6 tips voor je San Sebastian stedentrip

San Sebastian is de perfecte stedentrip stad. Een stad waar je met gemak dagen kunt blijven hangen. Genieten van de Pinxto’s, de mooie stranden, en schitterende wandelroutes. En als het regent duik je even een museum in. In dit blog lees wat je tijdens je stedentrip in San Sebastian kunt doen, waar je fijn overnacht en waar je je Camino paspoort kan halen.

Ga direct naar:


San Sebastian ligt in een gebied wat ook wel bekent staat als het Baskenland. Dit is een gebied wat een deel van het noorden van Spanje en zuidwesten van Frankrijk beslaat. Bijzonder aan het Baskenland is de eigen taal en cultuur. Euskera (de Baskische taal) is zo bijzonder dat wetenschappers het lastig vinden de oorsprong ervan te achterhalen. Deze taal heeft zich namelijk zonder invloeden van bijvoorbeeld het Spaans of Frans ontwikkeld. Het lijkt op geen enkele andere Europese taal!

In San Sebastian zul je zien dat veel dingen tweetalig zijn; zowel in het Spaans als in het Euskera. Ook zul je merken dat de lokals over Donosita spreken, de Baskische naam voor San Sebastian. Om deze bijzondere taal in leven te houden krijgt de jongere generatie voortaan les in het Baskisch en is het bij veel ambtsfuncties verplicht Euskera te spreken. Geen zorgen, alle Baskische mensen spreken ook gewoon Spaans en in de grote steden spreekt ook bijna iedereen Engels. Al zul je wel snel vrienden maken als je wat woordjes in het Baskisch leert!

Doen tijdens een stedentrip in San Sebastian

Een man loopt over het strand van San Sebatian met op de achtergrond de zee en de stad
Het strand bij de Concha baai.

1. Zon, surf en relax aan het strand

Het meest centrale strand in San Sebastian is de Concha baai, wat vertaald naar schelpbaai. Deze schelpvormige baai ligt midden in de stad, ingeklemd tussen groene bergen die je vanaf je handdoek een mooi uitzicht bieden. In de baai ligt het Santa Clara eiland, wat behalve een mooi uitzicht ook zorgt voor een kalme zee waar je relaxed kan zwemmen. Dit eiland houdt een eventuele sterke stroming en hoge golven tegen.

Even verderop ligt een actiever strand: Playa de la Zurriola, beter bekent als het surfstrand van San Sebastian. Het hele jaar door kun je er surfboards huren of lessen nemen. En ook al surf je niet, het is vaak een spektakel om de surfers in het water te zien!

Pincho's in een bar in San Sebastian, Spanje

Pincho's in een bar in San Sebastian, Spanje

2. Pinxto´s; genieten op z’n Basks

Na een dag zwemmen of surfen kun je in de namiddag en avond je maag vullen met Pinxto’s. Vooral in Parte Vieja, het oude stadscentrum van San Sebastian is deze Baskische lekkernij in bijna iedere bar te vinden. Pinxto´s zijn kleine gerechten die uitgestald zijn op de bar. Het eten van Pinxto´s is een sociale aangelegenheid; samen met vrienden en familie eten mensen de hele avond verschillende hapjes.

Pinxto’s hebben wat weg van tapas, maar het belangrijkste verschil is dat pinxto’s gespietst worden (pincho betekent prikker in het Spaans), meestal op een klein sneetje brood. In het Baskenland vind je vooral vis op de broodjes gespietst, al zijn er ook vegetarische opties te vinden. San Sebastian wordt ook wel als culinaire hoofdstad van het Baskenland gezien, dus dé plek om pinxto’s uit te proberen!

