Reis jij binnenkort af naar Griekenland? Of ben je gewoon erg geïnteresseerd in dit mooie land? Afgelopen zomer reisde ik met de redactie van Tijdschrift Cul af naar dit zuidoostelijke grensgebied van Europa, om daar verslag te doen van de vluchtelingencrisis. Maar Griekenland heeft vele gezichten, en deze zijn stuk voor stuk belicht in de Griekenlandspecial van Tijdschrift Cul. Hieronder een overzicht.
De Grieken zijn het er unaniem over eens: feta vindt haar oorsprong in Griekenland. Maar de feta-strijd lijkt enkel onderdeel te zijn van een groter verhaal. Wat zeggen dit soort conflicten rondom oorsprongsrecht van regionale of nationale producten over de vorming van identiteit binnen de Europese Unie? Tessa Bouwmeester ging op onderzoek uit.
Friet van Piet die Nederlandse lekkernijen aanbiedt is op het verschroeide Chersonissos geen uitzondering. Veel Nederlandse jongeren lijken op een zoektocht naar thuis te zijn, en een aantal zonnige vakantiebestemmingen in Griekenland zijn hier goed op ingesteld. Lees het artikel van Sara Kerklaan over een stukje Nederland aan de Griekse boulevard.
Ernst Spaans schreef over verschillende perspectieven op anarchisme in Athene en sprak met inwoners, werknemers en bezoekers van de Atheense wijk Exarcheia. Een wijk waar die bol staat van activisme, drugs, kunst en vrijzinnigheid.
Josia Brüggen schreef over een initiatief dat de agrarische sector van Griekenland uit het slop moest trekken. Christos Kamenidis, professor agrarische marketing, maar eerder bekend als de grondlegger van de beweging, licht de uitwerkingen toe.
Mark Middel onderzocht hoe de eurocrisis vat heeft op Griekenland. Zeven jaar duurt de Griekse crisis al. Terwijl andere Europese landen economisch herstel tonen, lijkt Griekenland dieper in de schulden te raken. Volgens hem is er sprake van een ‘verloren decennium’.
‘Kijk, wij Grieken hebben de democratie uitgevonden, maar we zijn vandaag de dag helemaal vergeten hoe we in
een democratische samenleving met elkaar moeten praten’, aldus de internationaal gelauwerde Griekse documentairemaker Yorgos Avgeropoulos. Lees in het artikel van Mendel Op den Orth over houdingen jegens de vergane glorie van de Grieks democratische staat.
Katarina Schul onderzocht de ambivalente aanwezigheid van Documenta in Athene. Zoals ze zegt: ‘je moet maar net weten dat dit de veertiende editie is van de meest toonaangevende internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst.’
Tijdschrift Cul is het antropologische tijdschrift van de Universiteit van Amsterdam. Vier keer per jaar komt het blad uit, waarvan één editie is geweid aan een reportagereis. Lees alle artikelen op www.tijdschriftcul.nl. In de zomer van 2018 reist de redactie af naar Estland!
2 comments