Review: Greenbook tegen papierverspilling

Ben jij wel eens bij jezelf nagegaan hoeveel papier je in een week gebruikt? Boodschappenlijstje hier, to-do list daar. Iedere week een nieuwe pagina in je agenda, een boekwerk aan collegeaantekeningen – voor wie die nog met de hand schrijft dan. Bij elkaar is dat een heleboel papier(verspilling). Gelukkig kan een oplossing heel fijn en efficiënt zijn.

Nederland staat in de top-10 hoogste papierverbruik per inwoner¹. Per persoon jagen we er gemiddeld 200 kilo papier per jaar doorheen. Dat moet toch anders kunnen, dacht ook Yagmur Masmas. Samen met haar broer Kaim heeft ze A Green Story opgericht. Een bedrijf wat zich richt op alledaagse kantoor artikelen en waar duurzaamheid staat.

© A Green Story, Dewi van Studio Toonbeeld. Tijdens de lancering van de FAWAKA GreenBook limited edition.

Groene idealen

Al een aantal maanden maak ik bijna dagelijks gebruik van hun Greenboek. Dit is een uitwisbaar notitieboekje van A5 formaat: makkelijk overal mee naartoe te nemen, duurzaam geproduceerd en het scheelt grof in papier gebruik. De pagina’s van het boekje zijn makkelijk los te maken, wat er voor zorgt dat je zelf je ideale notitieboek kunt samenstellen. Er is ondermeer keuze uit to-do lijsten, agenda’s, ruitjesvellen, blanke pagina’s, lijntjes ‘papier’. Kortom, keuze zat.

Het handige hiervan is dat alles bij elkaar zit: mijn to-do lijstje bevind zich op de eerste pagina, gevolgd door een spiekbriefje voor mijn aankomende presentatie. Ook maak ik gebruik van de agendapagina en is er ruimte zat voor het maken van aantekeningen en het opschrijven van hersenspinsels. Het boekje komt met een speciale marker – verkrijgbaar in verschillende kleuren – die je kunt hervullen wanneer je hem hebt leeggeschreven.

Van de productie tot aan de verzending, aan alles is gedacht om de impact van het product zo positief mogelijk te maken en te houden. Al hun producten zijn fairetrade en beschikken minstens over één van de tien andere labels wat betreft het traceren van de impact. Zo is de Greenbook die ik gebruik fairtrade, ‘boomvriendelijk’, waterbesparend, CO2-neutraal en geproduceerd zonder schadelijke stoffen voor het milieu, herbruikbaar, en van A tot Z gemaakt binnen Europa.

Zin om je eigen Greenboek samen te stellen en te gebruiken?! Bestel hem via hun webshop (vanaf €16,50). Ik ben in ieder geval fan, niet alleen van het boekje zelf wat heel fijn werkt, maar ook van de hele gedachte achter A Green Story! Er zouden veel meer van dit soort gemotiveerde mensen en bedrijven moeten bestaan.

Toch papier gebruiken?

Hier wat tips om het efficiënt te doen:

  • Maakt gebruik van het lettertype Ecofont. Dit lettertype is zo ontworpen dat het 20% minder inkt gebruikt.
  • Zorg dat er zoveel mogelijk op één pagina past voor je het uitprint
  • Dubbelzijdig printen!
  • Of gebruik de achterkant van gedrukt papier als kladblaadje
  • Gebruik FSC, gerecycled of boomvrij papier (ja het bestaat!).
Dit is een gesponsord product, maar weet wel dat dit naar alle eerlijkheid is geschreven en dat ik daadwerkelijk fan ben van mijn Greenbook!

2 comments

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close

We are the Earth

Bewust reizen en duurzaam leven

© We are the Earth 2020
Close
%d bloggers liken dit: