Tijdens mijn allereerste avond in Nepal kreeg ik Momo’s voorgeschoteld en ik was meteen verliefd. Toen mijn vriend mij kwam opzoeken hebben we het ook zo’n beetje iedere dag gegeten. Eenmaal terug in Nederland is het helaas niet meer op iedere straathoek te vinden. Dus besloten wij op een regenachtige zondag om zelf Nepalese momo’s te gaan maken! In dit blog deel ik ons momo recept met je.
Oefening baart kunst, dat geldt zeker voor deze Tibetaans/Nepalese momo’s. Voor onze presentatie zullen we dan ook niet hoog scoren, maar de smaak is er niet minder om. Volg de stappen van dit recept en probeer het zelf.
Benodigdheden Nepalese momo’s:
Voor het deeg:
- bloem (4 bekers)
- olie (1 tl)
- water
- snufje zout
Voor de vulling:
- 500 gram gehakt (je kunt ook een ander soort vlees gebruiken of vegetarische momo’s maken)
- soya saus (3 el)
- kool (3/4 gevulde kom)
- ui (3/4 gevulde kom)
- gember kruiden (1 tl)
- chili poeder (1 tl)
- kurkuma kruiden (1/2 tl)
- ajinomoto kruiden (snufje)
- meat masala kruiden (1 tl)
Voor de saus:
- olie (1.5 el)
- sesamzaad (2 el)
- kurkuma kruiden(1/4 el)
- tomaten (3-4 stuks)
- fijngesneden knoflook (1 el)
- fijngesneden gember/kruiden (1 el)
- peper
- zout
Edit; dit recept is online verschenen voordat ik vegetariër ben geworden. Lees in de blog meer over hoe vervuilend de vleesindustrie is. Kies bewust bij wat je koopt. Vega momo’s zijn ook heerlijk; gebruik hiervoor vegetarisch gehakt of een groentemix.
Bereidingswijze momo’s:
Voor het deeg:
Voeg alle ingrediënten samen in een grote kom en kneed het tot een geheel (ongeveer 10 min.). De hoeveelheid water is een beetje op gevoel. Zorg dat het een mooie deeg laag wordt. Dek het vervolgens af en laat het een uur staan.
Voor de vulling:
Snijd de kool en de uien in kleine stukjes en voeg deze samen met het vlees in een kom. Voeg vervolgens de bovenstaande kruiden toe en kneed het allemaal goed door elkaar. Voilà, de vulling is klaar.
Voor de saus:
Doe de sesamzaadjes in een pan en bak ze geel/bruin. Voeg vervolgens de olie, de fijngesneden knoflook, tomaten en gember(kruiden) toe, gevolgd door kurkuma, en wat peper en zout na smaak. Roer dit goed door elkaar en laat het op temperatuur komen.
Momo’s maken:
Helaas zal deze uitleg niet prefect zijn, aangezien wij onze momo’s (nog) niet zo mooi hebben gekregen als die in Nepal..
Kneed het deeg nog even door en maar er vervolgens kleine balletjes van. Strooi wat bloem op het werkblad, zodat het deeg er niet aan blijft kleven. Maak vervolgens ronde plakken van de balletjes (circa 12 cm doorsnede). Houd de plak deeg in je hand en leg een eetlepel van de vulling in het midden. Vouw met je andere hand de zijkanten naar elkaar toe, hierin kun je zo creatief zijn als je wilt, zolang de buitkant maar goed afgesloten is als je ze in de pan legt.
Momo’s stomen:
Zorg dat het water kookt en dat de stoomgaatjes van de stoominzet ingesmeerd zijn met olie (anders plakken de momo’s vast). Leg de momo’s in het stoomgedeelte en sluit het af. Laat ze ongeveer 10 tot 15 minuten gaar stomen.
Mitho Sanga Khanuhos! (eetsmakelijk!)
Laat je me weten wat je er van vond?
1 comment