Angkor Wat: de beste zonsopkomst plek

Het is dé toeristische attractie in Cambodja, staat hoog op de Unesco Wereld Erfgoed lijst en is buitengewoon indrukwekkend: Angkor, met als beroemdste tempel Angkor Wat. Valt je mond niet open bij het zien van deze schitterende tempels, dan is het wel bij het zien van de duizenden toeristen die daar rondlopen en zich als een groep mieren verspreiden over het terrein om de zonsopkomst te ervaren. Je zit er tussen en er is geen ontkomen aan… of toch wel?

Vijf monniken poseren voor Angor Wat in Cambodja
Een groepje monniken poseert voor Angkor Wat

Angkor is een van de belangrijkste archeologische plekken in Zuid-Oost Azië en betekend heilige stad in het Khmer. De eerste stad in dit gebied werd in 889 gesticht, waarnaar zich een traditie voltrok over meer dan 500 jaar, waarin er nieuwe tempels en steden werden gebouwd die afwisselend de hoofdstad vormde van het Khmer-rijk. Dit rijk omvatte Cambodja, delen van Vietnam, Laos en Thailand.

Zonsopkomst in Angkor Wat

De grootste en meest bekendste tempel in Angkor is Angkor Wat. Deze hindoeïstische tempel wordt beschouwd als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld! Het is dan ook niet gek dat iedereen in Cambodja het hier over heeft. Niet alleen Cambodja, ook in andere landen hoorde ik verhalen van de schitterende zonsopkomst bij Angkor Wat. Niemand vertelde mij er echter bij dat je moet dringen om een plekje vooraan te bemachtigen zodat er niet 2000 toeristen de zon (en je foto) blokkeren.

Ik ben geen ochtend persoon en ik had mij er wel op voorbereid dat ik niet in mijn eentje bij Angkor Wat zou staan, maar de hoeveelheid mensen die zich daar hadden verzameld was echt niet leuk meer. Ik ben weg gegaan voor de zon helemaal boven de tempel uit was. Het was verschrikkelijk. Mensen met camera’s die groter waren dan ik zelf, mensen die schreeuwden in talen die ik niet verstond en mensen die voor je gingen staan als je net een lekker plekje had gevonden om te zitten.. Daar werd het ochtend-persoon in mij niet blij van.

Duizenden mensen die naar de zonsopgang in Angkor Wat kijken
Duizenden mensen die naar de zonsopgang in Angkor Wat kijken

Zonsopkomst in Bayon tempel

Een dag eerder stond ik ook al voor de zon op was in Angkor. Die dag besloten mijn reisbuddy en ik echter het advies van een local op te volgen. En dat pakte heel goed uit! We reden Angkor Wat voorbij en gingen de zonsopkomst bekijken in Bayon, de tempel met de vele gezichten.

Mijn reisbuddy en ik waren daar samen met welgeteld vijf anderen in de tempel, wat resulteerde in een hele leuke foto sessie. Foto’s van de tempel zonder dat er 100 toeristen op staan en een mooie zonsopkomst die we daadwerkelijk goed konden bekijken: een zon die langzaam tussen de takken door de gezichten van de tempel verlicht. Je voelt je de koning te rijk als je daar in alle rust over zo’n oude en mooie tempel kan wandelen.

Toen we later die dag weer naar de uitgang gingen en langs Bayon reden, stonden er tientallen toeringcar bussen en was de tempel beladen met mensen. We koesterden ons geluksmomentje van die ochtend nog meer op dat moment.

Zonsopgang in Angkor Thom
Zonsopkomst bij de Bayon Tempel.

Angor Wat alternatief en kosten

Kortom, sla de zonsopkomst in Angkor Wat over en ga meteen naar Bayon (of een andere tempel. Al zijn de andere ‘minder’ bekende tempels heel de dag door wel relatief rustig. Angkor Thom is enkel voor/met zonsopkomst rustig en Angkor Wat zul je helaas nooit met slechts een handje vol mensen kunnen bezoeken..)

Aan Angkor hangt uiteraard een prijskaartje.
Een dagkaart kost $20,-
Een drie dagen kaart (te gebruiken binnen één week) kost $40,-
Een zeven dagen kaart (te gebruiken binnen één maand) kost $60,-

Het is aan te raden om een ticket te kopen. Wordt je gepakt zonder ticket, dan kost dit je $100 boete. En ja, ze controleren!

Ook zonder moeite het land inkomen? Zorg dat je je visumzaken op orde hebt! Je kan een visum voor Cambodja aan de grens regelen, maar nog makkelijker is het om vijf minuten de tijd te nemen om dit online aan te vragen. Zo kun je zonder gedoe en met een gerust hart aan je reis beginnen!

Bayon
Het magische Bayon.

Dit bericht bevat een gesponsorde link. Het artikel is verder wel gebaseerd op mijn eigen ervaring!

3 comments

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close