlucht bioscoop, waarbij er stoelen tekort waren voor de vele gasten. World Cinema Amsterdam neemt je mee op wereldreis zonder dat je Amsterdam hoeft te verlaten. In de editie van dit jaar nemen de regisseurs je mee naar Afrika, Zuid-Amerika en Azië en bieden je een kijkje op het leven daar.

20776675_1634550023252696_6833777879215108103_o
©Josia Brüggen

Het festival is opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Eén hiervan is Open Air, waarbij er vier films in de buitenlucht worden vertoond in de Tropentuin (Oosterpark), het Vondelpark Openluchttheater en het Marie Heinekenplein (De Pijp). Deze films zijn gratis, maar een vrijwillige bijdragen wordt gewaardeerd. Klik hier voor het filmoverzicht.

Actual Afrika Focus

Verder is er nog het competitieprogramma waarbij negen genomineerde films strijden om de World Cinema Jury Award en er is een focus programma. Dit jaar ligt de focus op Afrikaanse films: Actual Afrika. Zelf heb ik nog geen films van dit focus programma gezien, maar het houdt de gemoederen goed bezig. Zo was er woensdag 16 augustus in het Parool te lezen dat ‘veel films in het programma eerder de stereotypen over Afrika bevestigen dan dat ze deze doorbreken’. Deze stereotype over Afrika zijn ‘oorlog, honger en corruptie’. In het stuk wordt beweerd dat dit komt doordat de filmmakers lokaal nauwelijks steun krijgen en daardoor financieel afhankelijk zijn van internationale organisaties, veelal Westerse organisaties. Dit heeft weer tot gevolg dat veel films gemaakt worden voor een Westers dramapubliek, waarbij stereotyperingen in stand worden gehouden.

Om erachter te komen of dit echt het geval is, zullen de films toch eerst bezocht moeten worden. World Cinema Amsterdam schrijft op hun website het volgende: ‘De culturele rijkdom en diversiteit van het enorme continent komen in Actual Afrika glashelder naar voren, waarmee de vaak negatieve en ongenuanceerde beeldvorming rond deze landen doorbroken wordt. Dit levert niet alleen een prachtig palet aan films op, maar ook interessante gespreksstof, waar in de randprogrammering uitgebreid ruimte aan wordt geboden’.

Naast de vertoning van films zijn er ook talkshows en feestjes die aansluiten bij de verhalen van de films. Kortom, een leuke en leerzame avond uit dus!

"<yoastmark

"<yoastmark

"<yoastmark

1 comment

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close