In het teken van mijn kleding challenge heb ik mijzelf een maand lang bewuster gemaakt van mijn kleding-koop-gedrag. Ook al ben ik geen shop-a-holic, ik kan mijn gedrag nog steeds verbeteren. Dankzij de kleding challenge nam ik de tijd om na te denken, onderzoek te doen, gewoontes aan te leren, en hulpmiddelen te kopen om te verduurzamen op dit gebied.
Ik woon momenteel in Zweden, waar de corona regels anders zijn dan in Nederland. De winkels zijn hier nog open. Ik loop loop bijna elke dag door een winkelstraat en wordt regelmatig verleid om toch naar binnen te gaan, dat mooie nieuwe shirtje, jurkje of die trui te kopen. Want die zou me mooi staan! Maar deze maand niet dus.
In dit blog deel ik 5 punten waarop ik deze maand actie heb ondernomen in het kader van de kleding challenge.
Geïnspireerd door het boek How to Safe the World for Free van Natalie Fee heeft Carolien een challenge gemaakt. Elke maand staat er een ander thema centraal voor het verduurzamen van haar levensstijl. Op We are the Earth deelt Carolien haar tips en ervaringen.
Lees ook:
– 5 tips om je kledingkast te verduurzamen
– Maak een positieve impact met je vrije tijd
1. Draag je kleding vaker
Mijn eerste stap deze maand was het repareren van wat items die ik al had. Bij een tweedehandswinkel heb ik een paar bolletjes wol en wat draad gekocht, en hiermee een paar warme huis sokken en een panty gerepareerd.
Het repareren van kleding is een erg verantwoorde keuze. Je hebt bijna geen nieuw materiaal nodig om een kledingstuk weer draagbaar te maken. Ik moet eerlijk zijn dat de reparatie nog geen schoonheidsprijs verdient. Maar dat maakt niet uit. De sokken draag ik thuis en de gerepareerde stukken panty worden toch bedekt door mijn schoenen.
2. Koop minder kleding
Ook als ik geen kleding nodig heb, zien de etalages er toch altijd aantrekkelijk uit. Daarom probeer ik mezelf aan te leren de vraag te stellen “heb ik dit écht nodig?”, wanneer ik op het punt sta iets aan te schaffen. En om eerlijk te zijn is het antwoord bijna altijd nee. Een makkelijke manier om je kleding kast verantwoorder te maken, is door minder te kopen.
Ik heb deze maand dan wel geen nieuwe kleding gekocht, dit is wel een van de strategieën die ik erin blijf houden. Wanneer ik dan wél kleding koop, zal dit verantwoorde kleding zijn en geen impuls aankopen.
3. Kies verantwoorde materialen
Een andere strategie gaat over de materiaalkeuze van kleding. In het blog dat ik schreef voor ik de Kleding Challenge begon, heb ik een kort overzicht gemaakt van verschillende stoffen en hoe verantwoord deze zijn.
Om mijzelf voor te bereiden op mijn volgende (noodzakelijke) aankoop, heb ik alvast wat kledingmerken opgezocht die uitsluitend verantwoorde materialen gebruiken. Door hun websites op te slaan en deze merken te volgen op sociale media, wordt het zien van hun merk en producten gewoon voor mij. Wanneer ik echt iets nodig heb dat ik niet tweedehands kan of wil kopen, zal mijn brein eerst denken “laat ik kijken wat Dedicated heeft” in plaats van “laat ik bij het goedkoopste fast-fashion merk kopen”.
4. Koop verantwoorde kledingmerken
Het is natuurlijk een goed streven om minder kleding te willen kopen, maar soms heb je echt iets ‘nieuws’ nodig. Een broek scheurt, een shirtje zit vol met vlekken, of sokken die uit elkaar vallen. Als ik de vraag “heb ik dit écht nodig?” met “ja” beantwoord, is het tijd voor de volgende fase: een verantwoorde aankoop doen.
Veel spullen kun je bij tweedehands winkels en website kopen. Als ik iets nieuws nodig heb ga ik eerst langs bij de lokale tweedehandswinkel. Kledingstukken een nieuw leven geven is een erg verantwoorde keuze én vaak goedkoper dan nieuwe kleding kopen.
Mocht ik iets niet kunnen vinden bij de tweedehandswinkel begint mijn verdere zoektocht. Aan de hand van de lijst met verantwoorde materialen en verantwoorde merken kan ik met een gerust hart een nieuw kleding stuk kopen. Ik weet dat Yalou fan is van het duurzame kledingmerk Saint Basics.*
5. Was je kleding verantwoord
Een deel van de kleding in mijn kast is helaas niet verantwoord. Zoals de synthetische sportkleren bijvoorbeeld. Ik vind het niet verantwoord om deze kleding weg te doen en nieuwe kleding van verantwoorde materialen te kopen. Dit zou ook een dure onderneming zijn. Wat wel binnen mijn budget past is het kopen van een GuppyFriend. Dit is eens speciale waszak die micro plastic opvangt tijdens het wassen.
Ik heb inmiddels er een paar keer mee kunnen wassen en merk eigenlijk geen verschil. Wat natuurlijk alleen maar goed is. Wanneer ik bijvoorbeeld een zwarte was doe, houd ik de zwarte synthetische kledingstukken apart. Deze doe ik in de waszak en was ik met de rest van de kleding. Na een aantal wasbeurten verzamelt er aan de binnenkant van de zak wat pluis. Dit kun je weggooien in de prullenbak, zo komt het microplastic niet in het water. Benieuwd naar de gevolgen van microplastics? Yalou schreef er al eens een column over.
Wat doe jij om je kleding-(koop)gedrag te verantwoorden?
Deel het in een reactie of laat het weten via Instagram: @wearetheearth.nl & @Caroliendenboer
* dit is een affiliate link. Wanneer je een aankoop doet via deze link ontvang ik een percentage van de winst. Het kost jou niks extra’s.