Het San Telmo Museoa San Sebastian ervaring 2

3. San Telmo Museoa: leer meer over de Baskencultuur

In de wijk Parte Vieja, het oude stadscentrum van San Sebastian, vind je het San Telmo Museum. Dit is het oudste museum in het Baskenland en staat er al sinds 1902. Vandaag de dag staat het museum in het teken van de Baskische samenleving. In dit museum kunnen toeristen en toekomstige generaties Basken meer leren over de bijzondere Baskencultuur en diens erfgoed. Een deel van het gebouw is een oude kerk, iets wat je van buitenaf niet zou verwachten. In dit gedeelde worden de religieuze aspecten van de Baskencultuur vertelt. In andere delen van het museum vind je een algemenere geschiedenis en zijn er wisselende exposities. Toen het museum bezocht was er bijvoorbeeld een expositie van de Amerikaanse fotograaf Sandro Miller.

Adres: Plaza Zuloaga 1, San Sebastian.
Algemene toegangsprijs: €6,- (voor studenten €3,-).
Bekijk hier de openingstijden, kortingsmogelijkheden en actuele tentoonstellingen.

uitzicht over de boulevard van San Sebastian vanaf Monte Urgull
Een deel van de boulevard, gezien vanaf de top van Monte Urgull.

4. Maak een avondwandeling over de boulevard

De boulevard van San Sebastian is met 1,3 km een perfecte plek voor een lekkere (avond)wandeling. Aan de ene kant heb je uitzicht over de Concha baai, aan de andere kant loop je langs restaurantjes en cafés. Geniet van de straatmuzikanten of laat je verleiden door de straatverkopers. Veel mensen gebruiken de boulevard als hardloopplek. Anderen lopen erlangs op hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostella (later meer daarover), maar de meesten sluiten hun dag hier af met een beetje struinen over de altijd levendige boulevard.

Locatie: de boulevard bij de Concha baai.

5. Hike naar de top van Monte Urgull en geniet van het uitzicht

Wanneer je liever een iets avontuurlijkere wandeling hebt, kun je de Monte Urgull beklimmen. Deze berg ligt aan de oostkant (rechts) van de Concha baai. Aan de voet van deze berg vind je het oude stadscentrum en het San Telmo Museao. Er zijn verschillende paadjes te vinden die je naar boven brengen. Geniet van de schitterende beboste paadjes en vergeet niet af en toe stil te staan bij het mooie uitzicht over de zee. Bovenop de berg vind je een groot Jezus beeld op een fort. In dit fort is een gratis museum, maar het uitzicht vond ik zelf interessanter. Aan de ene kant de uitgestrekte oceaan, aan de andere kant kijk je uit over heel San Sebastian en omstreken. Wanneer het niet bewolkt is heb je hier ongetwijfeld spectaculaire zonsondergangen.

de dorm in a room in the city
De zespersoons dorm © A Room in the City

6. San Sebastian Hostel: A Room in the City

A Room in the City is misschien niet het idyllische kamertje wat de naam doet veronderstellen, maar een goed hostel is het wel. Gelegen op slechts drie straten van de Concha Baai kun je rollend naar het strand en de rest van de stad is slechts een paar straten verderop. Ideaal voor je stedentrip.

Ik bracht het weekend door in een zespersoons dorm. Een van de comfortabelste dorms die ik op reis gezien heb. Bij aankomst krijg je een polsbandje wat dienst doet als sleutel voor je kamerdeur en locker. Handig, want zo heb je je sleutel altijd bij de hand. De bedden zelf zijn ook erg fijn. Dankzij het gordijntje heb je in de dorm alsnog je eigen plekje en bij het bed zit een stopcontact en leeslampje.

Het hostel zelf heeft een gemeenschappelijke keuken met koffie en thee, en een gemeenschappelijke woonkamer waar altijd wel iemand aan het lezen, kletsen of werken is. Maar niet alleen reizigers komen naar A Room in the City. Buiten het hostel vind je een grote bar waar ook de locals een drankje komen doen. Gezelligheid is in San Sebastian nooit ver weg!

