Bijzonder overnachten: Gallery Hostel Porto

Gallery Hostel is een duurzaam en betaalbaar hostel waar je je als reiziger direct thuis voelt. Centraal gelegen kan je Porto makkelijk te voet of per fiets verkennen, maar stiekem is dit een hostel waar je de deur eigenlijk niet uit wilt. Zo fijn is het er.

Het is middernacht en ik word vol enthousiasme verwelkomend in Gallery Hostel. Het late tijdstip maakt niet uit. Terwijl ik wacht tot de gasten voor mij zijn geholpen bekijk ik de kunstwerken die in de gangen van het hostel hangen. Deze maand zijn dat werken van Sonia Borges, een lokale kunstenares die met haar tentoonstelling Permutação (vrij vertaal: door transformatie) op een metaforische wijze speelt met natuurelementen. Voor ik de kans heb gehad alle werken de welverdiende aandacht te schenken, kan ik al inchecken en word ik naar mijn kamer begeleid.

In totaal breng ik vier nachten door in Gallery Hostel, een van buitenaf onopvallend hostel in de Miguel Bombarda wijk. In de volksmond beter bekent als de kunstwijk. Gelegen tussen de kunstgalerijen is het niet gek dat ook Gallery Hostel zijn steentje bijdraagt en kunstenaars de kans geeft hun werken tentoon te stellen. Het is leuk om zo vaak langs eenzelfde kunstwerk te lopen, want telkens vallen me nieuwe, kleine details op die me aan het denken zetten. Maar behalve de kunst aan de muur is ook het gebouw zelf indrukwekkend. Het karakteristieke gebouw uit 1906 is zo gerenoveerd dat de originele aspecten van het huis nog zichtbaar zijn; gemengd met een moderne aankleding. De vrolijk gekleurde tegeltjes, zo typisch voor Portugal, zie je zowel binnens- als buitenshuis terug in het gebouw.

De gemeenschappelijke ruimte van Gallery Hostel met kunst aan de muren

Gallery Hostel's kunst aan de muur van het hostel

Duurzaam voor milieu en cultuur

Op allerlei vlakken zet Gallery Hostel zich in voor een duurzamere leefwereld en dat komt wat mij betreft de charme van het hostel ten goede. Zo nemen ze deel aan het We Care project, wat richtlijnen geeft voor een eco-vriendelijke huis. Het hostel heeft allerlei groene initiatieven om de impact op de gemeenschap en de wereld zo klein mogelijk te houden. Denk hierbij aan een recycle systeem voor het afval, maar ook aan de zonnepanelen op het dak die het water verwarmen. In de bar wordt lokale en biologische wijn geschonken en je kunt gratis een fiets lenen om de stad op een milieu vriendelijke manier te verkennen (serieus, heb je ooit in een hostel geslapen waar je gratis een fiets mee kreeg?!)

Behalve de groene initiatieven voor het milieu, zet Gallery Hostel zich ook op andere vlakken in op duurzaam toerisme en de lokale gemeenschap. Het personeel bestaat uitsluitend uit locals die je de beste plekjes van Porto kunnen tippen. Ook organiseren ze wekelijks evenementen zoals een Portugees diner of een concert met lokale artiesten. Eens in de zoveel tijd is de gallery van het hostel ook open voor niet-gasten. En als kers op de taart steunen ze Missão Sem Abrigo, een project dat zo’n 70 mensen uit de minderbedeelde wijken van Porto helpt door eten, kleding en verzorgingsproducten te verzorgen.

Al deze kleine dingetjes zijn volgens Gallery Hostel van belang om de gasten een unieke ervaring te geven en het echte Portugal te laten beleven. Gallery Hostel is een thuis voor mensen op doorreis.

De dorm in Gallery Hostel

De dorm in Gallery Hostel

Slapen in een kunstkamer

De relaxte sfeer die er in Gallery Hostel hangt ademt ook door in de kamers. Stevige bedden waarvan je niet door hebt dat je in een stapelbed slaapt. En waar ik vooral erg blij van werd was het echte beddengoed en een lekkere deken. Tijdens de Camino sliep ik vooral in mijn lakenzak met soms een vieze deken eroverheen, dus de nachten in Gallery Hostel voelde als een vijfsterrenhotel voor mij.

Iedere slaapkamer is geweid aan een kunstenaar. De mijne eerde Júlio Resende, een Portugese pianist en componist. Op de muren van de kamer vind je informatie over de kunstenaar. Hij is onder andere de pianist van Salvador Sobral, de winnaar van het Europees songfestival van 2018.

Lees ook: Hostel nachtrust: 5 items die je moet hebben (al zijn ze niet alle vijf nodig bij Gallery Hostel)

Ook niet geheel onbelangrijk; op iedere kamer zijn grote kluisjes waar je je backpack helemaal in kwijt kunt. Je kunst zelf de code kiezen en hoeft dus niet rond te lopen met een sleutel die je kwijt kan raken. En ja, ook de douches zijn fijn en schoon!

Iedere ochtend wordt het ontbijt vers gemaakt bij Gallery Hostel

Het ontbijt bij Gallery Hostel

Begin de dag goed

Iedere ochtend vind je het lekkerste en meest uitgebreide ontbijt wat je ooit in een hostel gaat vinden. De geur van koffie en verse croissants heeft ’s ochtends de overhand in Gallery Hostel. In de keuken is een medewerker van het hostel iedere ochtend druk in de weer met het bakken van een nieuwe cake (helaas niet vegan, maar het ruikt verrukkelijk!) en verder is er zoveel keus dan iedereen wel iets lekkers kan vinden om de dag te starten. De producten zijn zo lokaal mogelijk. En het mooie is, het ontbijt is inbegrepen bij de prijs!

Gallery Hostel is oprecht het fijnste hostel waar ik tot nu toe ben verbleven. Het schitterende gebouw met de gangen vol kunst, de altijd vriendelijke medewerkers, de heerlijke bedden, douches en het ontbijt hebben stuk voor stuk bijgedragen aan een paar heerlijke dagen in Porto. Ik vond het bijzonder dat ik gratis een fiets kon lenen, dat was ideaal om bijvoorbeeld naar het strand te gaan.

Al deze luxe gaat hand in hand met een betaalbare prijs. Gallery Hostel is niet het goedkoopste hostel wat je in Porto zult vinden, maar het is zeker niet duur. Al helemaal niet wanneer je merkt wat je er voor terug krijgt. En realiseer je dat je als reiziger (in)direct de goede projecten van Gallery Hostel steunt!


Praktische informatie

(female)dorms in de Gallery Hostel starten vanaf €22,- per persoon per nacht. Er zijn ook privé kamers en luxe sweets. Een uitgebreid ontbijt, beddengoed en een handdoek zijn inbegrepen bij deze prijs. Boek hier je kamer!

Adres: Rua de Miguel Bombarda 222, 4050-377 Porto, Portugal. Check hier hoe je er komt!

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking met Gallery Hostel. Het artikel is onafhankelijk en naar alle eerlijkheid geschreven. Vragen over deze samenwerking? Stuur een mailtje naar yalou@wearetheearth.nl 

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close