Enkel de kerkklokken uit de Delftse binnenstad helpen me te realiseren waar ik wakker word: Delft. Nederland. In de te gekke Mangrove kamer van Hotel de Plataan. Naast mij ligt Samantha, een vriendin met wie ik een weekendje op pad ben in Delft. Want ook met de corona maatregelen kun je nog ontspannen in eigen land. Nu ik dit schrijf zijn de terassen weer open en is een weekendje weg in Delft helemaal fijn, lijkt me.

Duurzaam Hotel de Plataan in Delft

Hotel de Plataan is een van de duurzaamste hotels van Nederland. ‘Groen is het nieuwe Goud’ pronkt er op de gevel van het gebouw, vast doelende op het Gouden Green Key certificaat wat hen onderscheid voor hun milieubewuste inzet. Zo gaat het ontbijt afval bijvoorbeeld naar de kippen. Komt de honing van eigen bijen en maken ze gebruik van fairtrade en biologische producten. Verder hebben ze 100% groene stroom, navulbare verpakkingsvrije zeep voor in bad, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en veel energie en water besparende maatregelen. Het feit dat er bij iedere stap bewust wordt stilgestaan bij duurzamere opties doet me goed Hun lijst met aandachtspunten is nog veel langer dan wat ik hier opsom.

Samantha in Delft

Bijzonder overnachten in themakamers

Behalve het duurzame karakter van Hotel de Plataan, kun je hier ook bijzonder overnachten in verschillende themakamers. Samantha en ik kozen voor de Mangrove kamer; een ware jungle in hartje Delft. De muren zijn beschilderd in bonte kleuren en dieren. Boven het bed kijkt een grote knuffel-cobra op ons neer. En als we de kerkklokken negeren, wanen we ons eventjes in een ander land terwijl we in bad liggen.

Behalve deze kamer zijn er nog meer themakamers waar je bijzonder kunt overnachten. Eentje heeft een oosters tintje, weer een andere laat de trots van het Delft Blauw pronken. We mochten even gluren in de onbezette kamers, maar de Mangrove kamer won het voor mij van de rest.

Een tweepersoons bad in de mangrove.

Ook overnachten bij Hotel de Plataan

Al zin gekregen om lekker te genieten in een bad, van een te gekke slaapkamer en in het duurzaamste hotel van Nederland? Kamers zijn te boeken vanaf €98 per kamer per nacht. Kijk voor actuele prijzen en aanbiedingen op de website van Hotel de Plataan. Je kunt gebruik maken van de gratis parkeergelegenheid naast het hotel. Delft is knus en je loopt zo vanaf je overnachtingsplek de stad in. Ideaal!

3x Eten en drinken in Delft

Vanwege de corona maatregelen ontbeten wij niet aan de bar van het restaurant, maar kozen we de avond van te voren wat we graag wilden eten. De volgende ochtend halen we beneden ons ontbijtje op bed op. Op verzoek verzorgde Hotel de Plataan een geheel veganistisch ontbijt voor ons. Daarnaast is het ook mogelijk om in de gemeenschappelijke keuken koffie en thee te zetten en te koken, mocht je daar behoefte aan hebben.

Zodra het weer kan, is het natuurlijk heerlijk om een terras op te zoeken of uit eten te gaan. Dit zijn mijn favoriete plekjes van Delft, die ik nog kende van mijn vorige bezoeken of waar we genoten van een koffie of lunch to-go.

  1. Angies Juicebar; slechts twee straten verderop vind je een klein, knus barretje in de Choorstraat nummer 7. Wij haalden hier een koffietje, maar de kaart was verleidelijk met verse sappen, vegan maaltijden en tussendoortjes.
  2. Koffiebar KEK; Een leuke plek voor lekkere koffie en heerlijke, goed gevulde (vegan) broodjes. Behalve een lunchroom is het ook een conceptstore; bijna alles wat je ziet is te koop!
  3. Lunchroom Wildgroei; een veganistische lunchroom gerund door moeder en dochter. Ze koken met lokale en biologische producten.

Kunst en cultuur in Delft

Delft is een kunststad. Behalve de Delfst blauwe kunstwerken zit er nog veel meer pracht, praal en kunstgeschiedenis verstopt in de stad. Voor Honeyguide schreef ik een blog vol tips wat er te doen is tijdens een stedentrip in Delft.

Mijn twee favoriete kunstwerken in Delft:

  1. Het kleinste museum ter wereld, voor de deur van Koffiehuis Uit de Kunst. Een ouderwetse telefooncel waar iedere maand een andere kunstenaar zijn werken toont. 
  2. Het Echo kunstwerk voor de oude kerk sprak mij ook erg aan.  Kunstenaar Nynke Koster laat met haar kunstwerk de verschillende kanten van de Gouden Eeuw zien. Ook de kanten van slavernij en armoede. De verhalen achter de details van dit kunstwerk lees je hier. Het kunstwerk is gemaakt als zitmonument; om verhalen te delen en te reflecteren op het verleden en heden. 

Meer tips met wat er te doen is in Delft? Check Honeyguide of download de Honeyguide App. Honeyguide is een inspiratieplatform vol duurzame reis- en vrijetijdsbelevenissen in Nederland.

Veel plezier!

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking met Hotel de Plataan. Het is onafhankelijk en in alle eerlijkheid geschreven. Klik hier voor meer informatie over samenwerkingen.