Je haren worden nat onder de warme stralen van je douche, terwijl je bukt op een fles shampoo op te pakken. Dopje open, klodder op je hand, dopje dicht. Je gooit de fles neer en zeept je haren in. Easy. Na verloop van tijd is je geliefde shampoofles leeg. Je mikt hem in de prullenbak en pakt een nieuwe uit de la. Hoeveel afval we wel niet met z’n alle creëren. Gelukkig zijn er ook alternatieven!
Ik studeer antropologie en geen wiskunde, dus reken me niet af op deze som; maar laten we zeggen dat één persoon één maand lang zijn haren kan wassen met één fles shampoo (om de dag wassen). Dat zijn dus zo’n 12 flessen per jaar, keer het gemiddelde aantal jaren dat we in Nederland leven (=78). Een mens gebruikt gemiddeld dus 936 flessen shampoo in zijn leven, en dan zijn de flessen conditioner en douchegel niet eens meegerekend! Probeer dat aantal even voor je te zien, 936 legen shampooflessen in de badkamer.
Shampoobar van Lush
Tot voor kort gebruikte ik gewoon shampoo, conditioner en douchegel uit een plastic fles, maar inmiddels ben ik overgestapt op iets veel fijners. Onder ander Lush verkoopt naked shampoo- en conditionerbars en stukken zeep. De shampoobar op de foto hierboven staat gelijk aan ongeveer drie flessen shampoo. Het klinkt misschien gek om op deze manier je haren te wassen, maar het is super makkelijk en ik gebruik de bar inmiddels liever dan de shampooflessen (deze gebruik ik nog met douchen op de sportclub, totdat hij op is). Als je haren nat zijn pak je de bar en ‘kam’ je hem over je haren, binnen no time heb je een hoofd vol schuim (je kan ook tussen je handen schuim creëren als je dit fijner vindt).
Het fijne aan deze shampoobars en zeep is dat ze geen afval creëren; er zit geen verpakking omheen! Bij lush kan je voor een paar euro een herbruikbaar tinnen blik kopen om je shampoobar in te vervoeren. Ook bevat de bar geen schadelijke stoffen voor jezelf, het milieu of de dieren. Alle producten van Lush zijn dierproefvrij, worden gemaakt van verse, biologische groentes en fruit en essentiële oliën. Ook zijn al hun producten vegetarisch en zo veel mogelijk veganistisch. Nog een bijkomend voordeel is dat de producten van Lush heerlijk ruiken en doordat ze niet in plastic verpakt zijn, ruikt je badkamer altijd lekker!
Wat mij in eerste instantie weerhield om een bar te kopen was de prijs. De gele shampoobar op de foto kost €8,95. Inmiddels weet ik dat het in verhouding tot andere producten geen verschil maakt. Deze compacte bar gaat net zo lang mee als drie flessen shampoo en dan ben je hetzelfde bedrag kwijt. Verder zijn er nog de hierboven genoemde voordelen voor het milieu die de prijs verzachten.
Als dit je nog niet overtuigd heeft om (met kerst?) een doucheproduct van Lush te proberen, misschien doen deze feiten dat dan: plastic verteert niet. Het is een oliehoudend materiaal dat niet biologisch afbreekbaar is, verbranding is dus schadelijk voor het milieu. Ja, het wordt wel gerecycled, maar lang niet allemaal. Volgens Plastic Hero’s kan met 25% van het gesorteerde plastic niets anders gedaan worden dan verbranden. Het andere deel wordt hergebruikt voor het maken van granulaat – plastic korrels – die dienen als basisstof voor nieuwe plastic producten. Hierbij komen nog wel transport- en fabriekskosten en uitstoot om de hoek kijken (deze plastic korrels zijn weer een verhaal apart). Dit is allemaal onnodig als we overstappen naar verpakkingsvrije producten!
Ik heb nog nooit van een shampoobar gehoord en ik schrik er eigenlijk van! Op een positieve manier natuurlijk. Heel fijn om te weten dat één zo’n bar gelijk staat aan drie flessen shampoo, want heel duur is het dan helemaal niet. Ik ga binnenkort maar een shampoobar halen 😉
Wat goed om te horen Denise! Ben benieuwd wat je er van vindt. (:
Ik ben inderdaad ook steeds bewuster bezig met alles wat ik koop en heb ook een shampoobar van de Lush ontdekt! Tevens handig voor het reizen: het weegt niets, neemt minder ruimte in beslag en mag gewoon mee in de handbagage. Ga zo door dus!
Ja de shampoobar is inderdaad ook ideaal voor op reis! Goed om te horen dat je ook om bent Ellis! (:
Hee lou! Ik had nog een vraagje. Is er nog verschil tussen de shampoo en de shampoobar?
Hee Celeste! Er zit een verschil in de ingrediënten, maar deze verschillen per shampoomerk en ook per shampoobar. Bedoel je dat?
ja dat bedoelde ik! en dan specifiek die van Lush. Maaar, ik ga denk ik zondag even naar de winkel toe om te vragen hoe en wat. Ben namelijk zeer benieuwd naar hun producten door je blog 🙂
Leuk om te horen! (: Bij Lush kunnen ze je dat allemaal precies uitleggen. Ben benieuwd wat je er van vindt!
Ik gebruik helemaal geen shampoo, eerst spoelde ik met baking soda, nu al een tijdje met alleen water. Gaat bij mij prima!
Ja dat is natuurlijk ook een optie 😉
Wat een goed artikel, leuk om te lezen Yalou! Ik heb zelf inmiddels wat dingetjes van Lush in huis (zo heerlijk dat ie gewoon hier in Den Bosch te vinden is), maar ik ga toch ook eens nadenken over die shampoo bars. Scheelt niet alleen veel geld en plastic afval, maar ook nog eens veel ruimte op reis!
Goed om te horen Jessica! 😀
Goed artikel! Ik ben nu een shampoobar aan het testen maar ik heb er eerlijk gezegd gemengde gevoelens over haha. Ik zit nu op meer dan twee weken en ik wil het een maand volhouden dus ik hoop dat het beter wordt!
Dankjewel! Oh, wat zijn je gemengde gevoelens? Ben heel benieuwd. Ik was van de conditioner ook niet meteen weg, eventjes wennen. Maar de shampoobar vond ik meteen fijn.Misschien kan ik je ergens mee helpen?