Een bed in de zespersoons dorm in A Room in the City kost €16,- per nacht (doordeweekse dag, prijs kan afwijken in het weekend of afhankelijk van het seizoen). Boek hier je kamer!

Adres: Manterola Street 15, San Sebastian, Spanje.

Camino de Santiago route onderweg naar Zarautz

Informatie Camino del Northe

De Camino del Northe, één van de vele routes die pelgrims naar Santiago de Compostella leidt, loopt door San Sebastian. Je kunt de pelgrims vaak herkennen aan de schelp aan hun rugzak; het camino symbool. Het ontstaan van dit symbool kent vele verhalen, maar de bekendste is het verhaal rondom de dood van Sint Jacob in 44. Sint Jacob’s lichaam werd overgebracht van Jeruzalem naar Spanje, maar tijdens een heftige storm gingen zijn overblijfselen verloren in zee. Uiteindelijk spoelde hij aan voor de kust van Galicië en schijnt zijn lichaam bedekt te zijn geweest met schelpen.

Op de bewegwijzering op de boulevard van San Sebastian vind je de schelpen ook terug bij sommige richtingsaanwijzers. Zo weten de pelgrims welke kant ze moeten oplopen.

Pelgrimspaspoort halen

Wanneer je van plan bent zelf de Camino de Santiago te gaan lopen, dan is het verstandig om een pelgrimspaspoort bij je te hebben. Met dit paspoort krijg je toegang tot speciale pelgrimshostels. Het is de bedoeling dat je je paspoort dagelijks laat stempelen bij je overnachtingsplek, dit hoeft niet per se een pelgrimshostel te zijn. Wanneer je aankomt in Santiago de Compostella kun je met een paspoort vol stempels je ‘Compostela’ ophalen; je certificaat ter afronding van de camino.

Ik haalde mijn Pelgrimspaspoort, ook wel La Credencial genoemd, in de Good Shepherd Cathedral (Artzain Onaren Katedrala). Deze kathedraal ligt slechts een straat van A Room in the City vandaan. Rechtsachter in de kerk vind je een non die je helpt met het verkrijgen van je paspoort. Neem wat kleingeld mee, ik meen dat het paspoort twee euro kostte. De non voorziet je bij aanschaf meteen van je eerste stempel. Buen Camino!

Leestip: Mijn pelgrimservaring op de Camino de Santiago

Wandel van San Sebastian naar Zarautz: 22,2km

Om van San Sebastian naar Zarautz te komen leg je zo’n 22 kilometer af. Het is een pittige maar schitterende wandelroute. Nadat je de boulevard van San Sebastian bewandeld hebt, begin je aan je eerste klim. In het begin loop je vooral over de verharde autoweg, maar gelukkig loop je daarna tussen de weilanden met koeien en paarden, afgewisseld met fruitboomgaarden. Af en toe word je verrast met een schitterend uitzicht over de zee, terwijl op andere momenten je door een kronkelpad in het bos loopt.

De weg staat goed aangegeven met pijlen, maar het is altijd handig om één van de vele Camino apps op je telefoon te hebben. Zelf maakte ik gebruik van de gratis app Buen Camino. Zo kun je altijd even kijken of je echt op de goede weg bent.

Neem voldoende eten mee, want zodra je San Sebastian uit bent is er tot Orio (zo’n 16km verderop) geen café. Onderweg ben ik wel twee waterpunten tegenkomen, al is het altijd verstandig om voldoende water mee te nemen. Trouwens, het is helemaal geen straf om in Orio te stoppen. Het pelgrimshostel daar heeft een magisch uitzicht over de bergen!


Note: dit artikel bevat alleen informatie van plekken waar ik zelf ben geweest. San Sebastian heeft nog veel meer te bieden dat wat er in dit blog is geschreven. Ook is dit artikel is tot stand gekomen na een samenwerking met A Room in the City. Het is onafhankelijk en in alle eerlijkheid geschreven. Vragen hierover? Mail yalou@wearetheearth.nl

5 comments

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close