Het leven is altijd in het hier en nu. Een vanzelfsprekendheid die verdomd lastig is na te leven voor velen. Yours truly included. ‘Leef je dromen met je ogen open’ is dan wel mijn levensmotto, bewust ín het moment zijn en daarvan genieten zonder stiekem al verder te dromen, dat is iets wat ik iedere dag weer beter probeer te leren.
Bjørn Aris herinnert mij daar weer aan met zijn boek ‘Lessen van een Samoerai – de ultieme gids voor een zinvol bestaan’. In dit boek verbindt Aris op toegankelijke wijze Oosterse lessen uit de zwaardvechtkunst met praktische inzichten voor een leven met minder inspanning en meer plezier.
Dat klinkt veelbelovend. De afgelopen jaren heb ik vooral het gevoel gehad veel te moeten. Altijd druk; iets wat ik bovenal mezelf oplegde. Ik leefde in mijn hoofd, ondanks dat ik verlangde naar rust, stilte en zijn. Niet voor niets verbleef ik een week in een Tibetaans Boeddhistisch klooster in Nepal en een kleine week in een Zen tempel in Japan. Maar een bewust zinvol bestaan haalde ik er niet per se uit. Benieuwd dus naar Aris’ verhaal sloeg ik het dunne boekje open.
De weg van het zwaard
In Lessen van een Samoerai wordt de weg van het zwaard behandeld. Een gevecht wat je niet per se met je omgeving aangaat, maar vooral met jezelf. Ego, angsten, boosheid of wrok zijn onze grootste vijanden volgens Aris. En het ontwikkelen van innerlijke vaardigheden om met die vijanden om te gaan, is een moedige strijd. De kunst van het zwaardvechten stoomt je klaar voor deze strijd. Want deze kunst brengt je in balans op een niveau dat dieper gaat dan fysieke technieken.
Aan de hand van Kata’s – gevechtsverhalen die zwaardtechnieken van Samoerai strijders beschrijven – legt Aris de weg voor een zinvol bestaan uit. Hij vertelt over de Japanse cultuur en zijn persoonlijke ervaring hiermee, en hoe deze in contrast staat met de Westerse manier van doen en laten. Oosterse wijsheden worden zo erg toegankelijk.
Wie van binnen helder is, ziet de beste weg
Wat me vooral aansprak aan Lessen van een Samoerai, is de eenvoud waarmee Aris de kracht en wijsheid van het lichaam uitlegt. Iets waar ik mij in dit blog over mijn opleiding tot medicijnvrouw aan waagde, maar wat Aris nog duidelijker weet te over te brengen. Emoties zijn gasten die door ons lichaam heen bewegen. Ze komen en gaan. Althans, dat is de bedoeling. Vaker dan we er ons bewust van zijn, houden we emoties vast in ons lichaam en zo ontstaan er blokkades.
Met technieken uit het Zenboeddhisme en de zwaardvechtkunsten leer je oude emoties los te laten en herinneringen te neutraliseren. Niet met je hoofd, maar met lichaamswerk, waardoor je blokkades opheft. Het lichaam heeft namelijk een sterke drang tot zelfgenezing. ‘Met het zwaard snij je door de lucht, om vanbinnen helder te worden’, aldus Aris. Zo had ik nog nooit naar martial arts gekeken.
En als dit zweverig klinkt, bedenk dan dat je enkel in het nu het leven echt kunt ervaren en iets kunt doen. ‘Als je niet in het hier en nu bent, ben je constant aan het zweven. Dat is pas zweverig!’, aldus de schrijver.
Beter had ik het niet onder woorden kunnen brengen. Het is tijd de lessen van een Samoerai te omarmen en toe te passen: met beide benen gegrond in het hier en nu. In stilte en in beweging.
Lees zelf ‘Lessen van een Samoerai’
Benieuwd geworden naar de lessen in dit boek? Via de onderstaande link kun je Lessen van een Samoerai bestellen. Het is een dun boekje wat je in een hand om draai uit hebt, maar desalniettemin staat het boordevol waardevolle kennis. Letters die je aanzetten tot nadenken en bezinning.
Dankjewel voor het schrijven Bjørn Aris.
Ben je een Japan liefhebber? Dan vind je deze verhalen van mijn bezoek aan Japan vast ook leuk:
- Rebelleren in een onsen in Kioto
- De Kimono industrie: cultuur of toeristische attractie?
- De bordendragers van Japan: fotoblog
- Mijn Samoerai experience in Kioto
- 5 dagen in een zen retraite in Japan
Dit artikel bevat affiliatie links. Wanneer je een aankoop doet kost dit jou als koper niks extra’s, maar ontvang ik als schrijver een klein percentage.
Ik zou zeggen: wakker worden is te verkiezen boven dromen.
Dit is wat ik geloof:
Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een iegelijk die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.
(Johannes 3:16 SV)
Verduidelijking:
God houdt van mensen. Maar wij mensen hebben een probleem: we doen verkeerde dingen. Mensen die verkeerde dingen doen behoren straf te krijgen, maar God wil de mensen niet straffen, Hij wil ze juist vergeven. Daarom stuurde Hij Zijn Zoon Jezus Christus naar de wereld. Jezus Christus betaalde voor de zonden van de mensen met Zijn leven, door de straf te ondergaan die wij allemaal verdient hebben op basis van onze zonden: de doodstraf. Hij stierf aan het kruis, werd begraven en op de derde dag werd Hij opgewekt uit de dood.
Als je je bekeert (je “omkeert”, je ongeloof in God en je zondige levenswandel achter je laat) en gelooft dat Jezus voor jouw zonden is gestorven, heb je eeuwig leven en ga je niet verloren.