Drie jaar geleden eindigde mijn eerste backpackavontuur in China. Op de grens wel te verstaan. Eenmaal aangekomen in Quanzhou mocht ik niet doorvliegen naar Beijing, omdat ik mijn visum niet op orde had. Om jou dit lot te besparen vertel ik in dit blog alles over Chinese visa!

China zou de eindstop zijn van mijn backpackavontuur door Azië. Ik had al lang en breed een terugvlucht vanuit Beijing naar Amsterdam geboekt, toen mijn reisplannen veranderden en ik niet meer door China ging backpacken. Na enig speurwerk kwam ik erachter dat je voor maximaal 72 uur een transitvisum kan aanvragen bij aankomst in China. Voor mij de perfecte mogelijkheid om die terugvlucht naar Amsterdam gewoon te halen en tegelijkertijd drie dagen Beijing mee te pakken. Althans, dat was het idee.

Tijdens mijn overstap in Quanzhou ging dat echter mis. Waarom precies weet ik nog steeds niet, maar die aansluitende vlucht en mijn terugvlucht naar Amsterdam heb ik nooit gehaald. Gelukkig heb ik de kosten teruggekregen van mijn verzekering, want ik had gewoon op die vlucht mogen zitten. Maar goed, inmiddels heb ik mij er bij neer gelegd en blijft een bezoek aan de Chinese Muur nog even op mijn wishlist staan.

Mijn tijdelijke toegangsbewijs voor één nachtje in Quanzhou.

Aangezien het visum systeem van China niet de eenvoudigste is, ga ik hier de verschillende visa opties voor Nederlandse paspoorthouders op een rijtje zetten. Welkom in de wondere wereld van de Chinese bureaucratie. Welke heb jij nodig?

Let op: dit is een informatief blog. Verzamel altijd actuele informatie bij bijvoorbeeld een ambassade of  een visumbureau.  

Transit visum

Nederlanders die via de volgende vliegvelden het land inkomen en ook weer verlaten, kunnen gratis ter plekke een transit visum aanvragen voor maximaal 72 uur: Beijing Capital International Airport / Shanghai Hongqiao en Pudong International Airport /  Baiyun International Airport /  Shuangliu International Airport /  Jiangbei International Airport /  Xianyang International Airport /  Zhoushuizi International Airport / Taoxian International Airport.

Een transit visum is alleen mogelijk als je daarna (binnen 72 uur) doorreist naar een ander land dan waar je vandaan komt. Handig voor als je in een super snel bezoekje een paar hoogtepunten van een stad wilt zien. Maar om de sfeer van China echt te proeven heb je zeker meer dan 72 uur nodig:

Chinees vasteland

Ben je niet in China voor een transit bezoek, dan heb je vooraf een geldig visum nodig om het land in te komen. Afhankelijk van het doel van je bezoek is kun je hierbij kiezen uit een toeristenvisum of een zakelijk visum. Hierin zijn verschillende varianten:

  • Eenmaal inreizen, 3 maanden geldigheid
  • Tweemaal inreizen, 3 maanden geldigheid
  • Tweemaal inreizen, 6 maanden geldigheid *
  • Onbeperkt inreizen, 12 maanden geldigheid **

* = Het aanvragen van de variant met zes maanden geldigheid is alleen toegestaan als u in de afgelopen zes maanden al drie keer eerder een visum China heeft gekregen én u ook minimaal drie Chinese in- en uitreisstempels in uw paspoort heeft staan.
** = Het aanvragen van de variant met twaalf maanden geldigheid is alleen toegestaan als u in de afgelopen twaalf maanden al een keer een visum met zes of twaalf maanden geldigheid heeft gekregen én u ook minimaal drie Chinese in- en uitreisstempels in uw paspoort heeft staan.

© Kristen Sturdivant

Het aanvragen van een visum kan maximaal drie maanden voor vertrek en uiterlijk drie weken voor vertrek (anders kan je beroep doen op een spoedaanvraag, maar deze kost extra geld). Om je visum aan te vragen moet je enkele documenten aanleveren. Dit gaat het makkelijkste via een tussenbureau zoals bijvoorbeeld Visum Buitenland. Zij helpen je met duidelijke uitleg over het aanleveren van de documenten. Behalve het aanleveren van  je paspoort, een pasfoto, je reisschema en een werkgeversverklaring, zijn er afhankelijk van je reisdoel nog andere bestanden nodig. Visum Buitenland geeft je hier een persoonlijk overzicht van.

De kosten voor een visum voor China bedragen €169,05. Via het bovengenoemde bureau is dit bedrag inclusief consulaire kosten, aanvraagkosten en BTW, maar exclusief verzendkosten. Afhankelijk van je wensen en budget kan je je paspoort persoonlijk ophalen, laten opsturen per aangetekende post of koerier of laten afleveren op Schiphol.

Het fijne van Visum Buitenland – beoordeeld met een 9,1 door het onafhankelijke klantenbeoordelingsbedrijf KiyOH – is dat je via hun website online de visumaanvraag kan doen, wat weer een ritje naar de ambassade scheelt en je weet dat je aanvraag in één keer goed afgerond wordt.

Hong Kong

Hong Kong is een Speciale Administratieve Regio van China (SAR) en indien je de eilanden wil bezoeken, moet je afhankelijk van je intenties een visum aanvragen. Nederlanders kunnen zonder een visum Hong Kong in voor een toeristisch bezoek van maximaal 90 dagen. Mocht je voor werk, studie of een langer verblijf gaan, dan is een visum verplicht. Deze kan je voor €33 aanvragen (indien geen spoedaanvraag).

Macau

Net als Hong Kong is ook Macau een Speciale Administratieve Regio. Gelukkig kan je hier visumvrij doorheen reizen mits je dit doet als een toerist.

Visum Buitenland kan je ook helpen met een visum voor Hong Kong! // Victoria Peak, Hong Kong. © Florian Wehde

 

Voor het aanvragen van een visum moeten je verblijfsplaatsen reeds geboekt zijn. Deze kunnen eventueel na het ontvangen van je visum weer geannuleerd worden.


Wanneer en met welk visum ga jij naar China?
Veel plezier!

 

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visum Buitenland.