Column: Mijn opa zette het leven naar zijn hand

Herinneringen aan u spelen door mijn hoofd. Niet wetende of ze daar zijn achtergelaten door anderen of dat we ze zelf hebben gecreëerd. Ik lach. En 22 jaar laten doen herinneringen aan u mij nog steeds stralen. Mijn opa. Hij zette het leven naar zijn hand en vandaag de dag is dat nog steeds zichtbaar: Zijn erfenis rent dagelijks als een herinnering over de voetbalvelden.

Ik ken u vooral uit verhalen van mijn vader. Veel te jong was ik toen u heen ging. Slechts één vaag aandenken van ons staat op mijn netvlies gebrand: Ik ben als een zweefvliegtuig in uw armen en uw adem is de wind die mij door het leven stuurde. Turende over uw grote brilglazen kijkt u stralend in mijn blije pret-bek.

Mijn opa – Jo van der Heijden – groeide op als marktkoopman maar leefde de American Dream in een klein gehucht in Brabant. Hij liet zijn bedrijf Heijzoo uitgroeien tot de textiel groothandel van Nederland. Half Nederland liep met zijn bedrijfslogo in de weilanden achter een bal aan te trappen.

Zelf was mijn opa ook een verfijnt sportman. Topscoorder bij RSCV Schijndel, scheidsrechter op eredivisie niveau en geen marathon was hem te lang. Ik herinner me de kast vol medailles en bekers in de gang. Een stilzwijgend bewijs dat hij het leven geleefd heeft.

Opa jo van der Heijden
Opa in actie

In 1983 schreef hij een vergeten geschiedenis. Een inmiddels verloren krantenbericht uit de Telegraaf deelde zijn actie met de rest van Nederland. Tegen de regels van KNVB in verscheen mijn opa met reclame opdruk op zijn tenue bij een belangrijke eredivisie wedstrijd. Een schorsing volgde. En ook een uitnodiging voor het populaire praatprogramma Sonja op Maandag met Sonja Barend.

Uit de herinneringen die ik hoorde had hij er maar weinig zin in. ´auto stuk, helaas´, was het excuus. Maar Sonja was vastberaden en liet mijn opa ophalen met een limousine. Het mooie scheidsrechter tenue was tot oops ongenoegen verboden tijdens de uitzending. Reclame op TV, dat kon niet zomaar. Maar mijn opa liet zich niet de les lezen en gaf Sonja op live televisie een shirt van Heijzoo cadeau.

Iedereen kende mijn opa´s naam toen, maar vandaag de dag is hij slechts een BM’er. Een bekende Mariaheidenaar. Dat neemt niet weg dat deze herinneringen aan hem voortspelen in mijn gedachte. Uit de verhalen, maar ook uit iedere reclameopdruk bij voetbalspelend Nederland.

En zo wordt zelfs voetbal leuk om naar te kijken.

6 comments

  1. Prachtig verhaal, het logo alleen al wekt nostalgische gevoelens op. Kwaliteitsmateriaal zoals je tegenwoordig zelden nog niet. Ik verzamel zelf oude Heijzoo voetbalshirts, mochten er ergens in de familie nog shirts zijn die in goede conservator handen mogen komen dan hou ik me aanbevolen.

    1. Hallo Nicolaas ik ben benieuwd welke Heijzoo shirts jij in de collectie hebt. Gr Gerdo
      Oudevoetbalshirts Instagram

Vertel me jouw mening of verhaal:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Latest Travel Blog
Close

We are the Earth

Platform voor verbinders van de toekomst

© Copyright 2015. All rights reserved.
Close