Nablus: 5x doen in deze vergeten stad

Nablus, een voor velen vergeten stad in het noorden van Palestina. We keken verdwaald om ons heen toen we uit de bus stapten. Geen idee waar we gingen overnachten, noch waar het stadscentrum was, noch wat we hier precies gingen doen. Maar dankzij de hulp van wat lokals werden het twee unieke dagen! In dit blog lees je vijf tips waarmee je kennis moet maken wanneer je in Nablus bent!

1/ Scrub jezelf schoon in een hamam

Samen met een andere reiziger die ik via Couchsurfen had benaderd, bezocht ik een van de vele hamams in de stad. Je stapt letterlijk een hele andere wereld binnen. Gesluierde vrouwen gooien hun chador af zodra ze binnen zijn en laten hun haren tip top perfectioneren. We drinken thee en mijn mede hamam-genoot – wie Arabisch studeert – oefent de taal met de vrouwen. Ik geniet van het tafereel en de mooie ruimte.

We krijgen een handdoek, zeep en slippers en mogen ons gaan wassen. Als we klaar zijn worden we doorverwezen naar de sauna. Wanneer de stoom ons de oren uitkomt en ik het niet meer volhoud, gaan we door naar het volgende onderdeel. Alle dode huidcellen worden van ons afgeschrubd en na een verfrissende douche gaan we nog even relaxen op een grote warme steen.

Vraag wat rond naar een goede hamam bij jou in de buurt. Wij bezochten zelf Hamam Al-Shifa, gelegen in het hart van de oude stad. Locatie: Alnaser Street (google en de locals are your friend here). Op dinsdag en zondag is het badhuis open voor vrouwen (8-17 uur), andere dag voor mannen (8-24 uur). Prijs: 35 NIS.

2/ Eet ’s werelds beste kanefeh

Een man wees ons op de plek waar we de lekkerste kanefeh van de stad konden vinden. We kwamen uit bij het Al-Aqsa Cafe, een klein straattentje waar we in het naast gelegen huisje konden kijken hoe kanefeh gemaakt werd. Deze lekkernij bestaat uit water, bloem, suikersiroop en milde witte kaas. Het smaakt lekkerder dan het klinkt en dan het eruit ziet, dus geef het zeker een kans!

Als je ergens kanefeh moet proeven, dan is het wel in Nablus. Het schijnt dat deze lekkernij hier is uitgevonden. Leer meer van deze korte video.

NABLUS - Een man wees ons op de plek waar we de lekkerste kanafeh van de stad konden krijgen. We kwamen uit op een klein straattentje, waar we in het daarnaast gelegen huisje konden kijken hoe kanaef gemaakt werd. Deze lekkernij bestaat uit water, bloem en
Verse Kanefeh bij het Al-Aqsa Cafe!

3/ Bezoek een van de zeepfabrieken in Nablus

De olijfolie zeep die in Nablus geproduceerd wordt, is bekend in de hele Arabische wereld. Hoewel nog maar weinig zeepfabrieken in gebruik zijn, kun je er wel veel bezoeken. Wij namen een kijkje in de Albader Soap Factory, waar de eigenaar ons een (gratis) rondleiding gaf en met veel plezier uitlegde hoe zijn familietraditie in de zeepproductie werkte en door hem en zijn broer in stand wordt gehouden. We namen als souvenir twee blokken zeep mee naar huis. Had ik al verteld dat ze enkel natuurlijke ingrediënten gebruiken in deze beroemde zepen!

Locatie: Alnaser Street, Old City, Nablus (google en de locals are your friend here)

4/ Dwaal rond in de soeks

Ik houd van marktjes, in ieder land bezoek ik ze wel. In Nablus vond ik ze geweldig, juist omdat hier helemaal geen toeristen waren. Ik houd ervan om rond te dwalen en gewoon te kijken hoe de lokale bewoners hun dag invullen. Te bekijken wat er allemaal te koop is – van kleding en souvenirs tot enorm veel, divers eten en waterpijpen in de vorm van een geweer. Kijken kijken, niet kopen, ik maak me er vaak schuldig aan. Maar met al dat ronddwalen stuit je ook op bijzondere plekjes, zoals nummer vijf:

nablus 3
Het oude centrum van Nablus. © Daan Tuinstra

5/ Bezoek de Al-Kebir Moskee

De Al-Kebir Moskee (The Great Mosque) is de grootste en oudste moskee in Nablus. Oorspronkelijk was het gebouw een kerk, maar in het begin van de 12e eeuw is het omgebouwd naar een moskee. De moskee is verscholen in de souks en steegjes van de stad en kent meerdere ingangen. Het is vrij toegankelijk, maar vergeet niet je schoenen uit te trekken en gepast gekleed te gaan.

Natuurlijk is er nog veel meer te doen. Maar met deze tips kun je in ieder geval op weg.

Wat zou jij graag doen in Nablus?


Ga je naar Israël en Palestina?
Lees dan ook mijn artikel over het Israël-Palestina conflict
doe inspiratie op uit ons fotodagboek en lees wat je in Tel Aviv kunt doen voor weinig geld.

2 comments

  1. Wat leuk dat je over Nablus hebt geschreven! Ik heb enkele plekken in de Westelijke Jordaanoever bezocht, maar Nablus nog niet dus deze tips komen goed van pas. En liefde voor kanefeh, zo lekker! <3

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close